hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindent megkajálunk
Interjú Kovács Lajossal, a Száz kémiai mítosz című leleplező könyv egyik szerzőjével

2013. 05. 23.
Több generáció nőtt fel abban a hiszemben, hogy a margarin egészséges, a vaj pedig nem, majd pár éve megérkezett az új információ, miszerint pont az ellentéte az igaz. Ugyanez volt a helyzet a fluoros fogkrémmel, az édesítőszerekkel, és még hosszan sorolhatnánk. Kire hallgassunk ebben az információ- és marketingdömpingben?

– Ha az ember jólétben él, alapvetően két dolog történik vele. Egyrészt magától értetődőnek véli ezt a jólétet és elfelejtkezik arról, hogy ennek a megteremtése állandó erőfeszítéseket igényel, nem is beszélve a fogyasztók által elvárt folyamatos fejlesztésekről. Másrészt jó dolgunkban olyasmikkel kezdünk el foglalkozni, amivel nem foglalkoznánk, ha nem élnénk ilyen jólétben. Meggyőződésem, hogy az ember alapvető „szükségletei” közé tartozik a félelem: a saját, jól ismert „belső”, biztonságos világunkkal szemben tudjuk azonosítani a fenyegető „külső” világot. Ha nincs okunk a félelemre, akkor keresünk magunknak, azért hogy ez a biztonságos fészek megmaradhasson. És ilyen okot találni manapság nem túl nehéz, mert a civilizációnk egyre bonyolultabbá válik, a korábbi veszedelmek nagyrészt eltűntek, de újak jelentek meg, és az információterjedés sebessége gondoskodik róla, hogy hamar a tudomásunkra jussanak. Azon szakemberek számára, akik átérzik ennek a súlyát, nagy kihívás, hogy a különféle hírek között segítsenek eligazodni a laikusoknak. Nincsenek könnyű helyzetben, mivel az ilyen típusú ismeretterjesztésnek nincs meg a kellő súlya a tudományos közéletben.

Úgy tűnik, komoly ára van annak, hogy nem a pataknál mossuk a talicskával odatolt szennyest saját főzésű szappannal. Nem mi vágjuk el a csirke nyakát, de még fejnünk sem kell a tehenet. Szeretjük a kényelmet, de nem kérünk az élelmiszer- és egészségipar kemikáliáiból. Van itt arany középút?

– El kellene fogadnunk, hogy ha ennek a civilizációnak a jótéteményeire igényt tartunk, legyen az akár biztonságos élelmiszer, hatékony közlekedés, kényelmes lakhely stb., akkor meg kell tanulnunk együtt élni a kockázatokkal is. Ami egyébként nem is olyan bonyolult, hiszen mindig is voltak, vannak és lesznek kockázatok, ezeket kordában lehet tartani némi háttérismeret birtokában. Abszolút biztonság azonban nem létezik, így csupán kisebb és nagyobb veszélyek között választhatunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!