hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem volt elég csípős a lecke
– mondja a magyar kormány erdélyi politikájáról Markó Béla

2013. 02. 14.
A román közigazgatás küszöbön álló átszervezése óriási csapás lehet a romániai magyarok számára. Jelenleg ennek megakadályozása a legnagyobb politikai kihívás a magyar pártok előtt, és ezt legkevésbé az autonómiatörekvések Tőkés László-féle egyoldalú hangoztatásával lehet elérni – nyilatkozta a Heteknek Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alapítója, volt miniszterelnök-helyettes, aki szerint megtorpant ugyan, de nem ért véget a magyar kormány megosztó erdélyi politikája.

Az egyik legutóbbi megszólalásában azt mondta, hogy akik az anyaországban akarnak egypártrendszert létrehozni, azok ne Erdélyben akarják a demokráciára hivatkozva erőszakkal több pólusúvá tenni a magyar képviseletet. Nincs kétségünk afelől, hogy kikre gondolt, de érdemes-e az oroszlán bajuszát rángatni? Nem árt ez az Ön politikai imidzsének?

– Nincs miért aggódnom, sose féltettem az úgynevezett imidzsemet. Ne értse félre senki, egy normális demokráciában természetes a többpártrendszer. Csakhogy Romániában az erdélyi magyarság nincs olyan helyzetben, hogy azt mondhatná:máris működhetne egy többpártrendszer. Nekünk egyelőre összefogásra és szolidaritásra van szükségünk ahhoz, hogy szembenézhessünk a jogfosztó szándékokkal, és hogy azokat megakadályozzuk.

Ami pedig a magyarországi be­avatkozást illeti: miközben ott sok kormánypárti politikus nagy elégtétellel emlegette, hogy a legutóbbi választáson kétharmados többséget szereztek, addig az RMDSZ nem is kétharmados, hanem eddig minden választáson legalább nyolcvanöt százalékos támogatást kapott a romániai magyaroktól. Azt látom, hogy Magyarországon most némi megtorpanás van az erdélyi politikával kapcsolatban, hiszen az eddigi egyoldalú erőfeszítések, amiket a kormány tett velünk szemben, látványosan megbuktak, sőt, rendkívül káros következményekkel jártak a határon túli magyar közösségre. Azonban a decemberi választások után is elhangzott egy-két nyilatkozat – nem akarok nevesíteni senkit –, ami arra utal, hogy még mindig nem volt elég csípős ez a lecke, amit nálunk kaptak a pártalakítási kísérletekkel kapcsolatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!