Kereső toggle

Állatok újratöltve

Beszélgetés vadászatról, a természet szeretetéről és zsiráfsminkelésről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Adorján Krisztiánt egy őzbak-, egy gímszarvas- és egy dámszarvas- preparátum tette ismertté, amikor az idei salzburgi preparátor- világbajnokságon mindegyiket bronzéremmel jutalmazták. Pedig őt is váratlanul érte, amikor külföldi munkáltatója a dán First Class Trophy nevű vállalattól benevezte a Die Hohe Jagd und Fischerei kiállítással párhuzamosan meghirdetett versenyre. „A kihívás újabb perspektívákat nyitott előttem. S ha arra gondolok, hogy a hobbim a foglalkozásom, akkor minden okom megvan az elégedettségre" - mondta lapunknak a 37 éves fiatalember.

- Tizenéves koromban „fertőződtem meg" a természet szeretetével. Azóta kint vagyok az erdőben, magam is vadászom. A szüleim nem értették és tiltották is ezt, ezért előfordult, hogy este kiraktam az udvarra a ruhát, hajnal előtt kisurrantam, szétnéztünk a vadászokkal, s már reggel hétkor - amikor a család ébredezett - engem az ágyban találtak. Mondtam, kicsit tovább alszom, s nem vették észre, hogy éjjel eltűntem.

Hogy fér össze egymással a vadászat és a természet szeretete?

- Nehéz ezt megmagyarázni annak, aki nem vadász. Nem arról van szó, hogy - na bumm - összevissza lövöldözik az ember. Szép a táj, jó a levegő, neszek és zörejek, rengeteg minden megfog. Emitt őzek legelnek a hajnali napfényben, amott egy szarvastehén a borjával. A puska még ott van a sarokban, s a jelenetet inkább fényképezni lenne érdemes. A puska akkor jön, amikor egy régen várt vaddal, például egy vadkannal találkozol. Ilyenhez sokszor cserkel az ember, vagyis nem a lesben várakozik, hanem ő megy a vad után. A cserkelésben az a szép, hogy bejárhatunk egy nagy területet, benézhetünk a dagonyákra, be tudunk távcsövezni a rétekre, s megfigyelhetjük, hogyan viselkednek a vadak, hogyan áll egy szarvasbika, hogyan tartja magát egy dámszarvas. A természet ismeretének haszna abban is tárgyiasul, amikor elkészítek egy állatpreparátumot.

Nem egy átlagos foglalkozás állatpreparátornak lenni, az iskolában nem tanítják. Önnek mégis hogy sikerült kitanulnia a szakmát?

- Két éven át bejártam a budapesti Természettudományi Múzeumba, ott sajátítottam el az alapokat. Ehhez jött még nyolc év itthoni gyakorlat, saját tapasztalatokkal. A finom részleteket nem tanították, ezekre magamnak kellett rájönnöm.

Ahogy a műhelyben körülnéz az ember - hajszárító, ragasztó, kalapács, szike, polírozógép, tűzőgép, műszemek, fogók, csavarhúzók, számtalan kés, valamint több szerszámos koffer -, szinte a világ minden eszköze megtalálható. Hogyan lesz mindezek segítségével egy díjnyertes termék?

- A műveletek már a nyúzás előtt elkezdődnek. A vadat lehetőleg még a szőrében kell lemérni, fontos adatok a szem-orr távolság, az orr és a tarkó távolsága, valamint a nyaktő körmérete. E három adat alapján már meg lehet rendelni a műtestet, csupán azt kell még eldönteni, merre nézzen a vad.

Mi az a műtest és hogyan készül?

- Poliuretánból készített állati forma, amelyre a lenyúzott bőrt húzzuk rá. Saját maga is megszobrászkodhatja az ember, ez azonban időigényes. Gyorsabb, ha Amerikából vagy Németországból megrendelem, illetve a már megvásárolt példányokról másolatot készítek. Akárhogy is történik, a műtesten még igazítani kell, s a jó munkához mindenképpen szükség van egy kis művészi érzékre.

Ha jól értettem, a következő munkafázis a nyúzás.

- Igen, s ez is igényel némi szakértelmet. A vadászok késsel tolják végig a nyakrészt, de ilyenkor nagyon sok szőr elveszik, ami megnehezíti a jó minőségű munkát. Ennél jobb, ha benne hagyják a nyakrészt, és akkor mi szépen kinyúzogatjuk. Az agancsnál egy V alakot vágunk, s szikével lefejtjük róla a fejbőrt. A szemrészt, az orrlyukakat nem szabad összevagdalni. Nyúzás után a fül hátsó részét el kell választani a porctól, mert így jobban be tud majd menni a cserzőlé. Azután az egészet be kell sózni, kivéve akkor, ha azonnal el tudom küldeni a tímáromhoz Jászjákóhalmára.

Ő mit csinál vele?

- Kiáztatja belőle a sót, lehúsolja, ledurvázza, majd akár több hétig is áztatja a csávalében. Ez konzerválja a bőrt. Azután egy speciális, kör alakú faragókéssel elvékonyítják a bőrt, belülről kikaparják. A vastag bőr ugyanis preparálásra alkalmatlan, a levékonyított bőrön azonban száradás után gyönyörűen kirajzolódnak az izmok. Amikorra visszakapom, jó esetben megérkezett vagy elkészült a műtest. A tímár az orrához nem nyúl, azt én szoktam egy borotvapengével kipucolgatni, ugyanígy a szeme körül. A száj körül is kiveszem a fölösleget, s akkor még van a fül. Ebből teljes egészében kiveszem a porcot, leválasztom a hátuljáról a bőrt, és azután szépen kifordítom.

Miért van erre szükség?

- A porc romlandó és nagyon össze tud száradni, elvinné a fül formáját. Helyébe műanyagból készült implantátum kerül. A koponyából levágok egy kis skalpot a műtestnek megfelelően, majd illesztem és facsavarral rögzítem. Ezen még nincsenek rajta az izmok, azt szépen vissza kell szobrászkodni.

Hogyan rögzíti a bőrt a műtestre?

- Ragasztással. A műtestet előtte átcsiszolom, majd a ragasztót több rétegben felviszem. Fontos, hogy a homorú részeken úgy kell befogni, hogy a bőr ne dobosodjon. A szemek elhelyezése után ki kell vágni a száját, mert ide lesz betűrve a bőr. Az orrot is mélyebben kell kiszedni, mert az csak nagyjából van meg a műtesten. S miután a bőrt ráhúztam, először mindig a szemet kell a helyére tenni, a szemhéjakat kialakítani. Körbe is szoktam tűzni, hogy amikor a bőrt huzigálom, el ne mozduljon. Akkor szépen beállítom a fülét, megcsinálom az orrát, a száját is bedolgozom a résbe, s munka közben folyamatosan kenem ragasztóval. Kenegetem egészen a szügyig, s végül a V alakú vágást összevarrom, s végigvarrom a nyakát.

Ezután jön a sminkelés?

- Igen, de csak a száradás után. A szemhéjat kell kijavítani egy kétkomponensű, gyurmaszerű anyaggal, valamint az orrlyukat, a száját, és speciális festéket is használok. A végső fázis a lakkozás, ami retuspisztollyal történik.

„Pofonegyszerű." A zsűri hogyan vizsgálta, hogyan értékelte az eredményt?

- Lámpával, tolómérővel, vonalzóval, nagyítón keresztül nézve vizsgálták, méregették az alkotásokat. Volt egy-két apró folt, ahol hiányzott a lakk, amit a határidő sürgetése miatt éjszaka végzett munka következtében nem vettünk észre. Sajnos így értékes pontokat vesztettünk. A munkaadóm azonban így is odavolt az örömtől az eredmények láttán.

Mi volt eddig a legkülönlegesebb állat, amelyet preparált?

- Egy afrikai zsiráf, háromméteres nyakkal, nyolcvancentis fejjel. Akkora volt, hogy alig fért be a műhelybe.

Kutyát, macskát, házikedvenceket nem szokott elkészíteni?

- Szerencsére ettől megkímélt a sors. Noha reklámra nem költök, a megrendelőm elégedett és mindig van elég vad, amelyet preparálhatok.

Mik a további tervei?

- A sikeren felbuzdulva szeretnék részt venni a következő megmérettetéseken. Jövőre a hazai FEHOVA-n is megrendezik az első magyar preparátorbajnokságot, majd következik az Európa-bajnokság Olaszországban, illetve a 2014-es világbajnokság.

 

Olvasson tovább: