hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Állatok újratöltve
Beszélgetés vadászatról, a természet szeretetéről és zsiráfsminkelésről

2012. 06. 07.
Adorján Krisztiánt egy őzbak-, egy gímszarvas- és egy dámszarvas- preparátum tette ismertté, amikor az idei salzburgi preparátor- világbajnokságon mindegyiket bronzéremmel jutalmazták. Pedig őt is váratlanul érte, amikor külföldi munkáltatója a dán First Class Trophy nevű vállalattól benevezte a Die Hohe Jagd und Fischerei kiállítással párhuzamosan meghirdetett versenyre. „A kihívás újabb perspektívákat nyitott előttem. S ha arra gondolok, hogy a hobbim a foglalkozásom, akkor minden okom megvan az elégedettségre" - mondta lapunknak a 37 éves fiatalember.

- Tizenéves koromban „fertőződtem meg" a természet szeretetével. Azóta kint vagyok az erdőben, magam is vadászom. A szüleim nem értették és tiltották is ezt, ezért előfordult, hogy este kiraktam az udvarra a ruhát, hajnal előtt kisurrantam, szétnéztünk a vadászokkal, s már reggel hétkor - amikor a család ébredezett - engem az ágyban találtak. Mondtam, kicsit tovább alszom, s nem vették észre, hogy éjjel eltűntem.

Hogy fér össze egymással a vadászat és a természet szeretete?

- Nehéz ezt megmagyarázni annak, aki nem vadász. Nem arról van szó, hogy - na bumm - összevissza lövöldözik az ember. Szép a táj, jó a levegő, neszek és zörejek, rengeteg minden megfog. Emitt őzek legelnek a hajnali napfényben, amott egy szarvastehén a borjával. A puska még ott van a sarokban, s a jelenetet inkább fényképezni lenne érdemes. A puska akkor jön, amikor egy régen várt vaddal, például egy vadkannal találkozol. Ilyenhez sokszor cserkel az ember, vagyis nem a lesben várakozik, hanem ő megy a vad után. A cserkelésben az a szép, hogy bejárhatunk egy nagy területet, benézhetünk a dagonyákra, be tudunk távcsövezni a rétekre, s megfigyelhetjük, hogyan viselkednek a vadak, hogyan áll egy szarvasbika, hogyan tartja magát egy dámszarvas. A természet ismeretének haszna abban is tárgyiasul, amikor elkészítek egy állatpreparátumot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!