hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Én lettem a besúgó
Interjú Gervai Andrással

2010. 12. 10.
Fedőneve: „szocializmus”címmel írt könyvet a filmes és színházi életet átszövő titkosszolgálati tevékenységről Gervai András. A szerző legutóbb 2006-ban került reflektorfénybe, amikor lebuktatta a főiskolás éveiben ügynökként tevékenykedő Szabó Istvánt.

Négy évvel ezelőtt sokan támadták Oscar-díjas rendezőnk ügynökmúltjának leleplezése miatt. Az új könyvével kapcsolatban milyen reakciók születtek?

- Most is érzékelem, hogy van ellenállás a témával szemben. A kiadó tulajdonosa, amelyiknek eredetileg megmutattam a Fedőneve: „szocializmus" szinopszisát, azt mondta, gondolkozott, hogy miért pont ő adjon ki olyan könyvet, amiből az derül ki, hogy az ember sárkányfogvetemény. Egy másik kiadó azt válaszolta kedves, udvarias hangú levélben, hogy őt hányinger kerülgeti ettől a témától. Szerettük volna a könyv bemutatóját egy reprezentatív moziban megtartani, de az igazgató azt felelte, értsem meg, hogy neki a rendezőket kell képviselnie és védenie. Folyamatosan érzem egyeseknek a témával szembeni fenntartásait, megvetését, utálatát, ugyanakkor négy éve is éreztem, és most is számtalan jele volt annak, hogy ismerősök és ismeretlenek is szimpatizálnak velem, és támogatásukról biztosítanak.

Egy ilyen könyvben van üzleti lehetőség?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!