hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A probléma görög tovább
Interjú Róna Péter közgazdásszal

2010. 05. 14.
A 2008-as pénzügyi világválság közvetlen kiváltó oka egy amerikai pénzintézet 160 milliárd eurós hiánya volt. Ezzel szemben a napokban lélegeztetőgépre kapcsolt Görögország 400 milliárdos adósságot halmozott fel. A globális hatás egyelőre megjósolhatatlan, az azonban biztos, hogy az új magyar kormány nem alapozhat sem az európai fellendülésre, sem a hiánycél felpuhítására – mondta a Heteknek Róna Péter közgazdász.

Az összességében 750 milliárd eurós alap létrehozásának célja az Európai Unió pénzügyi stabilitásának biztosítása. Mitől zuhant meg a kontinens stabilitása?

- Attól, hogy az euróövezeten belül és ezen túlmenően az egész Európai Unióban nagyméretű eladósodás indult meg, amely eltérően sújtja az övezet tagjait. Az eladósodás nagyon komoly gondot okoz a gyengébb országok számára, de gondot okoz az erősebbek esetében is, bár kisebb mértékben. A piac helyzetértékelése úgy szól, hogy - tekintettel az euróövezet vérszegény gazdasági kilátásaira - nem látnak növekedési lehetőséget, ezért ez a jelentős adósságtömeg bizonyos országok esetében nem lesz finanszírozható. Ennek következtében a piac az elmúlt hetekben kereken megtagadta a hitelt Görögországtól. A pénzügyi alap létrehozására azért lett szükség, mert félő volt, hogy ugyanez megtörténik Spanyolországgal, Portugáliával, Írországgal és esetleg Olaszországgal is. Ám a finanszírozhatatlan eladósodottság csak a történet egyik része. A másik fontos elem, hogy olyan óriási méretű a pénzügyi szerkezet összefonódása, a hitelezési és betéthálózat összefonódása, hogy nem tudható, milyen lavinát indít el a jelenlegi helyzet: Görögország külső adóssága mintegy 400 milliárd euró. Hogy mekkora ez az összeg? A 2008 októberében kitört pénzügyi világválság kiváltó oka a Lehman

Brothers nevű amerikai befektetési bank összeomlása volt. Annak a banknak a mérlegfőösszege 160 milliárd euró volt, vagyis a jelenlegi görög adósság alig több, mint harmada. Ennek ellenére az egész világra kiterjedő láncreakciót produkált. Senki sem tudja megmondani, hová vezetne egy olyan láncreakció, amit Görögország 400 milliárdos bedőlése indítana el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!