hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Interjú Wermer Andrással
A Fidesz egykori kommunikációs guruja a politikáról és a fejekben lévő válságról

2009. 06. 05.
Hogy egy klasszikustól - öntől - idézzek: a politikát ugyanúgy lehet eladni, mint a mosóport. Ez mit jelent? A siker mennyiben függ a tartalomtól és mennyiben a marketingeszközöktől? Mondjuk - csak a példa kedvéért -, az MSZP-t megfelelő eszközökkel népszerű párttá lehetne tenni?

- Éppen ez mutatja a kommunikáció hatalmát: én ugyan sohasem mondtam a tőlem idézett mondatot, mégis levakarhatatlanul rám ragadt. Az eredeti állítás úgy hangzott, hogy ugyanazok az eszközök állnak rendelkezésünkre egy politikus eladásához, mint egy mosópor értékesítéséhez. Úgy is mondhatnám: ugyanazzal a szikével műtünk szemet, mint amivel vakbelet.

A kommunikáció hatalma óriási. De mégsem lehet mindent eladni marketinggel, ez nem is cél. A stratégiai marketing inkább részt vesz a dolgok létrehozásában, és a sikere legalább annyiban függ a tartalomtól, mint a formától. Nem arról van szó, hogy a politikus kitalál valamit, én meg majd kommunikálom. Ezt maximum szóvivői munkának lehet nevezni. Meg kell határozni az irányt, amerre menni szeretnénk, és az egész kommunikációt ennek kell alárendelni, minden csatornán ugyanazt kell mondani. De nem lehet akárhonnan, akárhová menni, nem mindegy, hogy milyen a tartalom. Ha pedig még egyértelmű irány sincs, vagy állandóan változik, akkor végképp használhatatlanná válik ez a nagyhatású eszköz.

Mitől, hogyan működtek az olyan kifejezések, szlogenek, mint a „polgár" vagy az „álmok álmodói", amelyeket a Fidesz számára talált ki?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!