hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Aranycsapat drámája
Ötven éve veszítettük el a világbajnoki döntőt

2004. 07. 12.
Ha Puskást nem rúgják le a németek az első mérkőzésen, ha Sebes Gusztáv nem cseréli meg a két szélsőt az utolsó pillanatban, ha nem rendeznek hajnalig tartó rézfúvós felvonulást a magyarok szállodája előtt a döntő előtti éjszakán, ha az angol bíró megadja az egyenlítő gólunkat a 88. percben, ha… Ötven év távlatából is nehéz belenyugodni abba, hogy a négy éven keresztül veretlen Aranycsapat diadalmenete éppen a Nyugat-Németország ellen 3–2-re elveszített berni világbajnoki döntőn szakadt meg, 1954. július 4-én. Ez a vereség több volt, mint egy fájdalmas sportkudarc. A döntő után Budapesten három napon át tartottak az utcai zavargások, míg a "berni csoda" Németországban a háború utáni időszak első büszke pillanatát jelentette. Az évforduló kapcsán Rainer M. János történésszel, az 1956-os Intézet igazgatójával a labdarúgás és a politika különleges viszonyáról beszélgettünk.



A németek mindent eldöntő harmadik gólja. Senki nem hitte Fotó: MTI

– A Rákosi-rendszer legnyomasztóbb évei egybeesnek a magyar Aranycsapat diadalmenetével. Kitelepítések, csengőfrász, folyton emelkedő munkanormák és kisöpört padlások az egyik oldalon, ugyanakkor hétvégenként zsúfolásig teli stadionok és a verhetetlen tizenegy a másikon. Véletlen ez az egybeesés?

– Az Aranycsapat nagy győzelmi sorozata 1950 és 54 között valóban szinte naptári pontossággal egybeesett Rákosi Mátyás felemelkedésével és háttérbe szorulásával. 

A nemzeti tizenegy legnagyobb játékosai rendre a háború után lettek válogatott labdarúgók, így a politikának és a sportnak ez a két – ámbár egymással ellentétes hangulatú – markáns korszaka nem választható el egymástól. Ugyanakkor a pártvezetésnek természetesen semmi köze nem volt ahhoz, hogy Magyarországon a negyvenes-ötvenes évek fordulóján páratlanul sok jó képesség? játékos jelentkezett. Tehetségek mindig vannak, de vannak olyan hullámok, amelyek eredetét szerintem senki nem tudja, hogy mitől támad egyszerre 4-5 olyan világklasszis, mint Puskás, Hidegkúti, Kocsis vagy Bozsik, akiknek a nevét ma is emlegetik szerte a világon.

– Mit jelentett a foci akkoriban az embereknek?

– A foci az akkori népszórakoztatás legsikeresebb ágazata volt. Egyáltalán, a sport kitüntetett szerepet játszott ebben az időszakban. 



Rainer M. János történész Fotó: M. P.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!