Kereső toggle

Sas és kereszt

Az ősi Aquileia: Róma alapította, Attila lerombolta

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

633 éven át a Római Birodalom, később a nyugati kereszténység egyik legjelentősebb központja volt, majd egy éjszaka Attila serege elpusztította. A város romjaiból született meg Velence. Aquileia története ma is tanulságos.

 

Az Adria északkeleti szeglete korán felkeltette a terjeszkedő Római Köztársaság figyelmét. A légiók a Kr. e. 2. században dél felé meghódították Karthágót, keletre pedig Macedóniát és a görög félszigetet. Mindez felértékelte a tengeri útvonalak jelentőségét, így ennek köszönhető, hogy a római szenátus döntése nyomán a várost vezető triumvirátus, Publius Cornelius Scipio Nasica, Gaius Flaminius és Lucius Manlius Acidinus Fulvianus megalapított egy új coloniát Észak-Itália és a Balkán határán. A helyszín katonai és kereskedelmi szempontból is stratégiai jelentőségű volt: északról a Júliai-Alpok nyújtott védővonalat a településnek, amely dél felé tengeri kijárást kínált a mediterrán térség, kelet felé pedig szárazföldi kaput nyitott az új provinciák, Illíria és másfél évszázaddal később Pannónia irányába. A vízellátást bővízű folyók, a tengeri védelmet a partvidéket szegélyező szigetek és lagúnák biztosították.

Trónbitorló császárok végzete

Az első telepesek veterán katonák voltak, akik birtokot és ellátást kaptak az új városban. Titus Livius beszámolója szerint 3000 gyalogos fejenként 50 hold földet (ez mintegy 200 ezer négyzetmétert, vagyis 20 hektárt jelentett), a századosok ennek kétszeresét, a lovagok pedig mintegy háromszorosát kapták.

A város határait a római szokás szerint egy szertartás keretében jelölték ki, amely során a papok két feldíszített ökröt hajtva barázdát szántottak. Ezzel határozták meg a város szent területét, amelyet utána földmérők segítségével elkezdtek felosztani. E szertartás közben a hagyomány szerint egy sas repült keresztül az égen, és a környező lagúnákban szállt le, így az új várost ez utóbbiról nevezték el Aquileiának. (A venét eredetű szó nedves, árnyékos helyet jelent.)

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: