Kereső toggle

Feltárul Jeruzsálem igazsága

Megnyitották az ősi utat, ahol Jézus és a zarándokok jártak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Jézus és tanítványai az ortodox zsidó tradíciót követve azon az úton mehettek fel a Templom-hegyre, amelyet a zsidó főpap használt a vízmerítés ünnepén” – mondta Dr. Grüll Tibor ókortörténész a Heteknek a most hétvégén megnyitott jeruzsálemi ókori zarándokútról.

                                   

Amikor 2004-ben először jártam az „ősi Jeruzsálemben”, a Dávid városának nevezett régészeti emlékhelyen, vendéglátónk, Doron Spielman fiatal kutató (ma már a Dávid városa alelnöke) büszkén mesélte, hogy előző évben rekordot döntött a látogatók száma, közel 25 ezren fordultak meg itt, a Templom-hegy déli oldalától néhány száz méterre fekvő területen. Azóta eltelt 15 év, és a David városa olyan nemzetközi hírnévre tett szert, hogy a látogatók száma már az évi egymilliót is meghaladja, jelezve a Jeruzsálem történelme iránti hatalmas érdeklődést.

 

A történelemhamisítás alkonya

A cionista zsidó és keresztény látogatók után előbb az izraeli kormány, majd az elmúlt években – miután Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – az amerikai diplomácia is felfedezte magának az ősi Jeruzsálemet. Ennek látványos példája volt, amikor június utolsó napján David Friedman jeruzsálemi amerikai nagykövet és Jason Greenblatt közel-keleti különmegbízott is részt vett a Dávid városa eddigi legnagyobb projektjének megnyitásán. Nem is akárhogyan: Friedman – szakítva a hagyományos szalagátvágási ceremóniákkal – egy nagy bontókalapácsot ragadott, és ezzel törte át a föld alatti alagút bejáratát elzáró falat. Természetesen nem egy ősi falat rombolt le az amerikai diplomata – ahogyan az egyik orosz televíziócsatorna állította –, hanem egy erre a célra emelt jelképes akadályt, az üzenet mégis egyértelmű volt: az Egyesült Államok Izrael mellett áll Jeruzsálem zsidó múltjának feltárásában és bemutatásában. De nemcsak az amerikai kormány támogatja a projektet, hanem olyan gazdasági-pénzügyi nagyágyúk is, mint az Oracle alapítója, Larry Ellison vagy a WhatsApp társalapítója, Jan Koum. A legnagyobb mecénás azonban Sheldon Adelson amerikai milliárdos volt, aki feleségével együtt részt is vett a megnyitón.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: