Kereső toggle

Mesél a bécsi bíboros

„Mohamed is Jézust követte volna, ha a keresztények egységesek”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az osztrák sajtó nagy érdeklődéssel kísérte azt a bécsi ökumenikus vallási rendezvényt, amelyen amerikai karizmatikus prédikátorok mellett beszédet mondott Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek és Sebastian Kurz nemrég lemondott osztrák kancellár is.

 

Június 13–16. között Awakening Europe (Európa felébresztése) címmel ökumenikus karizmatikus keresztény konferenciát tartottak a legnagyobb bécsi rendezvényközpontban, a Stadthalléban. A rendezvényen mintegy 10 000 ember vett részt.

A konferencián több osztrák vezető politikus is megjelent, köztük Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki nemrég azt követően mondott le, hogy a koalíciós társpárt vezetőjéről, Heinz-Christian Strachéról nyilvánosságra került egy kínos ibizai videófelvétel. (Vadászidény. Hetek, 2019. május 24.) Kurz ugyanakkor bejelentette, hogy indulni kíván az őszi választásokon. Az osztrák lapok többsége úgy véli, hogy már a kampányra való tekintettel vett részt a vallási rendezvényen, ahol a konferencia szervezője, Ben Fitzgerald amerikai evangélista imádkozott is érte.

Kurzot a házigazdák a világ legfiatalabb kancellárjaként mutatták be, abban a reményben, hogy „ősszel újra kancellár lehet”. Kurz megköszönte az imát, ami az osztrák újságírókat Donald Trump kampányára emlékeztette, ahol szintén prédikátorok többször is személyes fohászt mondtak az elnökjelöltért a kampányban.

Voltak azonban, akik bírálták a politikus részvételét a konferencián. Az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ szóvivője „szektaszerű rendezvénynek” minősítette az eseményt, amin Kurz „egy exdrogdíler prédikátorral” mutatkozott. A volt kancellár védelmébe vette a jelenlétét, mondván „minden vallási közösséggel jó kapcsolatra törekszik”.

Egy „különleges barát”

A bécsi konferencia szervezői másik díszvendégként Christoph Schönborn bíborost, bécsi érseket konferálták fel, akit úgy mutattak be, mint „egy olyan különleges barát”, akiről „mindenütt azt hallani Európában, hogy milyen rendkívül kedves ember”. Schönborn beszédében az „egyház egységét” sürgette, Jézus imájára hivatkozva, aki azt kérte Istentől, hogy követői „egyek legyenek, ahogy mi egy vagyunk”, mert ezáltal a „világ, a nemzetek megláthatják, hogy Jézus az Atya fia”.

A bíboros hosszan beszélt az iszlámról is, mint olyan vallásról, ami szerinte a keresztény egység hiánya miatt jött létre. Schönborn azt állította, hogy Mohamed ismert keresztényeket, de azt látta róluk, hogy nem egységesek, és ezért vált külön tőlük, majd alapított új vallást. „Ha Mohamed azt látta volna, hogy a keresztények egyek, akkor ő is Jézust követte volna, mert elismerte, hogy Jézus próféta” – vélte a bíboros.

Temetőlátogatás az ébredésért

A bécsi rendezvénynek a karizmatikus-ökumenikus jelleg mellett határozott nacionalista karaktere is volt. Az egyik alkalommal például a színpadra szólították valamennyi osztrák tartomány zászlaját, és egyenként megáldották azokat. A közönség éppúgy megtapsolta és éljenezte ezeket a részeket, mint az „Európa ébredéséért”, valamint a betegek gyógyulásáért mondott prédikációkat vagy éppen a rockzenei betéteket és gospel dalokat.

Az Awakening Europe főszervezője, Ben Fitzgerald egykori drogkereskedőként 2002-ben tért meg Ausztráliában, majd a kaliforniai Bethel gyülekezethez csatlakozott, ahol lelkészként is elkezdett szolgálni. Egyik kezdeményezője volt annak a vitatott mozgalomnak, amely azt szorgalmazta, hogy keresztények elhunyt neves prédikátorok sírjait keressék fel, és azokat „megölelve” igyekezzenek minél jobban részesedni a néhai keresztény vezetők karizmatikus kenetéből és áldásából.

Fitzgerald néhány éve önálló, felekezetközi szolgálatot kezdett, és ennek keretében többször is járt Magyarországon. Legutóbb tavaly nyáron részt vett az Arénában azon a konferencián, ahol az akkori főszónok, Daniel Kolenda a 24.hu beszámolója szerint „beleszállt az afrikai migránsok ellen küzdő, és eközben keresztény demokráciát építő Orbán-rendszerbe”. A portál felidézte, hogy Kolenda nem tartotta kockázatnak azt, hogy menekültek tömegei érkeznek Európába, mert elmondta, hogy milyen sok muszlim tér meg keresztény hitre Afrikában, sőt „a terroristák sem problémák Jézus számára”. Kolenda ezt vélhetően úgy értette, hogy a terroristák is megtérhetnek, hiszen ha ezt nem teszik, akkor a keresztények számára életveszélyt jelentenek, bárhol is éljenek.

Ördögszarvakkal az oltáron

A konferencia katolikus főszereplője, Schönborn bíboros nem most először vett részt vitatott rendezvényen, sőt ő maga is szervezett olyan programokat, amelyek vitát és tiltakozást váltottak ki. A bíborost a katolikus egyház vezetői közül az egyik leginkább melegbarát főpapnak tartják. Tavaly év végén azt nyilatkozta az osztrák Ö1 rádiónak, hogy a homoszexuálisok „nagyon örülnek, hogy a kapcsolatukat olyan szintre vihetik hivatalosan is, hogy megházasodnak”. Elmondta, mennyire tiszteli azokat, akik szexuális orientációjuktól függetlenül „hűségesek”, és kiállnak a „házasság becsülete mellett”.

Ennek jegyében 2017-ben a bécsi Stephansdomban AIDS-betegek számára tartott adománygyűjtő imaösszejövetelt, amelyen az osztrák LBBTQ-közösség számos neves képviselője megjelent és felszólalt, köztük az Eurovízió-győztes nőimitátor énekes, Conchita Wurst is. Tavaly karácsony előtt pedig a bíboros azzal került be a hírekbe, hogy ugyanitt, a leghíresebb bécsi katedrálisban „feketemise-szerű” rendezvényt tartott.

A templom oltára előtt sátánista jelmezekbe öltözött énekesek és halálfejes maszkot viselő gyerekek léptek fel a mintegy kétórás műsor keretében, amelynek főszereplője Phillipp Hochmair volt, aki színészként számos LGBT-témájú filmben játszott homoszexuális karaktereket. Hochmair performanszában félmeztelenre vetkőzve sört vedelt az oltáron, és egy ördögszarvat viselő revütáncossal énekelt duettet. Mindezt a bíboros jóságos mosollyal és lelkes tapssal fogadta a rendezvényről készült felvételek alapján. A blaszfémikus programot egyébként a Máltai Lovagrend által üzemeltetett egyik afrikai AIDS-kórház javára tartották.

 

Olvasson tovább: