Kereső toggle

Hálaadás a haláltáborban

Corrie ten Boom és családja: a hit mai hősei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Corrie ten Boom az első hölgy, aki órásmesteri diplomát szerzett, mégsem ezzel írta be magát a történelembe. Cornelia – vagy ahogy legtöbben nevezték: Corrie – családjával együtt vált hőssé amikor a náci vészkorszakban családi házukat titkos menedékké változtatták Haarlemben. Olyan hősnőt ismerhetünk meg benne, akinek a történetéhez szervesen kapcsolódott a Biblia és a valós Istenhit.

 

A Ten Boom család tagjai nem egyik pillanatról a másikra lettek ellenállók. Már Corrie nagyapja, Willem is történelmi éleslátását bizonyította, amikor 1844-ben olyan imacsoportot indított, amelyben közösen imádkoztak a zsidó népéért és a zsidók Jeruzsálembe való visszatéréséért. Nem tévedés: 1844-ben! Hol volt ekkor még a cionizmus és Izrael állama…

Corrie bátyja pedig, akit szintén Willemnek hívtak, már 1928-ban az antiszemitizmus erősödéséből és németországi és franciaországi felemelkedéséből írja doktori disszertációját, öt évvel Hitler és a nácik hatalomra jutása előtt. Ez is a család nem hétköznapi éleslátására utal. A báty később egy idősek otthonát nyitott, amely vallástól függetlenül befogadott mindenkit. Az intézmény menekülő zsidók búvóhelye lett a háború idején.

 

Nemzedékek imája Jeruzsálemért

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: