Kereső toggle

Kiderülnek a Vatikán háborús titkai?

„Hitler pápája” vagy zsidómentő: vita XII. Pius szerepéről a vészkorszakban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vatikáni titkos levéltár egyik legizgalmasabb korszaka válik elérhetővé a kutatók számára, miután a héten Rómában bejelentették, hogy 2020-tól felszabadítják az archívum második világháború alatt keletkezett iratait. A döntés következményeiről Dr. Efraim Zuroffal, a Simon Wiesenthal Központ izraeli igazgatójával beszélgettünk.

Több mint 70 évvel a második világháború vége után hamarosan kutathatóvá válnak azok a pápai dokumentumok, amelyek a vészkorszak idején keletkeztek. Meglepetésként érte önt a vatikáni bejelentés? Vagy ez már egy régóta esedékes és várt lépés volt?

Mindkettő. Természetesen meglepetés volt, és az is igaz, hogy már rég meg kellett volna történnie a dokumentumok felszabadításának. Zsidó szervezetek már legalább harminc éve sürgetik a vatikáni archívumok megnyitását.

Miért tartott akkor ilyen sokáig?

Nagyon egyszerű a válasz: a Vatikán nem volt erre hajlandó. Mintegy tíz évvel ezelőtt a Vatikán már egyszer bejelentette, hogy megnyitja a levéltárát, és engedélyezi, hogy egy történészekből álló csapat – három zsidó és három nem zsidó szakember – tanulmányozhassa a levéltár nyilvánosság elől elzárt iratait. A gyakorlatban azonban kizárólag az 1939-ig terjedő időszakot kutathatták, vagyis a vészkorszak alatt keletkezett dokumentumokat nem kapták meg. Természetesen a legfontosabb kérdéseket csak az 1939 és 1945 közötti aktákból lehet megválaszolni, amikor már XII. Pius volt a pápa. A titkolózás és halogatás kétségkívül azok véleményét erősítette, akik kritikusak voltak a pápa szerepével kapcsolatban.

Mit gondol, miért változott meg a Vatikán álláspontja?

Nem tudom pontosan, de úgy vélem, ez Ferenc pápa személyes döntése volt. Jó kapcsolatai vannak a zsidó közösséggel, baráti viszonyban állt a buenos airesi főrabbival, ugyanakkor Izraelben nem túl jó a megítélése. Talán ez az egyik szempont, ami miatt most így döntött. Az izraeli média a bejelentés kapcsán emlékeztetett arra, Ferenc milyen kritikus megjegyzéseket tett korábban Izraellel kapcsolatban, és milyen gesztusokat tett a palesztinok javára.

Tudjuk azt, hogy még legalább egy év kell ahhoz, hogy egyáltalán meg lehessen kezdeni a kutatást, mert a Vatikáni Levéltár szerint ennyi idő kell ahhoz, hogy előkészítsék a dokumentumokat. Biztos, hogy minden irat elérhetővé válik?

Ez egy reális aggodalom, nem kérdés. Végül is a Vatikán rendelkezik teljes körű ellenőrzéssel az archívumaik felett. Csak remélni tudjuk azt, hogy nem lesznek korlátozások a kutatásban és nem is fogják „tisztára mosni” az archívumot, vagyis nem vesznek ki belőle olyan dokumentumokat, amelyek negatív színben tüntethetnék fel a pápát vagy a Vatikánt.

A levéltár megnyitása nyilvánvalóan fontos abból a szempontból, hogy megismerjük, mit is tett – vagy mit mulasztott el megtenni – XII. Pius pápa a második világháború alatt. De ezek a dokumentumok a második világháború egészével kapcsolatos történelmi ismereteinket is befolyásolhatják?

Több nagyon fontos kérdés is felmerül, amelyekre a vatikáni archívum megnyitása segíthet választ adni. Nem tudjuk előre, hogy az eddig nem ismert iratok milyen irányban árnyalják a pápa megítélését. Lehet, hogy jobb fényben fogjuk őt látni, de lehet, hogy rosszabban. Nem feledkezhetünk el arról, hogy ez a mostani bejelentés összefüggésben áll azzal, hogy napirenden van a XII. Pius szentté avatásával kapcsolatos eljárás elindítása. Hadd mondjam el, számomra melyek a legfontosabb kérdések. Nem tekintem magam Vatikán-szakértőnek, viszont a holokauszt történetét régóta kutatom. Az első számú kérdés, hogy mit tudott a pápa a kontinensen szisztematikusan zajló zsidóüldözésekről és a tömeggyilkosságokról? Ezzel kapcsolatban több dolgot is figyelembe kell venni. Először is a pápa „nagykövetekkel” – hivatalos néven nunciusokkal – rendelkezett több olyan országban is, ahol ezeket a bűncselekményeket elkövették.

Beleértve Magyarországot is.

Igen, és emellett Horvátországban és Szlovákiában is. Vajon a nunciusok küldtek jelentést a pápa számára ezekről a bűncselekményekről? Nem tudom elképzelni, hogy ne tették volna.

Lengyelországból is kaphatott információkat XII. Pius?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: