Kereső toggle

Jeff Bezos és az Amazon

A világot megnyerte, a családját elveszítette

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jeff Bezos élete mindent megtestesített, amit az amerikai álomnak gondolunk: feleségével együtt 25 év alatt a semmiből felépítették a világ legnagyobb internetes áruházát, 2018-ra a világ leggazdagabb emberévé vált, közben négy gyermekük született. Aztán idén januárban ez a kép hirtelen megváltozott. Az Amazon.com alapítójának története.

Jeff Bezos 2018. március 6-án történelmet írt: 112 milliárd dolláros vagyonával ő lett Bill Gatest megelőzve hivatalosan is a világ legazdagabb embere, egyben az első, aki átlépte a 100 milliárd dolláros álomhatárt. A rekordvagyon különösen az elmúlt két évben gyarapodott hihetetlen mértékben – köszönhetően az amerikai tőzsde szárnyalásának. 2017. október 10-én például volt olyan pillanat, amikor Bezos vagyona 5 perc alatt (!) 6,24 milliárd dollárral nőtt, ami nagyobb összeg, mint egy egész ország, például Kirgizisztán éves nemzeti összterméke.

A szárnyalás azután sem állt meg, hogy Bezos felért a jövedelmi piramis legfelső fokára. 2018. július 17-én a Bloomberg ranglistája szerint ő lett „a modern történelemben a legnagyobb vagyonnal rendelkező személy”. Ekkor már több mint 150 milliárd dollár felett rendelkezett, és vagyona percenként folyamatosan 230 ezer dollárral növekedett.

Bezos tulajdonában nemcsak a világ legnagyobb online kereskedelmi cége áll, hanem számos más területen is meghatározóvá vált. A médiában a The Washington Post tulajdonosaként van közvetlenül jelen, az amerikai multimilliárdosok űrversenyében pedig meghirdette a Naprendszer több bolygóra kiterjedő benépesítésének programját, amellyel az emberi fajt függetlenné kívánja tenni a földi erőforrásoktól. Nem akármilyen célokról van szó: „A Naprendszer 1000 milliárd embernek képes otthont adni, és közülük legalább 1000 Mozart és 1000 Einstein is lesz. Gondoljuk csak el, milyen civilizáció lesz ez” – vizionálta a New York-i Yale Klubban elmondott beszédében Jeff Bezos, aki szeretné is megérni ezt a rendkívüli kort, ezért az orvosi csúcstechnológia terén az öregedés lassítását vagy megállítását célul kitűző Unity Biotechnology cégbe fektetett be.

Az álomtörténet 2019. január 9-én drámai törést szenvedett: a Bezos-házaspár bejelentette, hogy 25 év házasság után elválnak. Négy órával később a legnagyobb példányszámú amerikai bulvárlap, a National Enquirer közölte, hogy több hónapja nyomon követik Jeff Bezost és szintén házasságban élő szeretőjét, és birtokukban vannak az üzletember erotikus tartalmú üzenetei és szelfijei, amelyeket egymásnak küldözgettek a családi fészekből.

Légyottok és pucér szelfik

A nő, aki felborította az Amazon tulajdonosának az életét, se nem fiatalabb, se nem szebb, se nem okosabb Jeff Bezos feleségénél. Ezzel szemben számos korábbi zűrzavaros kapcsolaton, négy jegyességen volt már túl, amikor Bezosba botlott. A 49 éves tévés műsorvezető, epizódszínész és pilótaként légifelvételek készítésével foglalkozó Lauren Sanchezről egy korábbi barátja, az NFL-játékos Tony Gonzales azt mondta: „Jeff Bezos súlyosan bolond, ha arra gondol, hogy ezt a nőt feleségül akarja venni. De már most súlyosan bolond, mert a fele vagyonáról hajlandó lemondani érte.” (A kaliforniai törvények értelmében Jeff Bezosnak ugyanis a válóperben le kell mondania felesége javára az együtt töltött idő alatt szerzett vagyon feléről, mivel a házaspár nem kötött korábban házassági szerződést egymással.)

Nem hízelgő megállapítás a világ leggazdagabb emberéről, de Gonzales tudja kiről beszél: amikor Sanchez éppen férjhez készült menni Patrick Whiteshell hollywoodi producerhez, az esküvő előtt felhívta, hogy nem lenne-e kedve egy kicsit feleleveníteni korábbi kapcsolatukat, amelyből egyébként egy közös gyermekük is született. A nő ekkor egyébként még egy harmadik férfival, Henry Simmons sorozatszínésszel élt együtt, sőt jegyesek is voltak. Nem az olvasó hibája, ha nehezen igazodik el Lauren Sanchez magánéletén.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: