Kereső toggle

Miért Európa?

Így lett keresztényellenes jelszó a földrajzi név

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár az Európa elnevezést az ókori görögök adták kontinensünknek, a szó a mai értelemben csak a felvilágosodás idején terjedt el. A modern Európa-fogalmat kezdettől fogva a keresztény meghatározás kiszorítására használták.

Köztudott, hogy Európát egy föníciai királylányról nevezték el. A mítoszok szerint e királylányba, Európéba beleszeretett a görögök főistene, Zeusz. Heverésző fehér bika képében jelent meg a tengerparton a lánynak, aki udvarhölgyei társaságában jött le oda. Európé elkezdett játszadozni a bikával, végül felült a hátára. A bika bevitte a tengerbe, majd elragadta, és meg sem állt vele Kréta szigetéig. Ott magáévá tette a királylányt. E perverz nászból született a híres Minósz király. Az ő nevéhez fűződik az első európai civilizáció, a minószi kultúra megteremtése az i. e. 3. évezredben.

Európa fárosza

A görögök pusztán földrajzi fogalomként használták az Európa elnevezést, és így vették át tőlük a rómaiak is. Egyértelmű, hogy az Európa név az ókorban még nem szolgált semmiféle együvé tartozás, közös identitás vagy valamilyen magasabb civilizációs érték kifejezésére.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: