Kereső toggle

Jézus Krisztus és a szupersztárok

Pálfordulások és hitehagyások a popszakmában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokszor hallani sztárok hitéleti fordulatairól, de vajon Őszinte megtérésekről vagy Vallási rehabról van szó? egyesek szörnyű szenvedések elől menekültek a hitbe, mások pedig a hitet elhagyva keresik a sikert.

A The Guardian vitriolos cikkében megjegyzi: Istennek, a Twitterrel ellentétben, hajlama van megbocsátani, ezért a vallás mindig opció a celebeknek, akik tiszta lappal akartak indulni. E meglehetősen cinikus hozzáállás viszont részben utal azokra a visszásságokra, amiket korábban megtért, majd sajnálatos módon visszaesett hírességek produkáltak, részben pedig szkepszissel tekint a posztmodern popkultúra egykori tékozló fiaira, akik Jézusban kerestek menedéket. A liberális sajtótól nem is várhatjuk, hogy az esetleges pálfordulásokra pozitívan reagáljanak.

A popszakma könnyű feltörekvési lehetőségnek tűnik, ám olykor-olykor komoly drámák révén betekintést kaphat a nagyérdemű az általuk ajnározott sztárok lelkileg és sokszor fizikailag is nyomorúságos magánéletébe. Nem egy celeb fordult már Istenhez, hátha felülről segítséget kap. Persze sokan csak úgy általában „Istenre” hivatkoznak, viszont egyre többen merik felvállalni Jézus Krisztus nevét is, ami konkrétabb elköteleződésre utalhat a keresztény hit mellett.

A Bieber-fordulat

Az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb híressége a YouTube-felfedezettből lett gigasztár, Justin Bieber, aki sokszor „nyálas”, színfalak mögött viszont olykor agresszív kiállásával és klisékre építkező popszámaival sokak nemtetszését váltotta ki mind a szakmában, mind a fogyasztókban. Mindemellett töretlenül az egyik legkeresettebb és leghallgatottabb énekes maradt, aki először ütötte meg a YouTube-on az 1 milliárdos nézettséget. Talán nem volt még a popszakmában ennyire megosztó – ennyi embert egyszerre vonzani képes, és egyszerre magára haragító – személyiség. Ám amikor a fiatalember elkezdett a hittel kokettálni, végképp megoszlottak róla a vélemények – egy releváns tömeg végképp idiótának bélyegezte, és csúfot űzött olyan nem túl szerencsésen megfogalmazott mondataiból, miszerint „nem kell gyülekezetbe járjak ahhoz, hogy keresztény legyek; ha a Taco Bellbe megyek kajálni, attól még nem leszek taco.”

Az internet népe persze aligha gyakorol irgalmat, pedig a fiú istenkeresése hitelesnek és autentikusnak tűnik, még akkor is, ha a változás nem jön csettintésre. A személyiségcincáló szereplései bevallottan súlyos lelki terheket róttak rá, ám rájött: „minden önkezű gyógyulási próbálkozás fölösleges, mert a legnagyobb gyógyító, Jézus Krisztus tényleges segítséget nyújt”. Nyilván nem a mellkasra tetovált kereszt és oroszlán, sem a színpadról mennybe köszöngetés indikálja valaki megtérését, ám Bieber esetében az életmódváltás is beszédes.

Bieber nyilvános bizonyságtételei arról tanúskodnak, a megtérés több számára, mint a magán hordott divatos vallási szimbólumok, sőt, bevallása szerint döntése egyenesen életmentőnek bizonyult, hisz a közutálat és a féktelen rajongás elől egyre gyakrabban tudatmódosító szerekbe menekülő srác veszedelmesen azon az úton kezdett járni, amelyen sokan a 27-esek Klubjában (vagyis a huszonegynéhány évesen tragikusan elhunyt celebek sorában) kötöttek ki.

Ehelyett most a Hillsong New York-i gyülekezetének rendszeres látogatója, Carl Lentz lelkipásztorlása alatt. Tavaly megházasodott, és jelenleg próbálja változófélben lévő magánéletét a szórakoztatóipar elvárásaival összeegyeztetni – ennek első lépcsője talán az lenne, ha bizonyos kollaborációkat nem vállalna el, amelyek újonnan magáénak vallott erkölcsiségével nem egyeztethetők össze. Mindenesetre nyilvánosan felszólal a szexuális kicsapongás és az abortusz ellen, a melegtémát pedig pásztoraihoz hasonlóan inkább kikerüli, mondván „ez mindenkinek személyes döntése”.

Vallásos rap

A hip-hop új királyának is becézett, többszörös Grammy-díjas Kendrick Lamar – egyik barátja erőszakos halála után – 2013-ban tért és keresztelkedett meg, és nyíltan vállalja Jézus-hitét mind dalaiban, mind interjúiban. A keresztény zenei körökben népszerű rapper, Lecrae is segítette a rapkultúrával gyakran kéz a kézben járó agresszivitásból és bűnözésből való megszabadulásában, és e tekintetben megtérése óta komoly változásokat produkált. Életmódja egyesek szerint a rapszakmához képest egyenesen aszkétikus.

Sok dala félreérthetetlenül Jézust mint legfőbb Mestert magasztalja, egyik albuma pedig egyenesen megtérő imával kezdődik, és rendszeresen hálát ad, amiért Megváltója megmentette és jó útra térítette. Néhány éve megházasodott, idén megszületett első gyermekük, és időközben leszokott a marihuánáról. Gyakran működik együtt Kanye Westtel is, és hirdeti, hogy az idők végén élünk: „közeleg az apokalipszis”.

Felemás hitvallás

Az ilyen radikális megtéréstörténetek mellett azonban találunk bőven ellenpéldát is, amikor az alkotó, bár magát hívőnek vallja, művészetével a Bibliával aligha összeegyeztethető ügyeket támogat. Gondolunk itt például az indie zenész Sufjan Stevensre, akinek melódiái az Oscarra is jelölt Szólíts a neveden című melegdrámában csendülnek föl.

A népszerű OneRepublic énekese, Ryan Tedder számos világsztárral dolgozott együtt, magát keresztény családból származó hívőnek vallja, ám nem hajlandó erről sokat beszélni, és nem is kíván kifejezetten keresztény zenész lenni. A főáramú szórakoztatóiparról elmondta: „nem is gondolnánk, mennyi sztár jön keresztény családból” – utalt itt Bonóra és Katy Perryre, akik nem éppen a példás keresztény hitéletről lettek híresek. Utóbbi gyerekkori hitéből (és minden másból is) kivetkőzve hirdeti szabados, vadliberális eszméit, többek között pont a most megtérő Kanye Westtel énekelt ufókkal való szexuális kapcsolatról.

Az egykoron biszexuális Jessie J állítása szerint partizás helyett már az imádkozást választja, de az érces hangú énekesnő nyilvános szereplései alapján még egyáltalán nem tűnik egyértelműnek, hogy a keresztény erkölcs mellett tette-e le a voksát.

Drámai példa még Demi Lovato esete is, aki Jézusra és Istennel való kapcsolatára hivatkozik, mint ami kisegítette őt a drogelvonóról, ugyanakkor melegbüszkeség fesztiválokon ropja szexuálisan fűtött táncát, és énekli dalait, amelyeknek szövegei nem ritkán homoerotikus felhangot is öltenek. A Disney-üdvöskéből lassan dívává cseperedő popsztár rögös útját függőség, skizofrénia, étkezési zavarok, bipoláris személyiségzavar és egyéb súlyos mentális betegségek övezik. Ezekből való „felszabadulásában” elmondása szerint egyszerre segített neki istenhite és a meleg-ügy képviselete, hiszen az LMBT-közösségtől „kiemelt szeretetet” kap. A vallást képmutatással vádolja; szerinte mindenki a maga módján élheti meg az Istennel való közösséget. E hónapban Izrael állama szentföldi utazást fizetett neki, amely során az énekesnő megkeresztelkedett a Jordánban – s emiatt számos támadás is érte palesztinpárti csoportoktól.

Demi Lovato említése romantikus szálak és közös szereplések miatt szinte maga után vonja a 2000-es évek jófiúinak, a Jonas fivéreknek az esetét is. A trió nyíltan vállalta keresztény hitét (lelkipásztor apjuk hatására), és nagy hírverést keltett, hogy úgynevezett tisztasági gyűrűt hordtak éveken át, vagyis házasság előtti szexuális önmegtartóztatást hirdettek. Miközben igen felszínes popzenéjük kereslete csökkent, a fiúk új utakat kerestek, ám a zenei kalandozásaik végül oda vezettek, hogy a két kisebbik fiú, Joe és Nick feladta szüzességi fogadalmát, és teljesen hasonult a szórakoztatóipari trendekhez – újabban igen feslett, szexuálisan explicit tartalmakkal állnak nyilvánosság elé.

Olvasson tovább: