Kereső toggle

Jézus Krisztus és a szupersztárok

Pálfordulások és hitehagyások a popszakmában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokszor hallani sztárok hitéleti fordulatairól, de vajon Őszinte megtérésekről vagy Vallási rehabról van szó? egyesek szörnyű szenvedések elől menekültek a hitbe, mások pedig a hitet elhagyva keresik a sikert.

A The Guardian vitriolos cikkében megjegyzi: Istennek, a Twitterrel ellentétben, hajlama van megbocsátani, ezért a vallás mindig opció a celebeknek, akik tiszta lappal akartak indulni. E meglehetősen cinikus hozzáállás viszont részben utal azokra a visszásságokra, amiket korábban megtért, majd sajnálatos módon visszaesett hírességek produkáltak, részben pedig szkepszissel tekint a posztmodern popkultúra egykori tékozló fiaira, akik Jézusban kerestek menedéket. A liberális sajtótól nem is várhatjuk, hogy az esetleges pálfordulásokra pozitívan reagáljanak.

A popszakma könnyű feltörekvési lehetőségnek tűnik, ám olykor-olykor komoly drámák révén betekintést kaphat a nagyérdemű az általuk ajnározott sztárok lelkileg és sokszor fizikailag is nyomorúságos magánéletébe. Nem egy celeb fordult már Istenhez, hátha felülről segítséget kap. Persze sokan csak úgy általában „Istenre” hivatkoznak, viszont egyre többen merik felvállalni Jézus Krisztus nevét is, ami konkrétabb elköteleződésre utalhat a keresztény hit mellett.

A Bieber-fordulat

Az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb híressége a YouTube-felfedezettből lett gigasztár, Justin Bieber, aki sokszor „nyálas”, színfalak mögött viszont olykor agresszív kiállásával és klisékre építkező popszámaival sokak nemtetszését váltotta ki mind a szakmában, mind a fogyasztókban. Mindemellett töretlenül az egyik legkeresettebb és leghallgatottabb énekes maradt, aki először ütötte meg a YouTube-on az 1 milliárdos nézettséget. Talán nem volt még a popszakmában ennyire megosztó – ennyi embert egyszerre vonzani képes, és egyszerre magára haragító – személyiség. Ám amikor a fiatalember elkezdett a hittel kokettálni, végképp megoszlottak róla a vélemények – egy releváns tömeg végképp idiótának bélyegezte, és csúfot űzött olyan nem túl szerencsésen megfogalmazott mondataiból, miszerint „nem kell gyülekezetbe járjak ahhoz, hogy keresztény legyek; ha a Taco Bellbe megyek kajálni, attól még nem leszek taco.”

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: