Kereső toggle

Haladás a katasztrófába

Megismerhető a történelem értelme?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A helytelen istenkép és az ebből fakadó téves üdvtörténet-értelmezés fontos szerepet játszott a marxista és a náci ideológiák kialakulásában.

A történelem konkrét kezdettől a vég felé tartó haladása, ahogyan azt előző cikkünkben említettük (Hogyan ismerhető fel a történelem értelme? Hetek, 2019. október 25.), ugyan a kinyilatkoztatásból fakad, a szakadatlan haladás eszméje mégis lényegében tér el egy boldog és szabad világ gondolatától, legyen az akár az örök evangélium vagy a szellem korszakaként megjelölve.

A bibliai alapokon álló üdvtörténet szerint ugyanis az idő betelt, elközelített a mennyek országa, így a Krisztus feltámadását követő kétezer év az üdvtörténet kegyelmi ideje, melyben Izrael mellett a népekből (ethnosz) származó egyéneknek is lehetőségük nyílik csatlakozni Isten választott népéhez, királyságához (baszileia tu theu), méghozzá nem a fennálló hatalom, hanem a Krisztus feltámadásának jó híre (evangéliuma) hit általi elfogadása által.

Filozófusok és egy világkatasztrófa

264 évvel ezelőtt november elsején, azaz a mindenszentek napján az akkori világot súlyos katasztrófa rázta meg – az európai civilizációt a római birodalom bukása óta talán még nem érte ilyen mértékű csapás. A lisszaboni földrengés és az azt követő cunami, valamint tűzvész áldozatainak száma egyes becslések szerint 60-100 ezer főre volt tehető. Lisszabon egyébként abban az időben a világ negyedik legnagyobb városa volt. A pusztító katasztrófa Leibniz Teodíceájában megfogalmazott tézisét (az adott világ a lehetséges világok legjobbika) csakúgy megcáfolni látszott, mint Voltaire felvilágosodott deista világszemléletét. Maga Voltaire ugyanis a következő sorokat írja a Lisszaboni földrengés című versében: „Tökéletes lényből rossz létre nem jöhet, / De máshonnan se – mert minden belőle lett. / És mégis létezik – ó fájdalom – a rossz. / Mily döbbenetes ez, mennyire paradox!”

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: