hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyházatyák a prófétákról
A korai egyház nagy alakjai (Harmadik rész)

2018. 12. 06.
A korai egyház legjelentősebb alakjait bemutató sorozatunkban olyan egyházatyákat mutatunk be, akiknek a művei a mai napig eleven hatással vannak a kereszténységre.

 

A Kr. u. 2-3 században növekvő korakeresztény gyülekezetek fejlődésére a legnagyobb fenyegetést nem az üldöztetés, vagy a filozófiai iskolák kritikája jelentette, hanem a keresztény és a filozófiai tanokat saját érdeke szerint felhasználó gnosztikus irányzatok terjedése. Ezek a tanok a gyülekezeteket belülről kezdték el bomlasztani. Továbbá az ebben az időszakban elkezdődő és egészen a negyedik századig húzódó teológiai viták is megosztották az akkori kereszténység szellemi egységet. Ezek egyik része a húsvét időpontjával voltak kapcsolatosak: a keresztények a zsidó naptár alapján niszán 14-én ünnepeljék a húsvétot, a hét napjaitól függetlenül, vagy niszán 14-ét követő vasárnap?

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!