Kereső toggle

Hatékony életvédelem

Történelmi szintre csökkent az abortuszok száma Amerikában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagy feltűnést keltett a hír, miszerint az Egyesült Államokban a beavatkozást engedélyező 1973-as törvény óta a legalacsonyabbra csökkent az abortuszok száma. A Hetek utánajárt, milyen okok állhatnak a kedvező változás mögött?

 

Az Amerikai Járványügyi Hatósági Központok (Centers For Disease Control, CDC) november végén közzétett adatai szerint 1973 óta 2015-ben volt a legalacsonyabb az engedélyezett abortuszok száma az Egyesült Államokban. (Az adatokat a szövetségi államok összesítik, és ebből áll össze az országos eredmény, ezért jelenleg a 2015-ös számok a legfrissebbek. A várakozások szerint azonban a csökkenés az életvédelmet kiemelt kérdésként kezelő Trump-kormányzat hivatalba lépése és a civil szervezetek eredményes tevékenysége nyomán tovább folytatódik.)

A CDC adatai szerint az abortuszok száma 1980 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, és különösen az elmúlt évtizedben gyorsult fel. A mélypontot jelentő 1980-hoz képest a javulás több mint 50 százalék, 2006-hoz képest pedig 24 százalék, így az elmúlt időszakban átlagosan 2-4 százalék között volt évente. A tendencia – ha eltérő mértékben is – az egész országra jellemző, mert az államok nagy többségében az országos átlagnak megfelelő csökkenés történt.

Az abszolút számokat tekintve persze ez még így is rendkívül magas: a CDC adatai szerint 638.139 élet ért véget még a megszületés előtt. A tényleges szám ennél is több lehet, mert az abortusz statisztikákban vezető államok, Kalifornia, Maryland és New York adatai nem szerepelnek a szövetségi összesítésben. A liberális, abortuszpárti Guttmacher Intézet szerint ennél 270 ezerrel több terhességmegszakítás történt 2015-ben.

 

Ezért van abortuszkampány

 

Az adatok értelmezéséhez az 1973-as év ad kiindulópontot, ekkor hozta ugyanis az amerikai Legfelsőbb Bíróság az ún. Roe vs. Wade döntést, amellyel alkotmányos joggá tette a nők számára az abortuszt. (A per főszereplőjéről lásd keretes írásunk). Az elmúlt 45 évben több tízmillió amerikai csecsemő lett a történelem legtragikusabb törvényének áldozata. (Talán nem véletlen, hogy David Wilkerson tiszteletes éppen 1973-ban kapta a The Vision című könyvben megírt drámai látomását a fejlett társadalmak morális erodálódásáról, amelyről a Hetek november 9-ei és 16-ai számában részletesen írtunk.)

Az európai gyakorlattól eltérően az amerikai abortuszoknak csupán 3 százalékát végzik kórházakban, a terhességmegszakítások túlnyomó többségét – 97 százalékot – ún. abortuszklinikákon hajtják végre. Ezek olyan intézmények, amelyek az állami támogatások mellett magánadományokból működnek. Ennek következtében az abortusz melletti kampány folyamatosan jelen van az amerikai közéletben, az ezt ellenző szervezetek tiltakozásától kísérve, így a témát – szintén az európai helyzettel ellentétben – nem veszi körül dermedt hallgatás, hanem élénk, időnként szenvedélyes társadalmi vita zajlik róla. (Keretes cikkünkben írunk a legutóbbi, nagy vihart kavart abortusz reklámfilmről).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: