Kereső toggle

A világot formáló Könyv

Tudósítás a washingtoni Biblia-múzeumból

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Hat emelet, 40 ezer négyzetméter, néhány utcányira a Capitoliumtól.

„A szeretetünk e könyv iránt hozta létre bennünk a vágyat, hogy bárcsak a világ jobban megértené a Bibliát, mint eddig valaha. Úgy gondoltuk, ha egy Bibliamúzeumot hozunk létre, annak egy világszínvonalú intézménynek kell lennie, amihez még nincs fogható a Földön” – mondja Steve Green, a Washingtonban tavaly novemberben megnyílt Bibliamúzeum alapítója. A Hetek tudósítója bejárta az intézményt.

Aaponta már több, mint háromezren keresik fel az 500 millió dollárból (kb. 140 milliárd Ft) megépült múzeumot, ami mögött az amerikai Hobby Lobby cégcsoport tulajdonosai, az evangéliumi keresztény Green család áll. David Green édesapja egy kicsiny, 35 fős gyülekezetet vezető protestáns lelkész volt. Szegények voltak, a családnak még autóra se futotta. De a gyakori nélkülözés sem akadályozta meg azt, hogy a gyerekek átvegyék a többgenerációs lelkészcsalád hitét. A Greenfiúk például már egészen kiskoruktól fogva a zsebpénzükből elkezdték a tizedfizetés gyakorlatát.

David nem az igehirdetés, hanem az üzleti pálya felé érzett ambíciót. Már iskolás évei alatt munkába állt – 60 centes órabérért takarítást és raktáros munkát vállalt. Később egy élelmiszer-kereskedés üzletvezetője lett. 1970-ben aztán úgy döntött, hogy egy 600 dolláros kölcsönből elindítja saját vállalkozását.

A képkeretezéssel foglalkozó céget kezdetben a saját garázsukból üzemeltették. A családi vállalkozás dinamikus növekedésnek indult. 1972-ben nyitották meg első, 30 négyzetméteres üzletüket. Második boltjuk már 600 négyzetméteres volt. A Hobby Lobby otthondekorációs vállalat ma 750 üzlettel rendelkezik és 47 amerikai államban van jelen. A cég árbevétele eléri az évi 4 milliárd dollárt (1100 milliárd Ft), 35 ezer alkalmazottjuk van, David pedig bekerült a 100 leggazdagabb amerikai közé.

A 76 éves pátriárka küldetésének érzi a Biblia és a kereszténység népszerűsítését. „Tudtam, hogy Isten ajándékozott meg üzleti érzékkel, és ezen a képességen keresztül támogatni tudom majd a kereszténység küldetését különböző formákban” – fogalmaz az idős üzletember.

A Green család 2012 óta a Hobby Lobby adózás előtti profitjának a felét keresztény szolgálatok finanszírozására fordítja. Becslések szerint az elmúlt hat évben így több, mint 500 millió dollárt (körülbelül 140 milliárd Ft) adományoztak evangelizációs, oktatási és karitatív missziók részére.

2004-ben egy 10,5 millió dollárra (körülbelül 3 milliárd Ft) becsült ingatlant adományoztak a Jerry Falwell nevével fémjelzett Liberty Egyetemnek. 2007-ben 70 millió dolláros adománnyal (körülbelül 20 milliárd Ft) mentették ki a csődből az akkor adósságokkal küszködő Oral Roberts Egyetemet. Még ugyanebben az évben egy teljes egyetemi komplexumot adományoztak egy másik keresztény főiskolának.

A család több, mint 100 országba (elsősorban Afrikába és Ázsiába), összesen 1,4 milliárd példányban juttatott már el Bibliákat és más keresztény irodalmat.

A Názáreti Jézus világa az 1. századba vezet el
David és fiai deklaráltan bibliai elvek mentén működtetik a vállalkozásukat. „A Biblia nem beszél a kereskedés ellen” – mondja David, aki szerint a Szentírásban „minden megtalálható, amire szüksége van valakinek ahhoz, hogy jó vezető legyen”. A filantróp üzletember szerint „Isten a tulajdonosa mindennek. Minket csak megbízott ennek a vállalkozásnak az irányításával.”

Az amerikai gyakorlattól eltérően ők minden este korábban zárnak (8-kor), vasárnap pedig egyáltalán nem nyitnak ki. A céljuk ezzel az, hogy az alkalmazottaiknak több idejük legyen a családjaikra és lehetőségük legyen istentiszteletre is elmenni. Bár a cégen belül senkire sem erőltetik rá hitüket, David szerint az alkalmazottaik közül már „több százan” tértek keresztény hitre. A cég három lelkészt is alkalmaz, akik a hívő munkavállalók irányában végeznek szolgálatot.

David Green 2014-ben pert indított és nyert is az Obama-kormánnyal szemben az amerikai legfelsőbb bíróságon. A végzés kimondta, hogy a magánkézben levő, mélyen vallásos elveket képviselő vállalatoknak nem kötelező az alkalmazottaik számára abortusztablettákat biztosítaniuk.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: