Kereső toggle

Jeruzsálemért nem hallgatnak

Kell-e félni a filoszemita keresztényektől?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A nemzetközi média azzal riogatott, hogy Trump a keresztényekkel együtt májusban kirobbantja a közel-keleti apokalipszist. Aztán mégsem így lett.

Az elmúlt hetekben számos olyan elemzést lehetett olvasni, amelyek egy újabb nagy közel-keleti háború, sőt akár világháború lehetőségével riogattak. Az értékelések arra hivatkoztak, hogy Donald Trump és Benjamin Netanjahu olyan veszélyes útra lépett, ami az egész világot fenyegeti. Arra hivatkoztak, hogy az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitása, az iráni atomegyezmény washingtoni részről való felmondása, a Szíriában létesített iráni katonai bázisok ellen végrehajtott izraeli támadások, az Izrael megalapításának 70. évfordulójával szemben meghirdetett palesztin Nakba („a katasztrófa napja”), a gázai „nagy visszatérési menet” együttesen olyan robbanékony elegyet alkot, ami csak egy szikrára vár, hogy lángba borítsa a térséget. Ráadásul mindez egybeesett a ramadán hónapjával, ami még „csendes” években is gyakran a terrorizmus és erőszak fokozódásával jár együtt. Az anticionista balliberális nyugati médiában már megszokott módon a felelősséget elsősorban a „szélsőséges telepesek befolyása alatt álló izraeli (szélső)jobboldali kormányra” hárították, ám ezúttal a bűnbak szerepét megosztották a „fundamentalista, fanatikus Izrael-barát keresztények” által befolyásolt amerikai kormányzattal. (Keretes cikkünkben olvashatnak arról, hogy milyen vallási-ideológiai szempontoktól teljesen független, geopolitikai tényezők akadályozták meg a válság berobbanását.)

Apokaliptikus bestsellerek nemzedéke

Bár korábban is előfordult, hogy az evangéliumi keresztényeket a sajtóban azzal vádolták, hogy a politikai folyamatokat – elsősorban Izraellel kapcsolatban – sajátos teológiai felfogásuk szerint értelmezik, most először állítják azt, hogy nézeteik konkrétan meghatározzák az amerikai diplomácia lépéseit. Márpedig az elmúlt hetekben, látszólag egymástól függetlenül, hirtelen több ilyen elemzés is megjelent a világ befolyásos médiumaiban, a The Guardiantől a The Washington Poston át a CNN-ig.

A brit lap abból indult ki, hogy az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitóján – számos más felszólaló mellett – két evangéliumi „szuper-sztár” lelkész is imát mondott. A The Guardian szerint mind Robert Jeffress, mind pedig John Hagee olyan apokaliptikus könyvek szerzője, amelyekben Izrael kulcsszereplője az „utolsó idők” eseménysorozatának. Ezt összekapcsolják azzal a közelmúltban készült felméréssel, amely szerint az evangéliumi keresztények több mint fele „elismerte”, hogy az „utolsó időkkel kapcsolatos próféciák miatt támogatja Izraelt”. A LifeWay Research kutatása azt mutatta, hogy a válaszadók kétharmada „határozottan egyetértett” azzal, miszerint a Szentföldre vonatkozó bibliai ígéret – ami Ábrahámnak juttatta a területet –„időkorlátok nélkül érvényes”. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ebben semmi meglepő nincs, hiszen az ígéret pontosan ezt is tartalmazza: „Mind az egész földet, amelyet látsz, neked adom és a te magodnak örökre”. (1Móz. 13,15)

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: