Kereső toggle

Marx, a felforgató

200 éve született a rombolás és gyűlölet prófétája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kritika „nem bonckés, hanem fegyver. Tárgya: az ellensége, akit nem megcáfolni, hanem megsemmisíteni akar”. Marx ezt a fiatalon megfogalmazott alapelvét követte egész életében.

Németországban nagyszabású megemlékezéssorozattal készülnek a Marx-évfordulóra. A Marx200 weboldal köszöntője szerint rendkívüli időszakot élünk: „2017 és 2018 számos kulcsfontosságú évfordulót jelöl. 2017 őszén ünnepeltük a Tőke megjelenésének 150. évfordulóját, 2018 februárjában a Kommunista Kiáltvány 170. évfordulóját, 2018 májusában pedig 200 éve lesz, hogy megszületett Karl Marx. Emellett 2017-ben volt a 100. évfordulója az oroszországi forradalomnak, idén pedig az 1968-as világméretű megmozdulások 50. évfordulóját ünnepeljük” – írja a baloldali honlap, amely szerint mindezek az évfordulók nagyszerű alkalmak arra, hogy „megújítsuk Marx legnagyobb tanítását, a társadalmi kritikát”.

Rombolni, amit lehet

A Marx200 ünnepségsorozat szervezői jól ragadják meg Marx munkásságának a lényegét. Ez ugyanis nem valamiféle elvont eszme, hanem egy nagyon is gyakorlati cselekvési program: „minden meglévő kritikája” – ahogyan Marx már fiatalon, 1843-ban meghirdette radikális szerkesztőtársának, Arnold Rugénak írt egyik levelében.

Marx azt vallotta, hogy „a vallás kritikája minden kritika előfeltétele”. Ennek megfelelően elsősorban azokat az intézményeket akarta lerombolni – „mindenestől eltörölni” –, amelyekről azt gondolta, hogy a zsidó-keresztény civilizáció alappillérei. „Annyi rést kell ütni a keresztény állam gépezetébe, amennyit csak lehet” – ezt szintén Rugénak írta. Marx írásaiból – amelyekkel később még részletesebben foglalkozunk – kitűnik, hogy totális fordulatot akart az emberiség sorsában: meg akarta semmisíteni a magántulajdont, a családot, az emberi egyéniséget, az örök igazságokat, a nemzeteket, a múltat, a vallást és végső soron magát a zsidóságot is. Előrelátó volt: nem számolt azzal, hogy mindezt saját életében eléri, de olyan programot hirdetett, ami ma is lelkesíti híveit. („A jövőt megkonstruálni, és egyszer s mindenkorra elintézni mindent nem a mi dolgunk, de annál biztosabb az, amit jelenleg el kell végeznünk… mi odakiáltjuk neked a harc igazi jelszavát.”)

„Karl Marxnak nagyobb hatása volt mind az eseményekre, mind az emberek gondolkodására, mint a modern idők bármely más entellektüeljének” – így kezdi Paul Johnson brit történész az Értelmiségiek című esszégyűjteményében Marx bemutatását. Johnson szerint a hívei által elsősorban közgazdásznak tekintett Marx jelentőségét azonban nem a tudományban, hanem a történelemben lehet megragadni, mert „azt a fajta személyi diktatúrát, amelyet ő saját magának szánt, három legjelentősebb követője, Lenin, Sztálin és Mao Ce-tung – akik ebben hithű marxisták voltak – megvalósította, az emberiséget illetően beláthatatlan következményekkel”. 

„(Az illuminátus társaság megalapítója) Spartacus-Weishaupt napjaitól kezdve Karl Marxig, Trockijtól Kun Bélán és Rosa Luxemburgon át Emma Goldmanig folyamatosan erősödött ez a világméretű összeesküvés, amelynek célja a civilizáció megdöntése volt. (…) Már a francia forradalom tragédiájában egyértelműen felismerhető szerepet játszott. A tizenkilencedik század során minden felforgató mozgalomnak ez volt a fő forrása, és most Európa és Amerika nagyvárosainak alvilágából származó különös figurák bandája végül az orosz nép üstökét ragadta meg, és gyakorlatilag ennek a hatalmas birodalomnak a vitathatatlan uraivá váltak” – írta Winston Churchill 1920-ban a bolsevik forradalom hátteréről, a Cionizmus kontra bolsevizmus című cikkében. A zsidóság ősi földjére történő visszatérési mozgalmat, a cionizmust kezdettől fogva támogató Churchill nem tévedett: Marx és számos követője – mint arról később részletesebben is írunk – gyűlölte és megtagadta a zsidóságot, különösen azokat, akik a jövőt nem a kommunizmus hamis messianizmusában látták.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: