Kereső toggle

50 ország: itt élnek a hit mai hősei

Open Doors-jelentés a keresztényüldözésről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jelenleg a világon több mint 200 millió keresztény szenved erős vagy extrém üldözést, és tavaly háromezren haltak mártírhalált – derül ki az Open Doors aktuális jelentéséből. 

A holland székhelyű nemzetközi keresztény szervezet idei listája is egy komplex szempontrendszer alapján határozta meg a keresztényüldözés fokozatát az egyes országok esetében. Ahogyan tavaly, a sarkalatos szám idén sem változott: minden tizenkettedik keresztény az erőstől az extrémig megjelölt tartományban van kitéve üldözéseknek.

A Földön a keresztények számát 2,48 milliárdra becsülik, köztük 215 millió érintett. A lista metodológiája szerint „erős” üldözés az, amikor „keresztényként élni annyit jelent, hogy még akkor is, amikor az egyház elvileg egy bizonyos toleranciát élvez, a gyakorlatban a legaktívabb keresztényeket szándékosan veszik célba, a gyülekezetek jelentős korlátozásoknak vannak kitéve, és a kultúra ellenségesen kezeli a keresztény jelenlétet olyan területeken, mint az oktatás vagy a munkavállalás”.

Idén is külön számítás készült a „szorító” típusú (rendszerszintű, társadalmi jellegű) üldözésről és a „kalapács” típusú erőszakos üldözésről (nyers erőszak). A tavalyi enyhülés után 154 százalékkal nőtt a regisztrált mártírhalálok száma (3000), de még távol vagyunk a 2015. évi értéktől (7100), amikor párhuzamosan több terrorszervezet tombolt teljes gőzerővel.

A keresztény épületek lerombolásának száma viszont csökkent 793 regisztrált esettel. A csökkenés a kínai gyülekezeti házak ellen irányuló rombolási kampány relatív visszaszorulásának tudható be (bár a pusztítás folytatódik: a napokban a kínai hatóságok épp az 50 ezer fős Arany Gyertyatartó nevet viselő keresztény közösség 2009-ben épült komplexumát dózerolták le Linfen városban, Shanxi tartományban). A keresztény szervezet 1922 jogellenes letartóztatást is számon tart a megvizsgált időszakban (2016. november – 2017. november).

A fent említett számok inkább a jéghegy csúcsának tekintendők, mivel az ilyen típusú információk sok országból nem jutnak ki – példa erre az immár tizenhét éve listavezető Észak-Korea. 

Az idei rangsor legmarkánsabb tanulsága az, hogy bár a keresztényellenes harcot hirdető legismertebb terrorszervezetek meghátráltak, a társadalmak radikális mivolta miatt mégsem csökkent lényegesen vagy tartósan az üldözés.

Mélyülő törések a civilizációs frontvonalakon

A nyers erőszakot alkalmazó országok élén továbbra is Nigéria áll: az áldozatok keresztény mivoltával szorosan összefüggő 3066 regisztrált halálesetből 2000 itt történt. Bár 2017-ben is folytatta visszavonulását a Boko Haram nevű terrorszervezet, az erőszak nemhogy csökkent volna, hanem inkább erősödött az északi-keleti/déli-nyugati (muszlim/keresztény) tartományok határvidékein (2016-ban 612 gyilkosság történt). Az is igaz, hogy már messze vagyunk a Boko Haram-terror csúcspontjától (2015: 4028 gyilkosság). A szervezet a gyenge határokat kihasználva folytatja a „terrorexportot”, így az erőszak áttolódott a szomszédos országokba, főleg Kamerunra (2017: 100 gyilkosság). A robbantások, gyilkosságok célpontjai továbbra is elsősorban nigériaiak, vagyis a terroristák az általuk üldözött emberekkel „együtt mozognak”. Jelenleg a belföldi erőszak relatív csökkenése miatt sok nigériai vagy visszatért, vagy előkészíti visszatérését. Az országon belül a Boko Haram és/vagy a termőföldek körüli konfliktusok miatt jelenleg 1,7 millió a belső menekült, míg körülbelül negyedmillióan vándoroltak a környező országokba. 2017-ben az Open Doors nemcsak a Közel-Keleten (Szíriában, Irakban, Jordániában stb.) támogatott rendszeresen több tízezer keresztény családot (menekülteket, visszatérőket), hanem a rendkívüli szárazságra való tekintettel új programként több ezer nigériai keresztény menekültnek nyújtottak anyagi segítséget.

A Közép-Afrikai Köztársaságban az országot a népirtás szélére sodró Seleka elnevezésű iszlamista szervezetet hivatalosan felszámolta a francia hadsereg 2014–2016-os beavatkozása, ám az őket kiváltó ENSZ katonai erőknek nem sikerült megakadályozniuk a keresztényellenes atrocitások elszaporodását. Nemcsak vidéken, hanem a fővárosban, Banguiban is történt több ilyen eset: 2017-ben 500 keresztény vesztette életét kifejezetten a hite miatt. A volt Seleka-erőkből más néven új milíciák alakultak, akik „random” módon törnek rá gyülekezeti házakra és keresztények lakhelyeire, hogy az ott tartózkodókkal végezzenek. A keresztények helyzetét súlyosbítja az anti-Balaka nevű iszlámellenes milíciák tevékenysége, akik a muszlimok ellen követnek el erőszakos cselekményeket, illetve fenyegetik azokat a keresztényeket, akik védelmezik őket (a muszlimok eleve kisebbségben vannak, a lakosság 15 százalékát teszik ki). Az átláthatatlan erőszakhullám miatt az 5 milliós lakosságú országból félmillióan belső menekültek, további félmillióan szomszédos országokba települtek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: