hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot? 4. rész
Szabadság, egyenlőség

2017. 06. 01.
Folytatjuk Alvin J. Schmidt 2004-es könyvének ismertetését. A nyugalmazott amerikai szociológiaprofesszor How Christianity Changed the World című munkájában azokat a mélyreható változásokat mutatta be, amelyek az új hitnek köszönhetően pozitívan hatottak a az emberi civilizációra. Az előző részekben írtunk arról, miként ösztönözte a bibliai meggyőződés például a nők egyenlőségének megteremtését, a vállalkozás szabadságát, a kórházi vagy az egyetemi rendszer kialakulását. Most a kereszténységnek a jogegyenlőségre és az emberi méltóság védelmére gyakorolt hatásairól írunk.

A könyv szerzője megjegyzi, hogy a nyugati társadalmak szabadságra épülő rendjét a legtöbb ember a szekularizációhoz, sokszor a vallásellenes erőkhöz köti. Pedig Schmidt szerint a polgári szabadság és igazságosság eszméjét pont a kereszténység és annak képviselői vetették fel – és ennek alapja pont a hitük volt.

Igazsággal a zsarnokok ellen

A kereszténység gyökere, ahogy Pál apostol írja, a zsidóság. Így a keresztények – akik a zsidó Írásokat magukévá tették és elvitték minden néphez – ismerték a mózesi elvet: senkit sem lehet ártatlanul elítélni. Éppen ezért két vagy három tanúra volt szükség, még ha főember állt is elő a váddal. Ez azt is jelentette, hogy senki nem helyezhette magát a jog rendelkezése fölé. Ez az elv köszönt azután vissza számos angolszász ország jogrendjében. A könyv már az ókorból hoz erre egy példát: 390-ben Thesszalonikiben lázadás tört ki. Az akkori keresztény uralkodó, Nagy Theodosius feldühödött, és nem épp keresztényi módon több ezer embert végeztetett ki, hogy megtorolja egy tisztjének halálát. A milánói Szent Ambrus püspök ezt hallva nyilvános bűnbánatra szólította fel az uralkodót, aki azt először megtagadta, mire a püspök kiközösítette az egyházból. Egyhónapos hezitálás után Nagy Theodosius karácsonykor a jelenlévők meghatódásától kísérve bűnvallást tartott. Szent Ambrus leveleiből kiderül, hogy a püspököt az uralkodó szellemi állapota motiválta, és hasonlóan járt el, mint Sámuel király az ókori Izraelben, aki Dávid királyon kemény példabeszéd kíséretében számon kérte a nem is zsidó Uriás halálát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!