Kereső toggle

55 éves a CBN

Médiatörténetet írt a világ első keresztény televíziója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Októberben ünnepli az amerikai Christian Broadcasting Network (CBN) tévécsatorna első adásának 55. évfordulóját. Bő fél évszázad alatt hatáskörüket sikerült kiterjeszteniük mind az öt kontinensre, emellett a The 700 Club a maga ötven évével az egyik legrégebb óta sugárzott adás a televíziózás történelmében. Az idáig megtett út viszont korántsem volt akadályoktól mentes.

Pat Robertson, a csatorna alapítója illusztris felmenőkkel büszkélkedhetett, a telekommunikációban azonban nem volt gyakorlata, ahogy megfelelő eszközökkel sem rendelkezett, amivel egy működőképes állomást elindíthatott volna. Isten szavába és ígéreteibe vetett hite volt az, mely a kezdeti akadályokon átlendítette, felülírva a szűkös anyagi körülményeket és a szakmai gyakorlat hiányát.

Hitére támaszkodva kereste fel végül David Sarnoff üzletembert, akit az amerikai rádiózás és a televíziózás pionírjaként tartanak számon. Az akkori RCA-vezérigazgató, meglátva a vásárolni vágyó fiatalembert, nem tudott szemet hunyni a nyilvánvaló tény felett, miszerint Pat nem egy tipikus vásárló. Ezt szóvá is tette ugyan, mégis átadta a szükséges felszereléseket.

Sarnoff baljósló szavainak ellenére az ifjú Robertson felállította a berendezést, és bátran kiállt Bibliával a kezében. Először csak Virginia városában tudták sugározni az adást, onnan viszont már nem volt megállás. Pat közvetlen modora a Föld minden táján milliókat érintett meg Krisztus üzenetével – ez persze csakis úgy történhetett, hogy több mint száz nemzetnek anyanyelvén tolmácsolják az evangéliumot.

Robertsonék más csatornákat is elindítottak, amelyek túl sikeresek voltak ahhoz, hogy megmaradjanak a nonprofit társaság címszó alatt. Például az egyik arról lett híres, hogy az első műholdas adó volt Amerikában. Később eladták az International Family Entertainmentnek, ők pedig továbbadták a Walt Disney Companynek. Így jött létre az ABC Family nevezetű csatorna, amely megőrizte keresztény gyökereit (mivel Pat csak azzal a feltétellel mondott le róla, hogy időközönként sugározniuk kell néhány CBN-es műsort is a programjukban), viszont az idő teltével egyre több és több családi, illetve fiatalok számára létrehozott filmek és sorozatok rendszeres közvetítőjévé alakult át. Jelenleg a Freeform nevet viseli.

A 700-as klub: a zászlóshajó

A CBN leghíresebb műsora a The 700 Club (Az indulásról lásd keretes cikkünket). Ebben a legváltozatosabb programokat találhatjuk meg: kezdve az aktuális hírektől, ezek bibliai világnézeten alapuló értékelésén és bizonyságtételeken keresztül, a különböző társadalmi szereplőkkel való beszélgetésekig, valamint az élő adásban sugárzott imákig. Az aktív közbenjárások sokasága emberek százainak jelentett gyógyulást, anyagi felemelkedést a különböző gondok közepette. Nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a sokféle háttérből jövő személyek sorsfordulási sztorijai – eljutva a Föld minden részére – arra inspirálják a nézőket, hogy adják át életüket Krisztusnak.

A műsor állandó szereplői Pat és Gordon Robertson, Terry Meeuwseen és 2013 óta Wendy Griffith is. Terry a gimnáziumi évei alatt három évig pomponlány volt, és az iskola királynőjének is megválasztották, sőt 1973-ban elvihette a Miss America díjat is.

Meeuwseen több műsornak is főállású vezetője, emellett énekesnőként és írónőként is számon tartják a közéletben. A sajátjaikon kívül a férjével több örökbefogadott gyermeket is nevelnek, többek között három Ukrajnából származót. Így talán nem meglepő a tény, hogy a csatornához kötődő Orphan’s Promise (Az árva ígérete) szervezetnek is igazgatója. A szervezet ruha- és ételosztással, egészségügyi ellátással, készségek továbbadásával, illetve örökbefogadások szervezésével foglalkozik szerte a világon.

Nem a The 700 Club az egyetlen napi műsor a csatornán: a CBN NewsWatch számba veszi a világ, és főleg Amerika híreit. Amellett, hogy ezeket megosztja a nézőkkel, értelmezi is őket keresztény szemszögből. Az alapítók sosem határolták el magukat az aktív politikai élettől. Számtalan alkalommal hívtak meg a stúdióba közéleti személyiségeket, elsősorban azért, hogy a választópolgárok elméjében ne csak a liberális média által közvetített kép rögzüljön. Választások idején pedig külön blokkot indítanak, ezzel is segítve a nézők döntését.

Online birodalom

Időközben az online felületeken is megtalálhatóvá vált a csatorna, a nap huszonnégy órájában közvetítenek a globális nézőközönségnek keresztény műsorokat. A hivatalos honlapon ugyanakkor tíz internetes rádióállomásból is lehet választani, bármilyen stílus is fogja meg a hallgatókat.

A CBN nagy előnye az, hogy egyik országra sem kényszerítik rá az amerikai stílust. Az amerikai kontinensen is háromféle adás létezik: az eredeti mellett megtalálható a kanadai és a latin-amerikai is, mindegyik a saját kulturális, nyelvi sajátosságaival. Az európai bázis Nagy-Britanniában található, így összesen három angol nyelvű program is létezik.

A legnagyobb hatást Ázsiában és Afrikában érték el. Olyan családok számára tették elérhetővé a keresztény műsorokat, ahol ez a szemléletmód eddig teljesen idegen volt a lakosoktól. Ráadásul mindezt olyan helyi emberektől hallhatják, akik olyanok, mint ők: ugyanúgy öltözködnek, beszélnek, éreznek, ugyanabban a társadalmi valóságban élnek és mozognak, mint a nézők.

Operation Blessing

1978-ban, amikor Pat egyik nap a Bibliát tanulmányozta, figyelmes lett az Ézsaiás könyvének egy szakaszára: „…Nem az-e, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, és tested előtt el ne rejtsd magadat?” Ezek a sorok elemi erővel hatottak Patre, és inspirációt adtak egy segélyszervezet elindítására, mely a Föld legtávolabbi szegleteiben is kisegítheti a bajból az elesetteket. Mindezt olyan országokban teszik, ahol a legelemibb orvosi ellátás akár életeket menthet, a napi betevő pedig mindig bizonytalan, nem is beszélve a szélsőséges időjárás viszontagságairól.

A Fülöp-szigeteki bázissal rendelkező Operation Blessing sikeres munkájának köszönhetően olyan nagy kaliberű személyek méltánylását is kiérdemelte, mint Ronald Reagan, egykori amerikai elnök. Reagan elismerését nyilvánosság előtt is kifejezte Robertsonéknak és a szervezet aktivistáinak.

Az Operation Blessinget napjainkban az egyik legmegbízhatóbb karitatív csoportként tartják számon: ahol megjelenik, táplálja az éhezőket, vízlelőhelyeket fúr, árváknak nyújt menedéket. Segítséget nyújtottak a haiti földrengés és az indonéziai cunami után, de persze belföldön is, például a Katrina hurrikán pusztítását követően megrakott kamionokkal indultak útnak, hogy segítsenek a katasztrófasújtotta térségen.

„Tudja, amikor Istennel jár, nincsenek feltétlenül óriási tervei a jövővel kapcsolatban. Mindig csak egy lépés, a következő lépés, az azt követő, még egy és még egy, nincs más. És így csakis arra megy, amerre Isten vezeti. Egyik lábát teszi a másik után, és hirtelen itt találja magát.” – mondta Pat Robertson az évforduló kapcsán. Ennek szellemében épült a Regent Egyetem is, ahol a kezdeti hetvenhét végzőst több ezren követték az évek során.

Superbook: a keresztény anime

Ehhez a kontinenshez, de főleg Japánhoz fűződik a hazánkban is ismert animációs sorozat, a Superbook. A nyolcvanas években még anime stílusban sugározták Ázsiában és Amerikában. Ötvenkét részen keresztül lehetett nyomon követni Chris, a szomszédos Joy és a Chris apukája által kifejlesztett robot, Gizmo kalandjait. A sorozat központi üzenete nemcsak a távolkeleti sziget kiskorúinak jelentett izgalmakat, hanem az összes kontinens hívői számára, legyenek kicsik vagy nagyok. Amikor Chris meg Joy a saját életükben választás előtt állnak, Isten Igéje egy időbeli és térbeli utazásra hívja őket: megelevenedik számukra az, ami a Bibliában le van írva, és a szereplőkkel együtt átélik az Ő szabadítását.

Ugyanezt a mentalitást szerették volna a CBN munkatársai újból a képernyőre vinni akkor, amikor 2009-ben piacra dobták az újabb kiadást, aktualizálva az örökké érvényes igazságokat a mai kor fiataljai számára. Ennek érdekében a legmodernebb technikával felszerelt munkatársakkal dolgoztak együtt, hogy a 3D-s animáció adta lehetőségeket is fel tudják használni. A japán verzió sem volt ismeretlen a hazai nézők számára, és a legújabbakat is nyomon lehetett követni az ATV műsorán.

700 ember 10 dollárja

Pat Robertsont 1956-ban Cornelius Vanderbreggen, egy holland származású keresztény evangélista férfi elhívta vacsorázni egy elegáns étterembe. Már Vanderbreggen külseje is megfogta Patet: jól öltözött, tehetős ember volt, és épp az ellenkező benyomást keltette benne, mint a korábban látott többi evangélista, akik mindig kopott ruhákban járó szegény emberek voltak. Vanderbreggen az este közepén elkezdett Jézusról beszélni a pincérnek, ami Patet nagyon meglepte, mert nem látott még ilyen bátor evangélistát, aki egy étteremben is nyíltan felvállalja a hitét. Pat lelki szemei előtt már látta, hogy ebből baj lesz, és kiküldik őket az étteremből, azonban nem így történt. Tovább beszélgettek és az evangélista szavai hatására Pat is kimondta a sorsfordító mondatot:
„Hiszem, hogy Jézus Krisztus meghalt az egész világ bűneiért, és az én bűneimért is.” A beszélgetés végén Vanderbreggen felolvasott egy igeszakaszt a Példabeszédek könyvéből, ami később alapigéjévé vált Pat-nek: „Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál. Minden te utaidban megismerd Őt, akkor Ő  igazgatja a te utaidat.”
1957-ben Pat Robertson feladva addigi karrierjét, megvette a csődbe jutott UHF televízióállomást. 70 dollárral a zsebében, bármiféle televíziós szakértelem nélkül belevágott a médiaszolgálatba. Mint utólag elmondta, egyedül Istenbe vetett hite vezérelte, és így semmi sem tűnt számára lehetetlennek. Eleinte minden nagyon nehézkesen indult, de a projekt megállíthatatlan volt. 1960-ban megalapította a CBN-t (Christian Broadcasting Network), ami egy-két helyi támogató segítségével elkezdett félórás műsorokat sugározni. A csatorna hamar a csőd szélre került. Pat kiszámolta: ahhoz, hogy az állomás fennmaradjon, havonta 700 főnek 10 dollárral kellene hozzájárulnia a projekthez. Pat mindezt őszintén a nézők elé tárta, és imatámogatást kért tőlük a cél eléréséhez. Egy év múlva, 1966-ban próbaadásként elindították a 700-as klub című műsort. Néhány adás után Isten megáldotta az adást, és elérték a célt: megindultak a betelefonálások a támogatásokkal és sikerült megmenteni a csődtől az állomást. Így hát állandósították a programot, ami a televíziózás történetének leghosszabban futó műsora. (sharose)

Olvasson tovább: