Kereső toggle

Az ENSZ szerint hazugság Jeruzsálem zsidó múltja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mélyen sérti a zsidó és a keresztény hívőket az UNESCO határozatterve Jeruzsálemről, amely kizárólagosan muszlim vallási helynek nyilvánítja a Templom-hegyet és környezetét, beleértve a Siratófalat (Nyugati-falat) is. Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének határozata meghamisítja a történelmet – írja Dore Gold, az Izraeli Külügyminisztérium főigazgatója az UNESCO Világörökség Bizottságának tagjaihoz intézett nyílt levelében.

Az európai országok saját identitásukat tagadják meg, ha elfogadják a határozatot, hangsúlyozta az izraeli külügyi szóvivő is. Emmanuel Nachson szerint, aki tagadja a zsidó Jeruzsálemet és a Templom-hegyet, tagadja Jézust is, mert a kettő elválaszthatatlan egymástól.

Amint arról korábban beszámoltunk, az UNESCO Végrehajtó Bizottsága áprilisban már elfogadott egy hasonló határozatot, amelyet európai államok, köztük Franciaország, Spanyolország és Svédország is megszavaztak. (Európai nagyhatalmak fordulnak szembe Izraellel. Hetek, 2016. május 6.) Az UNESCO Világörökség Bizottsága július 10–20. között tartotta éves közgyűlését Isztambulban.

A határozattervezetet Jordánia és az UNESCO által állami szinten elismert Palesztina nyújtotta be. A szöveg „megszálló hatalomnak” nevezi Izraelt, amely „törvénytelenül akadályozza a muszlimok számára a szabad vallásgyakorlást”, és „szándékosan meghamisítja az iszlám és bizánci történelmi emlékeket, hogy az úgynevezett zsidó múltat igazolja”. A határozat kizárólag az arab elnevezéseket használja a jeruzsálemi Óvárossal kapcsolatban, beleértve a Siratófalat is, amelyet a Korán alapján „Al-Burak térnek” nevez.

A történelemhamisítással szemben Dore Gold, az Izraeli Külügyminisztérium főigazgatója nyílt levélben tiltakozott. Gold elismert történész, akinek az izraeli főváros történetét feldolgozó Harc Jeruzsálemért című könyve magyarul is megjelent.

„Az UNESCO ismét egy olyan teljes mértékben egyoldalú határozat elfogadására készül Jeruzsálem Óvárosával kapcsolatban, amely egyértelműen figyelmen kívül hagyja a zsidó nép és ősi fővárosa közötti kapcsolatot. A határozat emellett nem ismeri el a kereszténység kapcsolatát sem Jeruzsálemmel. A szöveg a Templom-hegy körzetét kizárólag, mint »muszlim szent imahelyet« említi.

Valójában azonban a Jeruzsálemhez fűződő zsidó kapcsolat az ősi időktől kezdve a modern korig folyamatosan fennmaradt. A zsidó nép a 19. század közepe óta újra többségben él Jeruzsálemben. 1948-ban a várost elfoglaló hódító hadseregek elpusztították és megszentségtelenítették az ősi zsinagógákat, és az Óvárosban etnikai tisztogatást tartottak a zsidó jelenléttel kapcsolatos minden nyom eltüntetésére.

Ma Izrael az, amely a jelentős vallások – a judaizmus, a kereszténység és az iszlám – mindegyike számára fenntartja a vallásszabadságot a Közel-Keleten végigsöprő intolerancia árhullámával szemben.

Az izraeli városvezetés biztosította azt, hogy a különböző keresztény felekezetek megegyezzenek a Szent Sír bazilika felújításáról, amelynek a munkálatai jelenleg is zajlanak. Miközben a térség történelmi örökséghez tartozó emlékeit és helyszíneit az olyan dzsihadista erők, mint az Iszlám Állam folyamatosan pusztítják Szíriában és Irakban, finoman fogalmazva is téves és képmutató az UNESCO részéről az izraeli régészeti gyakorlattal kapcsolatos teljes mértékben hamis állítások elfogadása. A határozat tele van torzításokkal, és semmi köze a helyszínen tapasztalható valósághoz. Kérjük önöket, hogy mondjanak nemet erre a történelemhamisítási kísérletre, amely súlyosan sérti a zsidó és a keresztény hívőket, valamint aláássák a jövőre nézve az UNESCO szavahihetőségét” – írta nyílt levelében az izraeli fődiplomata.
(cionizmus.blog.hu)

Olvasson tovább: