hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Színház az egész világ
400 éve halt meg William Shakespeare

2016. 04. 28.
„Angliának két könyve van: a Biblia és Shake­speare. Anglia alkotta Shakespeare-t, de a Biblia teremtette Angliát” - írta a drámaíróról szóló esszékötetében Victor Hugo, akinek múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy a 19. század második felében újra népszerűvé tette Shake­speare-t. Ez a népszerűség – már-már kultusz – azóta is tart, bár vannak, akik az európai kultúrával együtt szívesen véget vetnének ennek. Márciusban a gázai tanárok írtak tiltakozó levelet amiatt, hogy a Palesztin Hatóság az angol nyelvű főiskolai tananyagba javasolta a Rómeó és Júliát. „Semmi keresnivalója ennek az oktatásban, mert alapvetően szemben áll az iszlámmal mindaz, amit Shakespeare közvetít” – szólt a tiltakozás.

Lám, az iszlám befolyás növekedése Európában nem csak az ókori szobrokat veszélyezteti – mint láthattuk nemrég Rómában, ahol Rohani iráni elnök látogatása alatt letakarták az „illetlennek” gondolt műalkotásokat. Nem csak a szólásszabadságot rombolja – mint láttuk Németországban, ahol Erdogan török elnök feljelentése nyomán Angela Merkel szabad utat adott a büntetőeljárásnak egy televíziós műsorvezető ellen. (Jan Böhmermann – meglehet keresetlen szavakkal – védelmébe vette másik csatornánál dolgozó kollégáit, akiket szintén Erdogan panaszolt be a német kormánynál; lásd lapunk 16–17. oldalát.) Ne legyen kétségünk afelől, hogy ha megvalósulna a Michel Houellebecq által vizionált behódolás (lásd Behódolás. Hetek, 2015. szeptember 18.), és a párizsi Sorbonne átalakulna Iszlám Egyetemmé, az európai irodalom remekműveivel kapcsolatban is a gázai tanárok szemlélete lenne a meghatározó. Amikor tehát Shake­speare halálának 400. évfordulójára emlékezünk, közös kulturális örökségünket is védelmezzük.

Álmok szövete

Hírnevéhez és kivételes életművéhez képest zavarba ejtően keveset tudunk Shakespeare személyéről. 52 évet élt, ami kevésnek tűnhet, különösen, hogy alkotói korszaka alig több mint két évtizedig tartott, mint Prospero mondja a Viharban: „Egész valónk, Csak álmok szövete, s kis életünk Egy álom koronázza meg.” Igaz, a járványok és az alapvető higiéniai hiányosságok miatt Londonban a 17. század elején egy férfi átlagéletkora alig 35 év volt. A hiányos források miatt még születésének pontos időpontja is kérdéses, annyi biztos, hogy 1564. április 26-án keresztelték meg Stratford-upon-Avonben. Szülei jómódúak voltak: apja városi tanácsnok és kereskedő, anyja egy vagyonos kisbirtokos lánya volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!