Kereső toggle

Hóhérlegénynek állt a békeaktivista

Az egyik 2009-es gázai flottillán utazott Dzsihádi John munkatársa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dzsihádi John után sikerült azonosítani a „Beatles” néven elhíresült, brit származású iszlamistákból álló Iszlám Állam-sejt újabb tagját. Alexanda Kotey egy nyugat-londoni mecsetben radikalizálódott, később részt vett a hírhedt 2009-es gázai flottillában, majd Szíriába utazott, ahol három társával együtt összesen 27 foglyot fejeztek le.

Sikerült azonosítania a Washington Postnak és a BuzzFeed Newsnak azt a brit állampolgárságú férfit, aki felügyelte az Iszlám Állam által túszul ejtett nyugati foglyok brutális fogva tartását és lefejezését. A 32 éves Alexanda Kotey ghánai és görög-ciprusi szülőktől származik, kilétét egy amerikai hírszerző is igazolta, azonban azt még nem tudják a titkosszolgálatok, pontosan milyen szerepet töltött be a nyugati állampolgárok foglyul ejtésében. Kotey – a Dzsihádi John néven ismert Mohammed Emwazihoz hasonlóan – Nyugat-Londonban nőtt fel, ami köztudottan az iszlamizmus táptalaja volt az elmúlt évtizedekben.

A férfi családja egyáltalán nem volt vallásos, hároméves korában elvesztette édesapját, aki vonat alá ugorva öngyilkosságot követett el. Egyik szomszédjuk, Kim Everett azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy Kotey „szeretnivaló, nagyon csendes fiú” volt, aki csak ritkán látogatta családját azután, hogy elköltözött otthonról. Everett évekkel később akkor látta csak viszont a férfit, amikor már áttért az iszlámra, és külseje teljesen megváltozott. Áttérésének édesanyja egyáltalán nem örült. Kotey egyébként húszas évei elején döntött az iszlám mellett, miután beleszeretett egy muszlim nőbe, akitől két gyermeke született, mielőtt elváltak volna.

Kotey és a tavaly novemberben egy dróntámadás során kivégzett Emwazi is a nyugat-londoni Al-Manaar mecsetben (bal oldali képünkön) radikalizálódott, ahol – egy régi barátjának elmondása szerint – Kotey előszeretettel érvelt az öngyilkos merényletek elfogadhatósága mellett, vitatkozva azokkal, akik azt állították, hogy a Korán tiltja az öngyilkosságnak ezt a formáját is. A nyugati foglyok által csak „Ringo”-ként becézett Kotey a mecsetben került kapcsolatba a „London Boys” néven elhíresült iszlamista csoporttal, akik közül többeket kapcsolatba hoztak a hatóságok az Egyesült Királyságban elkövetett terrortámadásokkal. Kotey végül 2009-ben döntött úgy, hogy hátrahagyja két kisgyermekét, és csatlakozik az Izrael-ellenes és antiszemita kirohanásairól híres George Galloway korábbi brit parlamenti képviselő által szervezett, 110 járműből álló flottillához.

A Gázai övezetbe tartó „békeaktivisták” között ott volt a London Boys vezetője, Reza Afsharzadegan is, valamint több iszlamista, akik azóta már az Iszlám Állam legbrutálisabb tagjai közé tartoznak. Kotey egy barátja szerint a férfi „megváltozott” a flottillán töltött idő alatt, és eldöntötte, hogy nem tér vissza Nagy-Britanniába. Amikor ismerősei legközelebb hallottak felőle, már Szíriában, Rakkában volt, az IÁ „fővárosában”. George Galloway szóvivője természetesen tagadta, hogy Kotey és az azóta világszerte ismertté vált iszlamisták jelen lettek volna a flottillán, viszont a BuzzFeed News megkereste a „segélyakcióban” résztvevők listáját, melyen szerepelt a dzsihádisták neve is.

Kotey Szíriában tagja lett a csak „Beatles”-ként emlegetett, négy brit származású IÁ-terroristából álló csoportnak, mely a legkegyetlenebbül bánt a rá bízott nyugati foglyokkal, akiket rendszeresen álkivégzésekkel, veréssel és waterboardinggal kínoztak (a CIA által is alkalmazott, fullasztásos vallatási módszer). A négy férfi összesen 27 túsz, köztük szír katonák, amerikai, brit és japán segélymunkások, valamint újságírók lefejezéséért felelős.

Olvasson tovább: