hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hóhérlegénynek állt a békeaktivista
Az egyik 2009-es gázai flottillán utazott Dzsihádi John munkatársa

2016. 02. 18.
Dzsihádi John után sikerült azonosítani a „Beatles” néven elhíresült, brit származású iszlamistákból álló Iszlám Állam-sejt újabb tagját. Alexanda Kotey egy nyugat-londoni mecsetben radikalizálódott, később részt vett a hírhedt 2009-es gázai flottillában, majd Szíriába utazott, ahol három társával együtt összesen 27 foglyot fejeztek le.

Sikerült azonosítania a Washington Postnak és a BuzzFeed Newsnak azt a brit állampolgárságú férfit, aki felügyelte az Iszlám Állam által túszul ejtett nyugati foglyok brutális fogva tartását és lefejezését. A 32 éves Alexanda Kotey ghánai és görög-ciprusi szülőktől származik, kilétét egy amerikai hírszerző is igazolta, azonban azt még nem tudják a titkosszolgálatok, pontosan milyen szerepet töltött be a nyugati állampolgárok foglyul ejtésében. Kotey – a Dzsihádi John néven ismert Mohammed Emwazihoz hasonlóan – Nyugat-Londonban nőtt fel, ami köztudottan az iszlamizmus táptalaja volt az elmúlt évtizedekben.

A férfi családja egyáltalán nem volt vallásos, hároméves korában elvesztette édesapját, aki vonat alá ugorva öngyilkosságot követett el. Egyik szomszédjuk, Kim Everett azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy Kotey „szeretnivaló, nagyon csendes fiú” volt, aki csak ritkán látogatta családját azután, hogy elköltözött otthonról. Everett évekkel később akkor látta csak viszont a férfit, amikor már áttért az iszlámra, és külseje teljesen megváltozott. Áttérésének édesanyja egyáltalán nem örült. Kotey egyébként húszas évei elején döntött az iszlám mellett, miután beleszeretett egy muszlim nőbe, akitől két gyermeke született, mielőtt elváltak volna.

Kotey és a tavaly novemberben egy dróntámadás során kivégzett Emwazi is a nyugat-londoni Al-Manaar mecsetben (bal oldali képünkön) radikalizálódott, ahol – egy régi barátjának elmondása szerint – Kotey előszeretettel érvelt az öngyilkos merényletek elfogadhatósága mellett, vitatkozva azokkal, akik azt állították, hogy a Korán tiltja az öngyilkosságnak ezt a formáját is. A nyugati foglyok által csak „Ringo”-ként becézett Kotey a mecsetben került kapcsolatba a „London Boys” néven elhíresült iszlamista csoporttal, akik közül többeket kapcsolatba hoztak a hatóságok az Egyesült Királyságban elkövetett terrortámadásokkal. Kotey végül 2009-ben döntött úgy, hogy hátrahagyja két kisgyermekét, és csatlakozik az Izrael-ellenes és antiszemita kirohanásairól híres George Galloway korábbi brit parlamenti képviselő által szervezett, 110 járműből álló flottillához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!