hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merkel migránsai
Menekültválság: Miért nyit Németország a bevándorlók felé?

2015. 09. 03.
A 71 áldozattal járó halálfurgon tragédiája után Angela Merkel megelégelte a nyugat-európai politikusok nyári tétlenségét, és kezébe vette a menekültválság kezelését. Eddig is sejteni lehetett, hogy a kontinensen nagyjából az történik, amit Németország akar, de a migránsügy ezt most egyértelművé tette. Berlin pedig azt teszi, amit  saját érdekének lát. Kérdés, hogy mit eredményez ez más országok - köztük hazánk - számára? Megpróbáltuk össze­gyűjteni, milyen szempontok vezérelhetik Merkeléket a második világháború óta tapasztalt legnagyobb európai menekültválság kezelésében.

„Mélyen megrendített bennünket a tragédia” – nyilatkozta Angela Merkel, néhány órával azt követően, hogy az osztrák hatóságok bejelentették: holttestekkel zsúfolt hűtőteherautót találtak a Bécs felé vezető autópálya leállósávjában. Utólag érthető, hogy a rendőrség miért várt másnapig az áldozatok számának bejelentésével: az embercsempészek olyan szorosan zsúfolták be az embereket a légmentesen záródó raktérbe, hogy még tippelni sem mertek, hány halottat rejt a teherautó. Mint kiderült: 71 ember, köztük nyolc nő és három kisgyermek (a legfiatalabb másfél év körüli) halt meg borzalmas szenvedések között Közép-Európa egyik legforgalmasabb autóútján, valószínűleg még Magyarország területén. Mint az egyik kommentár megállapította: a Földközi-tenger hullámsírja már hazánkig elért.

A megrendülés mellett a német kancellár azt is kifejezte, hogy a helyzetet nem tartja „méltónak az Európai Unióhoz”. Merkel első lendületében gyakorlatilag valamennyi szíriai menekültnek németországi befogadást ígért, majd másnap – amikor már elkezdték Törökországban gyártani a hamis szíriai útleveleket, és a magyarországi regisztrációs állomásokon hirtelen mindenki damaszkuszi rokonokról kezdett mesélni – igyekezett „félreértésnek” feltüntetni saját szavait. Steffen Seibert kormányszóvivő pedig sebtében a Twitteren reagált azokra a bejegyzésekre, amelyek szerint Németország a budapesti német nagykövetség szervezésében vonatokat küld a Magyarországon tartózkodó szíriai menedékkérőkért. A kormányszóvivő azt írta, hogy „nincsenek különvonatok”, és „az uniós jog érvényes”, amely szerint „aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát, és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást”.

A gyakorlatban azonban a számok azt mutatják, hogy azok a szír menekültek, akik eljutnak Németországig, szinte száz százalékban megkapják a menekültstátuszt. Milyen szempontok vezérlik a németeket, amikor zöld lámpát adnak a közel-keleti migránshullámnak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!