Kereső toggle

Pápai gesztus

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Pedofil papok áldozataival találkozott Ferenc pápa a hét elején Vatikánban. A találkozó során a katolikus egyházfő bocsánatot kért az egyház „szolgálatukat eláruló fiai és leányai” által elkövetett „szentségtörő bűntettekért”. Szavai szerint az egyházban nincs helye a bűnöket elkövető papoknak, és az egyháznak jóvá kell tennie, ami történt.

A találkozóra az után került sor, hogy két ENSZ-jelentés is elítélte a Vatikánt a pedofil papok tettei miatt, megállapítva, hogy a Vatikán „szisztematikusan” olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy a papok évtizedeken keresztül több tízezer gyermeket molesztáljanak és erőszakoljanak meg. 

Széles körű reformmunkája ellenére Ferenc pápát gyakran éri az a vád, hogy a pedofíliával kapcsolatosan gyengekezűnek bizonyul. Tavalyi megválasztása óta ez volt az első alkalom, hogy az áldozatok képviselőivel találkozott. A három nő és három férfi egyenként félórás magánkihallgatáson vehetett részt. A két angol áldozat mellett két ír és két német személy találkozhatott a pápával, aki a találkozót követő misén arra is kitért, hogy mindazokat a püspököket, akik elmulasztják a hasonló esetek jelentését, vagy elfedezik azokat, felelősségre kell vonni.

Az áldozatokért tartott vatikáni szentmisén Ferenc pápa „az aljasnál is alávalóbbnak” nevezte a kiskorúakkal történő szexuális visszaélést: „Olyan ez, mint egy szentségtörő kultusz, mivel ezeket a fiúkat és lányokat azzal a szándékkal bízták a papokra, hogy azok Istenhez vezessék őket.” A pápa szavai szerint az elkövetett bűnökért felelős papok saját érzéki vágyaik kielégítésére áldozták fel a gyerekeket. Az egyházfő azt is hozzátette, hogy a gyermekkori szexuális bántalmazás olyan életre szóló sebeket ejt, amelyek gyakran drogfüggőségbe vagy akár öngyilkosságba kergetik az áldozatokat.

A vatikáni találkozó összesen több mint három órán át tartott, ami példátlan hosszúságúnak tekinthető. A pápának a találkozóval kapcsolatos nyilatkozata az eddigi leghatározottabb állásfoglalás, amelyet ebben a kérdésben tett a katolikus egyházfő. A papi visszaélések áldozatait támogató hálózat (SNAP) elnöke szerint azonban a pápa bocsánatkérése nem elég, új reformok kellenek. Barbara Blaine kijelentette: „Egy gyerek sem lesz nagyobb biztonságban a jövőben a pápa mai találkozójától.” Más csoportok is arra szólították fel őszentségét, hogy rendeljen el reformokat, és ne csak bocsánatot kérjen. (LIA)

Olvasson tovább: