hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miről beszélhet Ronald Lauder?

2014. 07. 06.
Az Izrael Szövetségesei Alapítvány budapesti nemzetközi konferenciájával számos hazai és külföldi médium foglalkozott. Egy olvasónk múlt heti cikkünk (Egy nép, két otthon. Hetek, 2014. június 20.) nyomán néhány kérdést is feltett lapunknak. Az alábbiakban megkísérlünk válaszolni ezekre, a teljesség igénye nélkül.

1. „Ronald Lauder úr tisztában van azzal, hogy a nemzetközi jog nem az ő álláspontját támogatja? Még legfőbb és legerősebb szövetségese, az Egyesült Államok sem ismeri el Izraelnek a Jeruzsálem egészére vonatkozó igényét és a telepítési politikáját is elítéli.”

Valójában Jeruzsálem státusával kapcsolatban nincs egységes álláspont sem a nemzetközi közösségben, sem a nemzetközi jogban. Izrael történelmi és politikai érvekkel indokolja álláspontját, miszerint a város az ország „örök és oszthatatlan fővárosa”. Tény, hogy Jeruzsálemben több mint háromezer éve folyamatos a zsidó lakosság jelenléte, és a város Izraelen kívül soha nem volt más állam fővárosa.

Az egymást váltó megszálló hatalmak közül egyik sem tette központjává Jeruzsálemet. Mióta azonban Izrael az 1967-es háborúban egyesítette – más nézőpont szerint elfoglalta – Jeruzsálem keleti és nyugati felét, többen igényt támasztottak a városra. A Palesztin Hatóság Kelet-Jeruzsálemet saját fő­városának követeli – beleértve a zsidó Óvárost, a Siratófalat és a Templom-hegyet –, míg  a város nyugati felét „nyílt várossá” kívánja tenni, a jövőbeli tárgyalások eredményétől függően. Az ENSZ hivatalosan Jeruzsálem nemzetközi státusát ismeri el érvényesnek, és ezt az álláspontot osztja többek között az Európai Unió és a Vatikán is. Ezek a hatalmak a jövőben elfogadhatónak tartják Jeruzsálem valamilyen megosztását, annak érdekében, hogy a város legyen Izrael és a jövőbeli palesztin állam fővárosa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!