Kereső toggle

Siralomházból szabadult az iráni lelkész

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint 1000 napot várt a kivégzésre Juszef Nadarkhani iráni evangéliumi keresztény lelkész, akit váratlanul szabadon bocsátottak, miután megváltoztatták az ellene felhozott vádakat. A 35 éves pásztort az egyik leghírhedtebb iráni börtönben tartották fogva, miután halálra ítélték aposztázia vádjával, mondván, hogy megtagadta az iszlám hitet, amikor 2009-ben be akarta jegyeztetni gyülekezetét, és alkotmányellenesnek nevezte az iszlám oktatási monopóliumot az iskolákban.

Az iráni joggyakorlat szerint ezt követően előzetes értesítés nélkül, bármikor kivégezhették volna. A bíróság most azonban úgy döntött, hogy a lelkész ebben a vádpontban nem, „csak” muzulmánok felé való prédikálásban bűnös. Emiatt három évre ítélték, ami megfelel a börtönben töltött időnek, így szabadon is engedték.

Nadarkhani megköszönte mindenkinek az érte mondott imákat. „Mindig éreztem az Úr jelenlétét, különösen a siralomházban” – mondta szabadulása után. A börtönben töltött időt „a hit próbájának” nevezte, de úgy érzi, ezt a próbát sikerrel teljesítette.

A lelkészt a fogház bejáratánál családtagjai és barátai köszöntötték. „Ez a pillanat válasz az imákra” – mondta Firuz Kandzsani, aki a Nadarkhani vezette „Iráni Egyház” elnevezésű keresztény közösségi hálózat egyik elöljárója. Iráni keresztények szerint a szabadulás azért is csodálatos, mert a törvények értelmében jogerős halálos ítéletet csak Ali Hamenei ajatollah, a legfelsőbb vezető vagy Sadegh Laridzsáni, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke változtathat meg.

Nadarkhani elmondta, hogy a börtönben felajánlották neki, hogy tagadja meg a hitét, vagy legalább ismerje el Mohamedet „Istentől küldött különleges prófétának”. A lelkész mindezt elutasította. A fogságból írt levelében azt írta, hogy a Biblia szerint „szenvedéseket és próbákat kell kiállni Jézus nevéért”, és aki ezt nem vállalja, „az megszégyenül majd, amikor meg kell állnia a Megváltó előtt”.

Olvasson tovább: