hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Biblia kontra ingyenóvszer az olimpián
„Szodoma is indulhatna”

2012. 07. 20.
Az olimpiai faluba szállít Bibliákat a Bible Society. A világ legnagyobb nonprofit Szentírás-terjesztő szervezete azt követően döntött így, hogy megjelent egy könyv arról, milyen szélsőséges bulik és szexpartik zajlanak az olimpiai játékok alatt a sportolók külvilágtól elzárt lakóhelyén.

A Bible Society háromezer angol nyelvű és további ezer más világnyelven megjelent Bibliát szállít az olimpiai faluban kialakított vallási központba. Az ingyenes kötetek speciálisan a sportolók számára készülnek, olyan igeválogatásokat, valamint kommentárokat tartalmaznak majd, amelyek a versenyzők számára segítenek megvilágítani a sport és a hit kapcsolatát.
„A Biblia számos része tartalmaz inspirációt, vigasztalást és bátorítást, olyan hivatkozásokat, amelyek a sportolók számára fontosak lehetnek. Azzal, hogy a Szentírást elérhetővé tesszük az olimpiai versenyzőknek, azt is kifejezzük, hogy a Biblia az élet minden területén érvényes üzenettel rendelkezik” – magyarázza Matthew van Duyvenbode, a Bible Society főtanácsadója.
A kezdeményezés közvetlen előzménye az volt, hogy a londoni szervezőbizottság bejelentette, hogy idén minden korábbinál több, 100 ezer ingyenóvszert szállítanak az olimpiai faluba. Azért kellett emelni a mennyiséget, mert négy évvel ezelőtt egy hét alatt elfogyott a 70 ezres készlet. (Először 1992-ben, Barcelonában kaphattak ingyenóvszert a sportolók, azóta ez a szolgáltatás minden játék alkalmával népszerű volt. Londonban már díjmentes terhességi gyorstesztet is végezhetnek az olimpiai résztvevők.) A mennyiségből nem nehéz arra következtetni, mi zajlik az amúgy puritán körülményeket kínáló olimpiai faluban. Néhány héttel a játékok előtt Nagy-Britanniában megjelent egy könyv The Secret Olympian (A titkos olimpikon) címmel, amelynek anonim                          szerzője többek között féktelen italozásról és szexpartikról számolt be a versenyzők között. A szemtanú szerint a sportolók között a rövidtávfutók, az úszók és az amerikai kosárlabdázók vitték a prímet, de a versenyek utáni „levezetésbe” a részt vevő 205 nemzet számos versenyzője bekapcsolódik. (A könyvről beszámoló The Telegraph megjegyzi, hogy bár „Szodoma és Gomorra nem szerepel az olimpiai csapatok között, ha ma élnének, kétségkívül ott lenne a helyük”.)
Egy interjúban Hope Solo, az amerikiai futballválogatott sztárja megerősítette, hogy többször látta, amint olimpiai sportolók a szabadban szeretkeztek az épületek között. Az alapelv az, hogy „ami az olimpiai faluban történik, az az olimpiai faluban is marad”, mert a sajtó nem léphet be a játékok alatt a védett területre. (Az italozás és kicsapongás miatt több vallásos – elsősorban keresztény és muzulmán – sportoló saját költségén egyéni szállást vállal a játékok alatt.)
Ugyanakkor az olimpiai faluban szigorúan szétválasztják a házaspárokat. Russel Mark ausztráliai sportlövő például nem lakhat egy szobában feleségével, Laurával, aki szintén a déli kontinens csapatának tagja. „Ha egynemű pár lennénk, senki nem szólhatna bele abba, hogy egy ágyban alszunk, mint ahogy rengeteg meleg sportoló ezt megteszi, de minket azért diszkriminálnak, mert heteroszexuálisak vagyunk” – panaszolta Mark. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetői azonban közölték velük, hogy a falun kívül, saját költségen kell megoldaniuk azt, ha együtt akarnak lenni. A házaspár ennek ellenére nem tervezi az olimpia bojkottját. „Ez a felháborító döntés csak arra sarkall bennünket, hogy még jobban lőjünk a versenyen” – mondta Russel Mark.

Szentírás helyett bilincs

Egy amerikai hotellánc bejelentette, hogy lecseréli a szállodaszobákban a Bibliákat egy népszerű erotikus regénysorozat köteteire. A Damson Dane hotel igazgatója szerint a Gedeon Társaság által évtizedek óta világszerte a szállodákban ingyenesen terjesztett Szentírás-kötetek helyett „sokkal nagyobb igény van a Szürke ötven árnyalata trilógia könyveire”. A sorozatot egy középkorú brit amatőr írónő, Erika Leonard jegyzi, E.L. James álnéven. Leonard saját bevallása szerint megdöbbent azon, hogy a saját szórakoztatására írt könyvek világsikert arattak, és egy év alatt 20 millió példányt adtak el belőlük. (Ez meghaladja az eddigi rekordernek számító Harry Potter-sorozat bemutatkozását). Az írónőt a Twilight (Alkony) tinivámpír-sorozat szereplői ihlették meg, amikor elhatározta, hogy megírja a történet erotikus változatát felnőtt szereplőkkel.
A szadomazochista szexuális jelenetekkel sűrűn megtűzdelt könyveket elsősorban középkorú nők vásárolják. Új jelenség, hogy elektronikus változatban több kötetet adtak el, mint hagyományos papírformában. A kiadó szerint azért, mert az e-könyvolvasó segítségével feltűnés nélkül olvashatják a könyveket akár a metrón is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!