hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Horthy-rendszer felelőssége a 20. századi jogtiprásokban
Aki szelet vet

2010. 08. 13.
A polgári állam alapértékeinek felszámolása nem 1945 után, a kommunista hatalomátvétellel kezdődött, hanem több mint két és fél évtizeddel korábban, 1919-ben, Horthy Miklós hatalomra jutásával. A Horthy-rendszer indulásakor, 1919–20-ban, egyik meghatározó vonása volt, hogy teljességgel hiányzott belőle a polgári államok alapvető jellemzője: a jogrend és a jogbiztonság. Ezt a fehérterror ököljog alapján végbevitt számtalan kegyetlenkedése és több száz büntetlenül elkövetett politikai gyilkossága jelezte.

A Horthy-rendszer alkalmazta a magyar történelemben először politikai ellenfeleivel szemben a bírói íté­let nélküli fogva tartásnak, az internálásnak a polgári viszonyok között elfogadhatatlan eszközét, ezreket záratva internálótáborokba.

Szintén e rendszer vezette be először a diákok továbbtanulásának származás miatti adminisztratív akadályozását 1920-ban.  A polgári jogegyenlőség durva megsértésével vezették be a zsidótörvények sorát.  A polgári tulajdonjog semmibe vételére is ők mutattak példát 1942-ben, egymillió-kétszázezer hold szántóföld és erdőbirtok erőszakos kisajátításával.  Származási alapon polgáraik tömegeit fosztották meg tőkéjüktől, gyáraiktól, üzemeiktől, bankjaiktól, műhelyeiktől, üz­leteiktől.

A Horthy-rendszer államapparátusa a holokauszt során több százezer vétlen magyar állampolgárt fosztott meg teljes vagyonától, majd hathatósan közreműködött a kifosztott emberek tömeges megöletésében. Ezzel a magyar történelemben először a Horthy-rendszer helyezte a magyar államra saját polgárai kirablásának és meggyilkoltatásának rendkívül súlyos erkölcsi tehertételét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!