Kereső toggle

Öröksége a hit

Elhunyt Oral Roberts, az egyik legismertebb televíziós evangélista

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kaliforniában, Newport Beach-beli otthonában 91 évesen elhunyt Oral Roberts evangélista. A Washington Post szerint Billy Graham, Martin Luther King és Jerry Falwell mellett őt tekintik a legfontosabb egyházi vezetőnek a 20. század második felében. A pünkösdi-karizmatikus vezetők közül elsőként Robertsről készített részletes szócikket az Encyclopaedia Britannica. Úgy becsülik, legalább kétmillió emberért imádkozott személyesen, kézrátétellel – volt időszak, amikor több amerikai ismerte a nevét, mint az elnökükét.

Granville Oral Roberts elszegényedett oklahomai gazdálkodók ötödik gyermekeként született 1918. január 24-én. Bár apja prédikátor volt, csak tizenhét évesen fordult komolyan a hit felé, amikor a tüdőbaj öt hónapra ágyhoz kötötte. A gyógyulása egy sátoros ébredési összejövetelen történt, ima következtében - ugyanekkor súlyos beszédhibája is egy csapásra megszűnt. Ezt követően Oral elkötelezte magát arra, hogy kortársaival megismertesse az evangélium üzenetét, azzal a gyógyító erővel együtt, amit saját testében is átélt. Ugyanebben az évben feleségül vette Evelyn Lutman Fahnestockot, egy lelkész leányát, aki a következő 66 esztendőben - 2005-ben történt haláláig - Roberts nélkülözhetetlen segítőtársa volt.

1948-ban megvásárolta első összejöveteli sátrát, és utazni kezdett az országban. A hatalmas „sátorkatedrálisban" esténként ezrével hallgatták az üzenetét arról, hogy „Isten jó!", fogadták el Jézust, és gyógyultak meg a legkülönbözőbb betegségekből. Az elektronikus igehirdetés egyik úttörőjeként 300-nál is több rádióállomáson prédikált, mielőtt barátja, Rex Humbard hatására a televízióban is debütált volna. Ezután évekig ő volt a legnépszerűbb TV-evangélista, aki a gyógyító csodák üzenetével minden héten milliókat szögezett a képernyő elé.

Oral Robertsnek meghatározó befolyása volt abban, hogy a hatvanas évektől a pünkösdi hitgyakorlat kiemelkedhetett a vallási szubkultúrából. Hangsúlyozta, hogy a Biblia Isten tévedhetetlen kijelentése, és azt is, hogy a mai hívők ugyanúgy személyes kapcsolatot tarthatnak Jézus Krisztussal, aki ma is kész csodát tenni az emberek életében. A bibliai hit hirdetésében, képviseletében Roberts kezdettől fogva arra ösztönözte a fiatalokat, hogy innovatív módon használják a modern média eszközeit.

Mottói - például a „Várj csodát!", vagy ez: „Ma valami jó fog történni veled!" - világszerte összekapcsolódtak a nevével. Az íróasztalán egy másik jelmondata tükrözte híven látásait, ambícióját: „Kisstílű terveknek itt nincs helye!"

Ötven éve alapított nonstop ima- és lelkisegély szolgálata 23 millió hívást fogadott, és a visszajelzések szerint a telefonon folytatott beszélgetéseket és imákat sok esetben csodálatos gyógyulások és pozitív fordulatok követték. Több mint 130 könyvét száznál is több nyelvre lefordították. 1963-ban az oklahomai Tulsában egyetemet alapított, ahol a teológiai és missziológiai kurzusok mellett indított humán és természettudományi szakokon a mai napig közel 40 ezren végeztek. Emellett is állandóan úton volt, hat kontinens negyven országában jó háromszáz szolgálati utat tett, míg végül az evangelizációs sorozatok folytatása helyett megteremtette a keresztény showműsorok világát. 1980-ban az amerikai felmérések szerint Billy Graham után a második legtekintélyesebb egyházi közszereplőnek választották.

Bár személyes veszteségek is sújtották - két gyermekét vesztette el -, Oral Roberts élete végéig megőrizte jó humorát és optimizmusát.

Olvasson tovább: