hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elhunyt Oral Roberts, az egyik legismertebb televíziós evangélista
Öröksége a hit

2009. 12. 18.
Kaliforniában, Newport Beach-beli otthonában 91 évesen elhunyt Oral Roberts evangélista. A Washington Post szerint Billy Graham, Martin Luther King és Jerry Falwell mellett őt tekintik a legfontosabb egyházi vezetőnek a 20. század második felében. A pünkösdi-karizmatikus vezetők közül elsőként Robertsről készített részletes szócikket az Encyclopaedia Britannica. Úgy becsülik, legalább kétmillió emberért imádkozott személyesen, kézrátétellel – volt időszak, amikor több amerikai ismerte a nevét, mint az elnökükét.

Granville Oral Roberts elszegényedett oklahomai gazdálkodók ötödik gyermekeként született 1918. január 24-én. Bár apja prédikátor volt, csak tizenhét évesen fordult komolyan a hit felé, amikor a tüdőbaj öt hónapra ágyhoz kötötte. A gyógyulása egy sátoros ébredési összejövetelen történt, ima következtében - ugyanekkor súlyos beszédhibája is egy csapásra megszűnt. Ezt követően Oral elkötelezte magát arra, hogy kortársaival megismertesse az evangélium üzenetét, azzal a gyógyító erővel együtt, amit saját testében is átélt. Ugyanebben az évben feleségül vette Evelyn Lutman Fahnestockot, egy lelkész leá­nyát, aki a következő 66 esztendőben - 2005-ben történt haláláig - Roberts nélkülözhetetlen segítőtársa volt.

1948-ban megvásárolta első összejöveteli sátrát, és utazni kezdett az országban. A hatalmas „sátorkatedrálisban" esténként ezrével hallgatták az üzenetét arról, hogy „Isten jó!", fogadták el Jézust, és gyógyultak meg a legkülönbözőbb betegségekből. Az elektronikus igehirdetés egyik úttörőjeként 300-nál is több rádióállomáson prédikált, mielőtt barátja, Rex Humbard hatására a televízióban is debütált volna. Ezután évekig ő volt a legnépszerűbb TV-evangélista, aki a gyógyító csodák üzenetével minden héten milliókat szögezett a képernyő elé.

Oral Robertsnek meghatározó befolyása volt abban, hogy a hatvanas évektől a pünkösdi hitgyakorlat kiemelkedhetett a vallási szubkultúrából. Hangsúlyozta, hogy a Biblia Isten tévedhetetlen kijelentése, és azt is, hogy a mai hívők ugyanúgy személyes kapcsolatot tarthatnak Jézus Krisztussal, aki ma is kész csodát tenni az embe­rek életében. A bibliai hit hirdetésében, képviseletében Roberts kezdettől fogva arra ösztönözte a fiatalokat, hogy innovatív módon használják a modern média eszközeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!