Kereső toggle

Apokalipszis-marketing

2012: Blöffkampány hirdeti a hollywoodi produkciót

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Küldetésünk az emberiség fennmaradásának biztosítása 2012 eseményeit követően. A világ vezető tudósai – köztük csillagászok, matematikusok, geológusok, fizikusok, antropológusok, mérnökök és jövőkutatók – két évtizedes mélyreható kutatását követően ma már biztosan tudjuk, hogy 2012-ben a földet súlyos katasztrófák fogják sújtani” – áll az Emberiség Folytonosságáért Intézet honlapján, amelynek a mottója: „Hogy a vég egy új kezdetet jelenthessen.” A honlap azonban valójában egy internetes blöff, amelyet a héten bemutatott 2012 című amerikai katasztrófafilm alkotói hoztak létre – marketingcélból. A nemlétező intézet a filmben is szerepel. A weboldal népszerűségét jelzi, hogy már közel tizennégy millió (!) ember jelentkezett a kitalált menekültsorsolásra.

Az oldalon friss hírek olvashatóak a 2012 utáni emberiség (már zajló!) elnökválasztási kampányáról, az Antarktiszon létesítendő földalatti városról és a szervezet egyéb kezdeményezéseiről. Ilyen az a sorsolás is, amelynek keretében egyenlő esélyt kívánnak biztosítani mindenkinek, hogy bekerüljön az emberiség fennmaradása céljából létrehozandó hatalmas mentőhajók egyikébe...
Több mint ezren érdeklődtek már a NASA amerikai űrkutatási hivatalnál is arról, hogy a weboldal hiteles információkat tartalmaz-e. „Volt olyan tinédzser, aki az öngyilkosságot fontolgatta, hogy ne kelljen végignéznie a világvégét" - mondja David Morrison, az űrkutató intézet szakembere. „Amikor valaki azért tesz közzé hazugságokat az interneten és ijeszt rá gyerekekre, hogy ezzel több pénzt csináljon, az véleményem szerint etikailag helytelen."

Hasonló panaszokat fogalmazott meg az amerikai Cornell Egyetemről Ann Martin, aki a Kíváncsi vagy? Kérdezd a csillagászt! népszerű internetes oldal szerkesztője. „Negyedik osztályos tanulóktól is kapunk e-maileket, hogy túl fiatalnak érzik magukat a halálhoz. Nemrég egy édesanyával beszélgettünk, aki attól fél, hogy nem fogja látni a gyermekeit felnőni."

A 2012-es évszám sokak számára egyenlő az apokalipszissel. Az amazon.com webáruház például november 11-én százhetvenöt különböző könyvet ajánlott a témában. A Google internetes kereső a „2012" és a „disaster (katasztrófa) kulcsszavakra több mint 2,5 millió találatot dob ki. A YouTube videomegosztó weboldalon már több mint 65 000 videoklip található 2012-vel kapcsolatban. Egy 2008-ban készült felmérés alapján az amerikaiak 16 százaléka számít arra, hogy apokaliptikus események fognak bekövetkezni 2012. december 21-én.

Maja végítélet az útszéli gödörből

A 2012-es apokalipszis hirdetői általában arra hivatkoznak, hogy a rendkívüli csillagászati ismeretekkel rendelkező maja kultúra jelenlegi időciklusa 2012. december 21-én véget ér. Az 5 125 éves korszak végét apokaliptikus katasztrófák fogják kísérni: a Föld mágneses pólusai felcserélődnek, ami 100 milliárd atombombának megfelelő energia felszabadulásával fog járni. Mások szerint egy Nibiru nevű kisbolygó - más néven az X bolygó - ütközik majd össze a Földdel, amelynek hatására egy gigászi szökőár szabadul fel, és az emberiség szinte teljesen kipusztul.

Az elmélet egy variációját a New Age misztikusok képviselik, akik szerint a maják korszakváltása alatt nem fizikai katasztrófákat kell érteni. Szerintük az emberiség szellemi evolúciója eredményeképpen 2012-ben kerül majd sor a globális „tudatváltásra", az emberiség pozitív spirituális átalakulására.

A 2012-es dátumra való utalás - pontosabban annak maja időszámítási átirata - egy i.sz. 6. századból származó régészeti leleten fordul elő.

A megrongálódott és hiányos Tortuguero 6 jelű feliratra véletlenül bukkantak rá Mexikó déli részén 1960-ban egy útépítés során. A csak részben érthető felirat arra utal, hogy valami fog történni 2012-ben, és ehhez köze lesz a titokzatos Bolon Jokte istennek, aki a maják világnézetében a háborúk, a konfliktusok és az alvilág ura volt. Az erózió és egy repedés miatt a felirat utolsó szavai nehezen kivehetőek, de Guillermo Bernal mexikói archeológus szerint talán ezt jelentheti: „Alá fog szállni az égből..."

Más maja leleteken szerepelnek viszont 2012 utáni dátumok is, köztük még egy - a mi Gergely-naptárunk szerinti - 4772-es évre való utalás is. „2012 a maják számára csupán a teremtés évfordulója volt - állítja egy amerikai szakértő, David Stuart. - A maják soha sem állították azt, hogy a világnak vége lesz. Nem mondták, hogy mindenképpen valami rossznak kell történnie ekkor - csupán ezt a jövőbeni évfordulót jegyezték fel a Tortuguero 6 leleten." A szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy a maják időszámítása nem ér véget 2012-ben. Csupán egy 5 125 éves időciklus végződik ekkor, amelyet felvált egy újabb, ugyancsak 5 125 éves időciklus.

„A Földön egyetlen komoly tudós sem ismer olyan globális veszélyforrást, amely a 2012-es esztendővel lenne kapcsolatos" - szögezik le a NASA amerikai űrkutatási hivatal szakemberei. David Morrison, a NASA nagy tekintélyű asztrobiológusa így fogalmaz: „A naptárak rendeltetési célja az idő múlásának jelzése, nem a jövő események megjósolása. Az én asztali naptárom például 2009. december 31-én véget ér - ezt mégsem értelmezhetem úgy, hogy akkor jön el Armageddon. Csupán egy új év fog elkezdődni."

Azeri regény a sumérokról

Az elmélet propagálói szerint a maják tudtak egy titkot, amely a napfordulókkal áll kapcsolatban. A Föld tengelyének ingásával minden évben egy kissé megváltozik a Földről látható csillagos égbolt. Így minden 2160. évben, a tavaszi napforduló reggelén egy új zodiákus csillagkép is megjelenik az égbolton - ami az asztrológusok értelmezésében korszakváltást jelez. (Innen ered a New Age misztikusok által hangoztatott „vízöntő kora" kifejezés, amely a jelenlegi halak csillagképnek a vízöntő csillagképre való felváltására utal - ezt általában a kereszténység korszakának végeként magyarázzák.)

Továbbá minden 25 800. évben pedig - a téli napforduló alkalmával - a Nap egy vonalba kerül a galaxis közepével. A Nap ekkor ugyanazon a ponton kel fel, ahol a galaxis fényes középpontja nyugszik. A katasztrófa-elmélet hívei szerint erre a ritka eseményre kerül majd sor 2012 december 21-én, aminek beláthatatlan következményei lesznek...

Az elmélet egy másik variációja szerint egy hatalmas égitest (az X bolygó, a felfedezetlen 12. bolygó vagy sumér nevén a Nibiru) tart megállíthatatlanul a Föld felé. A Nibiru bolygó legendája Zecharia Sitchin azerbajdzsáni misztikus író terméke. Sitchin ókori sumér szövegek olvasásakor jutott arra a következtetésre, hogy a sumér kultúrát a Nap körül 3 600 éves pályán keringő Nibiru bolygó lakói, az Anunnaki nevű idegen lények hozták létre. A pszeudo-tudós fordításainak pontosságát és az ezekből levont következtetéseit történészek és régészek széles köre vonja kétségbe.

A csillagászokat és asztrofizikusokat mind jobban irritálják az interneten burjánzó, a tudományosság látszatát fenntartó téves információk és alaptalan következtetések 2012-vel kapcsolatban. A NASA a héten közleményt tett ki a honlapjára a rémhírek eloszlatására, amelyben kérdezz-felelek formában válaszolnak a neves intézmény tudósai a baljós évszámmal kapcsolatos gyakori kérdésekre.

Nostradamus és a „Biblia-kód"

1994-ben Enza Massa olasz újságíró a római nemzeti könyvtárban talált rá arra az 1629-es irományra, amely állítólag Nostradamus vég-időkkel, 2012-vel kapcsolatos vízióit tartalmazza. A rendkívül zavaros képeken pápák, lefejezések és furcsa lények láthatóak. A középkori jós - aki üveggömbökre és fényes tárgyakra való hosszas koncentrálás során kapta látomásait - rajzai és táblázatai éppoly érthetetlenek és homályosak, mint a korábbról már ismert mintegy ezer darab négysoros versikéje. Semmilyen konzisztens üzenet nem olvasható ki belőlük - illetve az olvasó világnézetének, előzetes meggyőződésének függvényében bármilyen értelmezést kaphatnak ezek az általános, megfoghatatlan, ködös jóslatok.

Egy napjainkban felbukkant új jövendölési technika a kódkereső módszer, amelyben bizonyos írások - például a Biblia - eredeti karaktereit mátrixokba helyezik, majd egy meghatározott karakterszámot rendszeresen átugorva olvasnak ki üzeneteket az eredeti szövegből. „Három-ezer évvel ezelőtt egy kódot rejtettek a Biblia szövegébe. Ezt a kódot most a számítógépek feltörték - és az üzenet talán a jövőnket tartalmazza. Figyelmeztethet egy közelgő rendkívüli vészre - talán az igazi apokalipszisre" - állítja Michael Drosnin, a népszerű A Biblia kódja című könyv szerzője.

A probléma csak annyi, hogy Drosnin módszerével bármilyen más könyvből is hasonló „üzenetek" olvashatóak ki. „Ha a kritikusaim a módszerem segítségével megtalálnak egy miniszterelnök meggyilkolásáról szóló üzenetet a Moby Dick regényben, akkor hiszek majd nekik" - állította egyszer Drosnin. Brendan McKay matematika professzor elfogadta a kihívást és a Moby Dick angol szövegében nem kevesebb, mint tizenhárom közéleti személyiség (köztük John F. Kennedy, Abraham Lincoln és Jichák Rabin) meggyilkolásával kapcsolatos „próféciát" talált. David Thomas matematikus szintén a fenti módszer segítségével „olvasta ki" a Biblia első könyvéből a következő üzenetet: „A Biblia kódja butaság, bolondság, hamis, gonosz, csúnya, becsapás, kamu..."

Emmerich apokalipszise

Roland Emmerich új filmje, a 2012 egyértelműen egy nézőcsalogató közönségfilm, egy fikció, amelyben az apokalipszis adrenalint termelő látványelemekkel kerül bemutatásra. Emmerich felszínesen ugyan, de bemutatja a különféle reakciókat: az elkerülhetetlen véggel szembesülve, miként reagál a politikai elit, a tudóstársadalom, az átlagember vagy éppen a milliárdos.

A rendező, aki nem kezdő a világvégefilmek gyártásában (A függetlenség napja, Holnapután) igyekezett egyedivé tenni alkotását az egyre szaporodó apokaliptikus filmek között.

Például azzal, hogy szemben az eddigi „valamikor a nem túl távoli jövőben" történő katasztrófákkal, egy egészen konkrét és meg-lehetősen közeli időpontot jelöl meg a történelem végének. Persze a 2012-es időpont ahhoz elég távoli, hogy a film és a DVD „kipörögjön", még akkor is, ha a rettegett dátum eseménytelenül múlik el.

A filmben az igazság - ahogy azt a hatalommal szemben szkeptikus világhangulatban ma sokan sejtik - nem a hivatalos hírforrásokból, hanem „szamizdatból" tudható meg. Egy Yellostone parkbeli magányos őrült rádiós kideríti, hogy a tudósok által először Indiában észlelt kataklizma valójában előre kijelentett esemény. Az elit eltitkolja az információkat, miután kiderül, hogy a tömegek számára nincs semmilyen menekvés. A pánik és az anarchia elkerülésére a hírzárlatot választják. Eközben persze titokban készülnek a menekülésre, aminek csak egy szűk, kiváltságos réteg lehet a részese. (A vájtfülűeknek eszébe juthat, hogy néhány hónapja az Északi-sarkon túl megnyitották a földalatti „végidők gabonaraktárát", amelyben a haszonnövények vető-magvaiból tárolnak mintákat olyan körülmények között, hogy egy atomháborút is túléljenek.) A tudósok megpróbálják az embereket informálni, de ez nem jár sikerrel, így vagy úgy a politika áldozataivá válnak. A gazdagok milliárdjaikkal akarják bebiztosítani a túlélést, ami azonban így sem minden esetben sikerül.

Az összeesküvésteóriák hívei is lépten-nyomon ismerős elemekbe ütköznek. A Louvre igazgatójának autóját éppen abban az alagútban robbantják fel, ahol Diana hercegnő tragikus balesetet szenvedett. A Leonardo-féle Mona Lisa és Michelangelo Dávidja, mint a megmentendő értékek külön figyelmet kapnak a rendezőtől.

Amikor a pusztulás eltitkolása már értelmetlen, és az emberek szembesülnek a megváltoztathatatlannal, tömegesen Istenhez fordulnak (ki-ki vallása szerint), imádkoznak a muzulmánok, a zsidók, a katolikusok, de megtérésre csak egy útszéli hobó szólítja fel az éppen családja életének megmentésén fáradozó főszereplőt. Az amerikai elnök nem hagyja el a süllyedő hajót, a Fehér Ház kápolnájában imádkozik (a sarokban egy Szűz Mária-szobor a katolikus nézők kedvéért), majd bátran szembenéz a Washingtont elsöprő cunamival.

Emmerich számára a különböző világnézetek, vallások rugalmasan értelmezhető hívószók, amelyek közt nem akar sorrendet felállítani. A bibliai apokalipszis keveredik keleti filozófiákkal és vallásokkal, valamint az inka világvége-jövendölésekkel, ahonnan az évszám is ered. Ez a vallásos egyveleg elsősorban azt a célt szolgálja, hogy - világnézettől, vallástól függetlenül - minél több mozirajongót becsalogasson a multiplexekbe.

A rendező igyekszik a vallásos érzelmeket nem megsérteni, miközben a világ legismertebb, örökkévalónak hitt szimbólumai másodpercek alatt omlanak össze a néző szeme láttára. A riói Krisztus-szobor pusztulása - amely a moziplakátok egyik kulcsmotívuma - a filmben csak néhány másodperces jelenet a CNN közvetítésében, a Szent Péter-bazilika összeomlásának már több időt szentel a rendező, de itt is elsősorban a gigantikus látvány dominál. A világvallások központjai közül Jeruzsálem, valamint Mekka is csak egy-egy pillanatra tűnik fel, csupán buddhista szerzeteseknél időzik el egy kicsit hosszabban a cselekmény. Emmerich próbálja minden módon aktuálissá tenni a filmet, a fekete amerikai elnök mellett, akit Danny Glover alakít, a német kancellárt női szereplő személyesíti meg.

A civilizáció pusztulását happy-enddel lezárva bemutatni nem könnyű feladat, de Emmerich jó hollywoodi szokás szerint ezzel is megpróbálkozik. A gyártó Sony Pictures hatalmas bevételt remél akár a kíváncsiságtól, akár a félelemtől motivált, vagy a csupán szórakozni vágyó nézőktől. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a cég bejelentette: a témában TV-sorozat is készülni fog, amely a film folytatásaként „a túlélő emberiség sorsát" mutatja majd be.

Jövendölések vagy  próféciák

A hollywoodi apokalipszis-mozikban (A Függetlenség napjától az Armageddonig) rendszeresen felbukkannak bibliai utalások. A 2012 sem kivétel: az alkotók ezúttal is csupán felszínes, könnyen beazonosítható jelképeket kölcsönöztek a Szentírásból. Innen származik a film egyik kulcsmotívuma, a Noé bárkájára emlékeztető mentőhajók.
A rendező nem foglalkozik azzal, hogy a Szentírás – amely az apokaliptikus csapásokkal kísért korszakváltással részletesen foglalkozik – az özönvíz megismétlődését éppen kizárja a jövő forgatókönyvei közül. („Szövetséget kötök ti veletek, hogy soha ezután el nem vész özönvíz miatt minden test; és soha sem lesz többé özönvíz a földnek elvesztésére” – Teremtés könyve 9:11)
A föld szilárd kérgének a megrepedése, ami a filmben az apokalipszis másik forrása, már jobban beleillik a bibliai apokalipszisbe. A mélységből előtörő tűz képe az Újszövetségben is megjelenik: „Az akkori világ vízzel elboríttatván elveszett: A mostani egek pedig és a föld, ugyanazon szó által megkíméltettek, tűznek tartatván fenn… Az Úr napja pedig úgy jő majd el, mint éjjeli tolvaj, a mikor az egek ropogva elmúlnak, az elemek pedig megégve felbomlanak, és a föld és a rajta lévő dolgok is megégnek. Mivelhogy azért mindezek felbomlanak…” – Péter második levele 3:7–11
A különféle vallásos hiedelmekkel szemben a Biblia évszámot nem közöl, hanem eseménysorozatokkal jelöli, illetve írja le ezt az időszakot, amely még az emberiség előtt áll. Az ószövetségi szerzők és Jézus egyaránt határozottan óvnak a bizonytalan eredetű hírek (ma az internet minden korábbinál bőségesebb forrást kínál ezekből) miatti fóbiáktól. „Ti ne mondjátok összeesküvésnek, valamit e nép összeesküvésnek mond, és félelme szerint ne féljetek és ne rettegjetek” – inti olvasóit Ésaiás, aki írásaiban sokat foglalkozik a jövő eseményeivel. Jézus arra is figyelmeztette tanítványait, hogy az eljövetelét megelőző időkben számos hamis információ kerül forgalomba a jövőről. „Meglássátok, hogy el ne hitessenek benneteket: mert sokan jönnek el az én nevemben, kik ezt mondják: Én vagyok és: Az idő elközelgett; ne menjetek azért utánuk.” (Lukács 21:8)
A Biblia összesen mintegy 2500 – leírásához képest – a jövőre vonatkozó próféciát tartalmaz, amelyekből az elmúlt évezredekben körülbelül 2000 szó szerint beteljesedett. A kutatók szerint annak esélye, hogy ezek mind véletlenszerűen történtek így, kevesebb, mint 1 a 102000-hez (a törtszám nevezőjében az egyes után 2000 nulla áll!) Nagyjából 500 prófécia vár beteljesedésre. Ezek kivétel nélkül a jövőre vonatkoznak.
Ezzel szemben a legismertebb jövendőmondók előrejelzései közül – már amelyeket a homályos megfogalmazások miatt konkrét eseményekkel lehet párosítani – a találati arány a legjobb esetben is alig haladja meg az 50 százalékot.
Az emberek minden korban érdeklődéssel fordulnak a jövő felé. Ezt régóta igyekeznek kihasználni sarlatánok. Ezért amikor az ókori perzsa uralkodó, Nabukodonozor álmot látott, amelynek értelmére volt kíváncsi, magas mércét állított birodalmának mágusai és jövendőmondói elé. Tudta, hogy ha elmondja az álmát, akkor már könnyű arra „rávarrni” egy jelentést. „…ha az álmot meg nem mondjátok nékem, csak egy ítélet lehet felőletek: hogy hamis és tétovázó beszédet koholtok, hogy azzal tartsatok engem, míg az idő múlik. Mondjátok meg azért nékem az álmot, akkor tudom, hogy az értelmét is megjelenthetitek nékem.” Dániel könyvéből kiderül, hogy egyedül ő volt képes arra, hogy felidézze a király álmát, majd megadja annak jelentését is. A világbirodalmak történelme visszaigazolta a király látomását és a zsidó próféta magyarázatát. Dániel egy másik próféciájában pontosan megjelölte – közel 500 évvel korábban – a Messiás földi megjelenését és halálát.
Ugyanígy beteljesedtek Jézus szavai is, amit Jeruzsálem elfoglalásáról, a zsidó templom lerombolásáról, majd – közel 1900 évvel később – Izrael helyreállításáról mondott. A sort hosszan lehetne folytatni, ám a beteljesedett próféciák ellenére Jézus mindenkit kifejezetten óvott attól, hogy dátumokat keressen a korszakváltás beteljesedésére: „Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim semmiképpen el nem múlnak. Arról a napról és óráról pedig senki sem tud, az ég angyalai sem, hanem csak az én Atyám egyedül.”
A 2012 film ezen a teszten már a címével is elbukik.

Olvasson tovább: