hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A megfosztott ország - Trianon a 21. században

2009. 06. 05.
„Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége, / Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke! / Nem teremhet Bánát a rácnak kenyeret! / Magyar szél fog fúni a Kárpátok felett!” – A látszat csal: az idézet nem egy mai irredenta rockzenekar szövegéből való. József Attila írta 1922-ben Nem, nem, soha! című – később évtizedekre betiltott – versében. Babits, Kosztolányi és Juhász Gyula is több költeményében megörökítette a trianoni döntéssel területének több mint kétharmadát elvesztett ország fájdalmát. 1920. június 4-én Románia egyedül nagyobb részt kapott Magyarországból, mint a teljes megmaradt terület, és a határokon kívülre került minden harmadik magyar. A trauma azóta is csak részben oldódott. A nyolcvankilenc évvel ezelőtti eseményről a trianoni békeszerződések legismertebb magyar kutatóját, Romsics Ignác akadémikust, történészt kérdeztük.

Mi volt a trianoni döntés: Magyarország elleni ítélet, büntetés vagy a győztes nagyhatalmak geopolitikai, stratégiai osztozkodása?

- Ez is, az is. Ítélet, illetve büntetés volt annyiban, amennyiben a vesztes felet háborúk után általában nem jutalmazni, hanem büntetni szokták. Ez az első világháború után is így történt. Nemcsak Magyarország veszített területeket, hanem az Oszmán Birodalom, illetve kisebb mértékben Németország és Bulgária is. Ha a központi hatalmak győznek, fordítva történt volna. Abban aztán, hogy az államhatárok újrarajzolása pontosan hogyan történt, nyilvánvalóan a győztesek stratégiai és egyéb érdekei is fontos szerepet játszottak. Kelet-Európa esetében például alapvetőnek bizonyult egy olyan kisállami, és Nyugatról befolyásolható övezet létrehozása, amelyet a keletre irányuló német expanzióval és a bolsevizmus Nyugatra terjedésével szemben egyaránt felhasználhatónak gondoltak.

Van-e felelőssége a magyar diplomáciának abban, hogy ilyen súlyos döntés született? Egy erősebb központi kormányzat jobb pozíciót tudott volna elérni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!