hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitek és választások
Interjú Corwin Smidt vallásszociológussal, a Calvin University professzorával

2008. 11. 05.
Az amerikaiak hetvenöt százaléka azt állítja magáról, hogy a vallás fontos szerepet játszik az életében. Minden negyedik választó protestáns evangéliumi kereszténynek vallja magát. Nem véletlen, hogy az elnökválasztás során a jelöltek üzenetükben, programjukban, életrajzuk megismertetése során figyelembe veszik ennek a meghatározó társadalmi csoportnak a szempontjait. Corwin Smidt professzor (kis képünkön), aki a budapesti előadása után nyilatkozott lapunknak, munkatársaival együtt az elmúlt három választás során országos felmérést készített a hit és a választás összefüggéseiről.

Európában gyanakvással néznek azokra az országokra, különösen Amerikára,
ahol a vallás jelentős szerepet játszik a közéletben és a politikában. Egyetért
ön ezekkel a fenntartásokkal?

– Nem. A vallásokban megvan a képesség arra, hogy elősegítsék és arra is,
hogy hátráltassák a demokráciát. Félrevezető azonban csak a negatív aspektusokat
kiemelni. A vallásnak fontos szerepe van abban, hogy egy társadalomban erősödjön
a polgári felelősségvállalás. A hívő emberek – legalábbis Amerikában – például
könnyebben jelentkeznek arra, hogy másokon segítsenek, erősebb közöttük a
munkamorál, és elkötelezettebbek a társadalmi szerepvállalásban is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!