Kereső toggle

Mozgalom a keresztény cionizmus megbélyegzésére

Protestánsok Izrael ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amint arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államokban nemrég evangéliumi keresztény vezetők izraeli parlamenti képviselőkkel közösen szolidaritási fórumot hoztak létre, amelynek a célja, hogy a washingtoni döntéshozóknál Izrael érdekében lobbizzanak. Ezzel párhuzamosan azonban zászlót bontott egy új kezdeményezés, amelynek a célja épp ellentétes: több amerikai protestáns csoport Izrael elleni gazdasági bojkottra szólította fel az egyházakat világszerte. Az Izraelt támogató evangéliumi egyházakhoz mintegy 45 millió amerikai keresztény tartozik, míg az ellentábor felekezetei 22 millió hívőt számlálnak.Koreai keresztények tüntetnek az izraeli fal ellen. Egy állam, két nemzet, három vallás
Fotó: Reuters

Az Izrael-ellenes mozgalom egyik kiindulópontja az Amerikai Presbiteriánus Egyház 2004-es gyűlése volt, mikor is az egyház „fokozatos szelektív tőkekivonásra” vonatkozó felhívást tett közzé olyan multinacionális cégek ellen, melyek „részt vesznek Palesztina illegális megszállásában”. Az ötmillió hívőt számláló presbiteriánusok vezetői szerint a bojkott nem Izrael vagy a cégek ellen irányul, hanem a „megszállás” ellen. Izraelt Dél-Afrikához és az apartheid rendszerhez hasonlították, a tízmilliós tagságú Amerikai Evangéliumi Lutheránus Egyház egyik lelkésze pedig úgy vélekedett, hogy a tőkekivonás azért fontos, mert ez a módja annak, hogy az egyházak közvetlen lépéseket tegyenek. 

2005-ben pedig egy Sabeel nevű arab keresztény csoport konferenciáján jelentettek be egy kampányt, melyben arra kérték az egyházakat, hogy számolják fel a befektetéseiket olyan cégekkel, melyek Izraellel folytatnak üzletet. Ezenkívül az izraeli termékek gazdasági bojkottjára szólították fel a keresztényeket, és Izraelt „etnikai tisztogatással” vádolták meg. 

Ezen a konferencián részt vett az Egyesült Metodista Egyház (0,8 millió tag), Krisztus Egyesült Egyháza (1,4 millió tag), valamint az amerikai anglikánokat tömörítő Episzkopális Egyház (3,3 millió tag), melyek a presbiteriánus egyházéhoz hasonló lépések meghozataláról döntöttek. 

A konferencia jelentőségének tartják, hogy megtörtént az első lépés a felekezetek közötti összefogásra a gazdasági stratégiák kidolgozása érdekében. Az Egyesült Királyságban az anglikánok támogatják az Izrael elleni gazdasági szankciókat. 

A mozgalom egyik bázisa a Sabeel (arabul: út) „felszabadítási teológiát” valló csoport, amely a múltban olyan zsidó és Izrael-ellenes kijelentésekkel hívta fel magára a figyelmet, mint hogy „Krisztus nem tankokban ül, és nem az elnyomók oldalán harcol. Isten Gáza városában, a dzsenini táborban és Betlehemben együtt szenved az elnyomottakkal”. Vagy: „Az izraeli kormány keresztre feszítő rendszere mindennap működik. Palesztina a koponya helyévé vált.” A csoport „félelmét” fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a Palesztin Hatóságot arra kényszerítik, hogy fogadjon el egy olyan igazságtalan békét, amelyet Izrael és az Egyesült Államok kormánya talált ki a megtévesztésükre. 

A Sabeel központot 1990-ben alapították meg. Igazgatója, Dr. Naim Stifan Ateek lelkész szerint a béke valódi akadálya a „szélsőséges izraeli kormány”, és ők, nem pedig az iszlám a palesztin keresztények elnyomói. A csoport Izrael területén egyetlen államot képzel el két nemzet és három vallás számára. 

2004 áprilisában tartott konferenciájukon a „keresztény cionizmust” ítélték el, mely szerintük „jobban kihangsúlyozza a történelem végéhez vezető apokaliptikus eseményeket, mint Krisztus szeretetének és igazságának megélését”. A konferenciára harminckét országból több mint hatszáz ember jött el, akiknek fele az Egyesült Államokból érkezett. Kijelentették, hogy „hamis tanításnak ítélik a keresztény cionizmus doktrínáit, melyek aláássák a szeretet, a kegyelem és az igazságosság bibliai üzenetét”. A találkozó után a résztvevők Ramallahba utaztak, hogy Jasszer Arafattal találkozzanak. 

A Sabeelnek támogató csoportjai vannak az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Brazíliában és Dél-Afrikában.

Olvasson tovább: