hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ázsiába látogatott Bush
A Távol-Kelet számára is a szabadság a fő üzenet

2005. 11. 29.
George W. Bush amerikai elnök múlt heti kelet-ázsiai körútján először Japánba látogatott el, ahonnan az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának éppen otthont adó Dél-Koreába, majd Kínába és Mongóliába utazott tovább. Valamennyi helyen az amerikai elnök legfontosabb üzenete a demokrácia és a szabadság fontosságának hangsúlyozása volt.



Az amerikai elnök Jing Dufeng pásztor társaságában Fotó: Reuters

Japánban az amerikai elnök szólt arról, hogy a második világháborúban még legnagyobb ellenfélnek számító ország mára az Egyesült Államok legfőbb szövetségesének számít a térségben. Ez annak eredményeképpen vált lehetségessé, hogy a távol-keleti ország az elsők között tette magáévá a demokratikus normákat, és így "a térségben a stabilitás és a biztonság oszlopává" válhatott. Bush kifejezte abbéli reményét, hogy a világ más tájain a demokrácia és a szabadság elterjesztésére tett erőfeszítései hasonló eredményeket érhetnek majd el. Az elnök üzenete elsősorban Kínának szólt, amelyet felszólított, hogy kövesse Japán és Dél-Korea nyomdokait a demokrácia és a szabadság "általános elveinek" elfogadásában és alkalmazásában.

A mára szinte szuperhatalommá nőtt ország számára Bush nem csak a távolból üzent, Kínába tett látogatását a vallásszabadság védelmében tett felszólalásai fémjelezték. Az amerikai elnök a diplomácia játékszabályait felborítva előbb egy protestáns istentiszteletre látogatott el, és csak ezt követően találkozott kínai kollégájával. Üzenet érték? tettét Bush azzal magyarázta, hogy a vallásszabadság fontosságának hangsúlyozása maga után vonja a többi szabadságjogok térnyerését is. "Ezek kéz a kézben haladnak. Az a társadalom, amely elismeri a vallásszabadságot, olyan társadalom, amely egyben elismeri a politikai szabadságot is" – mondta az elnök, majd hozzátette: "Hu elnök gondolkodó ember, és odafigyelt arra, amit mondani akartam neki."

A ma is kommunista Kínában a demokráciákban ismert vallásszabadság csak elméletben létezik. A gyakorlatban komoly üldöztetéseket élnek meg mindazok, akik elkötelezetten vállalják hitüket. A kínai keresztények életét bemutató cikkeinket a Hit és Értékek rovatban olvashatják. 

Terjed a hit

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!