hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelem felülnézetben
Bush életrajzírójának új könyve Derek Prince-ről

2005. 10. 25.
Az utóbbi évek egyik legsikeresebb életrajzírója október közepén új könyvvel jelentkezett. Sokak számára meglepetést keltett, hogy Stephen Mansfield a huszadik század, illetve a jelenkor olyan meghatározó egyéniségei után, mint Winston Churchill és George W. Bush, egy prédikátor-teológus, Derek Prince életét foglalta össze.  A szerző döntését azzal indokolja, hogy Prince "minden idők legnagyobb hatású keresztény mozgalmának az egyik szülőatyja", aki nélkül szerinte nem lehet megérteni a pünkösdi-karizmatikus irányzat történetét. A helyenként megdöbbentően őszinte könyv megírásához Mansfield több hosszú interjút készített nem sokkal halála előtt Derek Prince-szel, aki életének számos, eddig ismeretlen részletét is megosztotta a szerzővel.

2003 őszén, egy évvel az amerikai elnökválasztás előtt heteken keresztül a The New York Times bestseller listáján szerepelt a George W. Bush hite cím? könyv. Az inkább spirituális életrajznak, mintsem történelmi elemzésnek számító műre a média is gyorsan felfigyelt, mivel a szerző – Stephen Mansfield – olyan részleteket gyűjtött össze és dokumentált a 2000-ben megválasztott elnök életéből, amelyek addig jórészt ismeretlenek voltak, vagy a politológusi összegzésekből kimaradtak, ám meghatározó jelentőséggel bírtak Bush személyiségére és politikai pályafutására is. "Olyan könyvet akartam írni, amelyik nem csak a cinikus idézetek kedvéért foglalkozik azzal, ami Busht a valláshoz köti. Szerintem az elnök őszinte ember, és az elnökségét valóban befolyásolja a hite. Ezért fontos kérdés megismerni azt, hogy miben és hogyan hisz" – nyilatkozta Mansfield a honlapján olvasható interjúban.

Egy brit liberális lap, a The Observer 2003. november 2-ai New York-i tudósításában azt írta, hogy "kevés olyan nyíltan vallásos amerikai elnök volt mint George W. Bush. Egy új könyv most bemutatja azt, milyen mélyen húzódnak ennek a keresztény meggyőződésnek a gyökerei". Stephen Mansfield könyvében többek között leírja, hogy a magát "born-again" (újjászületett) hívőnek tartó Bush meggyőződését külföldi államférfiakkal is megosztja. Az iraki háború előtt Camp Davidben egy magántalálkozón például együtt imádkozott Tony Blair brit kormányfővel. Az Observer szerint a négyszemközti találkozónak nem voltak szemtanúi, azonban a két politikus közelben tartózkodó munkatársai előtt nem volt titok, hogy Bush és Blair "bibliai idézeteket osztottak meg egymással és közösen imádkoztak is". 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!