hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallások és nők
Allah jobban tudja...?

2004. 11. 15.
Az elmúlt hetek világpolitikai eseményeit vizsgálva három szimbolikus jelentőség? eseményt emelhetünk ki, amelyek a 21. századot egyre jobban formáló gondolatokra és eszmékre világítanak rá. Az amerikai elnökválasztás, a Buttiglione-ügy, Theo van Gogh meggyilkolása, majd az ezt követő faji villongások arra utalnak, hogy egyre élesedő vallási, ideológiai konfliktusnak vagyunk a szemlélői, résztvevői. Mivel mindhárom esemény szervesen kapcsolódik a különböző vallásoknak a családról és ezen belül a nőkről alkotott látásmódjához, érdemes megvizsgálni, hogyan gondolkodnak a meghatározó vallások és azok követői a nőkről.



Imádkozók a Sziklamecset előtt Fotó: Reuters

Az amerikai elnökválasztás tükrében egyre látványosabb, hogy Európa bajban van saját magával, és bajban van a sokat hangoztatott európai értékek elfogadásával is. Ugyanis amíg az elnökválasztással párhuzamosan zajló népszavazások során a népakarat tizenegy államban rendelkezett úgy, hogy az alkotmány védje a házasságot, egy férfi és egy nő szövetségét, Európa – ahogyan az a Rocco Buttiglione körüli polémia során is kiderült – egyre távolabb kerül az öreg kontinens kultúráját korábban meghatározó gyökerektől. 

A Buttiglione-ügy ugyanis valójában nem ügy, vagyis nem lehetne az, hogyha azok a gyökerek, amelyekre sokszor az Európai Unió különböző képviselői és tisztségviselői hivatkozni szoktak, vagyis a zsidó-keresztény értékek valóban meghatároznák az európai gondolkodást.

Egyenlők, de nem azonosak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!