hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Madonnából Eszter?
Új kabbala-babák

2004. 11. 01.
Madonna, újabb nevén Esther, aki az utóbbi időben a zsidó ezoterikus misztika, a kabbala hívévé szegődött több hollywoodi sztárral együtt, szeptember végén Izraelbe utazott az őszi zsidó ünnepekre, ahol húszezres tömeggel éjszakai imaösszejövetelt tartott egy híres régi rabbi sírjánál. Ugyanezekben a napokban az irányzat hagyományos formáinak hívei is hasonló rendezvényeken vettek részt. E fiatalok körében egyre népszerűbb kultuszok értékelése a zsidóságot is megosztja, mivel sokan csak az obskurus babonaság újjáéledését látják benne. 



Madonna tanul... Fotó: Reuters

A marokkói származású Ifergan rabbi a túlnyomórészt nagyon szegény, egyszerű, észak-afrikai szefárd zsidó bevándorlók által lakott Netivot város temetőjében éjjel két órakor 120 ezer gyertya meggyújtásával, több mint ezer ember részvételével szintén imaösszejövetelt tartott édesapja, Baba Salom rabbi sírjánál – számolt be az eseményről a Jerusalem Post (The Heavens are Open). A rendezvényen megvásárolható volt Baba Salom aranyozott képe is 1800 sékelért (9000 Ft). 

Az eksztatikus állapotban lévő, tapsoló, éneklő tömegnek Ifergan ceremóniamestere, David Carfati kiáltása jelentette be: "A rabbi erőfeszítéseinek köszönhetően megnyíltak a mennyek, a caddikok (igazak) elfogadják imáinkat!" A gyertyák is az elhunyt caddikoknak szóló felajánlások, hogy járjanak közben Istennél, és válaszolják meg az egybegyűltek imáit. Az első sorokban tolószékben ülők, zokogó nők imádkoznak gyógyulásért, gyermekért, férjért. 

Mondják, hogy egy ízben egy fiú felállt a tolószékből, miután a rabbi megáldotta.

Ifergan, akit "A Röntgen" (Ha-Rentgen) néven becéznek, mivel állítólag egyetlen pillantással képes felmérni egy ember szellemi állapotát, és megmondani rá a megoldást, egyenesen Netanjahu volt miniszterelnök fiának bar-micvájáról (felnőtté avatásáról) érkezik az "ébredési összejövetelnek" nevezett rendezvényre, ahol a tömeg kezeit csókolgatva fogadja. Iszik egy pohárból, és a maradékot a népre locsolja. Életrajza szerint jó kapcsolatban áll az izraeli politikai és gazdasági élet számos vezetőjével. Madonnáról azonban még sohasem hallott: a klasszikus kabbala szerint nők nem is foglalkozhatnak ilyesmivel, nem zsidók még kevésbé. "Egy nőnek egyetlen hajtincse sem szabad, hogy a homlokába hulljon – csodálkozik –, hogyan is tudna tanulni akkor?"

Az ilyen éjjeli, tömeges imádkozások a rabbik sírjainál a népszerű kabbala legfőbb eseményei. "Ez a fajta kabbala nem elméleti jellegű, hanem az élő és elhunyt caddikok hatalmára, közbenjárására épül. Egyre népszerűbb, főként a szegényebb, észak-afrikai bevándorlók között. Személyes problémák megoldását keresik, gyógyulást, házasságot, a rabbik áldása vagy az általuk készített amulettek hatása által" – mondja dr. Boaz Huss, a Ben-Gurion Egyetem tanára.

Nem messze egy másik marokkói rabbi, Baba Szali (Jiszrael Abu-Hacéra rabbi) sírja található, amely szintén hasonló kultusz színhelye. Rokonának, Jaakov Abu-Hacérának pedig az észak-izraeli Cfátban (Safed), a hagyományos kabbala fellegvárában van a sírja, amelyre zsinagógát építettek. Itt az is szokás, hogy ebben a "szentélyben" alszanak, hogy álmukban megjelenjen nekik a rabbi és megválaszolja imáikat.

Erősen megosztja azonban a véleményeket mindez a zsidóságon belül és kívül egyaránt, ugyanis a mózesi Törvény kategorikusan tiltja és halálos bűnnek minősíti a halottak szellemeivel való kommunikációt, a sírok érintését pedig tisztátalan dolognak minősíti: "Ne találtassék teközötted, aki az ő fiát vagy leányát átvigye a tűzön, se jövendőmondó, se igéző, se jegymagyarázó, se varázsló; se b?bájos, se ördöngősöktől tudakozó, se titokfejtő, se halottidéző." (Mózes 5. könyve 18:10–11, Károli ford.) "És mindaz, a ki illeti a mezőn fegyverrel megöletettet, vagy megholtat, vagy emberi csontot vagy sírt, tisztátalan legyen hét napig." (Mózes 4. könyve 19:16)

Dr. Boaz Huss szerint a népszerű kabbala felemelkedését annak a csendes "felkelésnek" köszönheti, amely a Sasz pártot is életre hívta, amellyel a szegény, európai értelemben iskolázatlan keleti szefárd zsidók megelégelték az Izraelt létrehozó askenázi (közép-európai) zsidóság cionista-szocialista, világi, racionalista világnézetének hegemóniáját. 

Madonna a kabbala ökumenikus, toleráns, modernebb, New Age-es irányzatát követi, amelyet Philip Berg rabbi neve fémjelez, izraeli bázisa a Tel Aviv-i Kabbalah Centre, de Los Angelestől New Yorkon át Londonig vagy ötven nyugati nagyvárosban megtalálható a székhelyük. Számos sztár: Britney Spears, Ashton Kutcher, Guy Ritchie, Demi Moore is felvette csuklójára a szemmel veréstől, mások rossz kívánságaitól védelmező vörös fonalat, a közismert kabbalista amulettet, mivel ehhez a vonalhoz nem csak zsidók csatlakozhatnak. Az izraeliek közül inkább a világi, középosztálybeli fiatalok kapcsolódnak ide, akik vonzódnak az ezoterikus misztikához, a "goa-típusúak", a "magukat keresők", ahogy Izraelben mondják. (A "goapartik" szintén nagyon népszerűek az izraeli fiatalok között – lásd keretes írásunkat.) 

Madonna a 20. század első felében élt Jehuda Aslag rabbi sírjánál tartotta imaéjszakáját. Aslag Ben Gurionnal, Izrael első miniszterelnökével is jóban volt, aki így írt róla: "Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy többször találkozhattam az áldott emlék? Aslag rabbival néhány éve Tel Avivban. Hosszú beszélgetéseket folytattunk a kabbaláról és a szocializmusról. Meglepett, hogy milyen következetesen ragaszkodik a kommunizmushoz. Többször megkérdezett: ugye kommunista rendszert fogunk bevezetni a zsidó állam megalapítása után." 

A Jerusalem Post két másik írásában (Kabbala for Cash, Co-opting Kabbalah) felhívja a figyelmet a kiterjedt amulettiparra, amelyből a Berg-féle New Age-es kabbala 5,5 millió dollárt keres évente, a Kabbalah Centre vagyona 14,5 millió, a rabbié pedig 20 millióra tehető. E misztika követői ugyanis hisznek a tárgyak mágikus erejében. Kapható amulett egészségért, a házastárs megleléséért, termékenységért, anyagi és személyes sikerért, angyalokkal való kommunikációs képességért, a korábbi reinkarnációk káros következményeinek csökkentéséért, szerelmi képességek fokozásáért, sőt az örök üdvösség megkönnyítéséért; valamint megáldott víz, amelyben a molekulák állítólagosan Dávid-csillag alakban rendeződnek, s így védelmet biztosítanak. Könyvet is vehetünk Válj olyanná, mint Isten! címmel. 

Ezt az irányzatot a többiek, különösen a két legfontosabb kabbalista központ, Jeruzsálem és Cfát magas szintű, komoly rabbijai lenézik és csalásnak tekintik, mondván, hogy felhígítja az ősi tant, valamint elítélik anyagi haszonszerzése miatt is. 

Ők, ellentétben Bergékkel, erkölcsileg is konzervatívabbak. A halott apjának szellemét kultiváló Ifergan is elítéli azokat a zsidókat, akik Indiába mennek szellemi élményt keresni, ahogyan az a fiatalok között mostanában divat (lásd keretes írásunkat), azt állítva, hogy ők a sötét oldalra (szitra achra) álltak. Az egyik legtudósabb kabbalista, a jeruzsálemi David Bacri rabbi pedig megátkozta az idei fővárosi homoszexuális felvonulást, mondván: a melegek következő reinkarnációjukban nyúlként fognak megszületni. 

A gyökerek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!