hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Versenyfutás az idővel
25 éves jubileumára készül a pápa

2003. 09. 22.
II. János Pál pápa, aki októberben ünnepelheti trónra lépésének negyedszázados jubileumát, az elmúlt napokban Szlovákiában járt, immár harmadszor uralkodásának elmúlt 25 éve alatt. A négynapos látogatás során ismét előtérbe került a katolikus egyházfő aggasztó egészségi állapota. Helyszíni beszámolók szerint II. János Pál a megérkezésekor annyira gyönge volt, hogy sem járni, sem pedig kommunikálni nem volt képes, és az első beszédét néhány érthetetlen szó után másnak kellett felolvasnia. Ezért sokan úgy gondolják, hogy az "utazó pápának" is titulált II. János Pál mostani százkettedik útja egyben az egyházfő utolsó külföldi utazása is volt, bár vatikáni források szerint "korlátozott" főpásztori látogatásokra a jövőben is sor kerülhet.



Zarándokok Besztercebányán a pápa érkezését várják. Rendületlenül Fotó: Reuters

1978 olyan különleges év volt, amelyben három pápa is uralkodott. A VI. Pál halála után megválasztott I. János Pál 33 nappal trónra lépése után váratlanul meghalt. A "mosolygós pápa", ahogy a korabeli újságcikkek Albino Lucianit nevezték, egyes vélemények szerint azzal hívta ki maga ellen a sorsot, hogy nyilvánosságra akarta hozni a vatikáni Banco Ambrosiani csődjéért felelős magas rangú pápai tisztségviselők listáját. A gyanút a mai napig táplálja az, hogy az elhunyt pápát a boncolás helyett 24 órán belül bebalzsamozták, így a kitűnő egészségi állapotnak örvendő korábbi velencei bíboros halálának okáról nem készült orvosi jelentés.

A sebtében újra összehívott konklávé kompromisszumos jelöltként meglepetésre a krakkói érseket, Karol Wojtylát választotta meg. 

Wojtylának még fiatal korában megjövendölte a híres olasz misztikus szerzetes, Pio atya, hogy egy nap pápává választják majd.

A fiatal, alig ötvennyolc éves egyházfő már a második külföldi útján politikai vihart kavart. 1979 nyarán Lengyelországban nyilvánosan kiállt az akkor formálódó Szolidaritás szakszervezeti mozgalom mellett, amivel kivívta Moszkva haragját és Ronald Reagan szimpátiáját. A pápa szerepét a kelet-európai rendszerváltásban és a kommunizmus összeomlásában ellentmondásosan ítélik meg a katolikus hívek és a történészek. Az előbbiek szerint Wojtyla pápa a fatimai látomás beteljesítéseként egymaga pecsételte meg a kommunizmus sorsát, míg a szakemberek ezt inkább a Reagan által indított csillagháborús fegyverkezési versenybe belerokkant szovjet rendszer bukásával magyarázzák. Tagadhatatlan azonban, hogy a vatikáni diplomáciának volt szerepe a rendszerváltásban, például az 1989-es máltai Bush–Gorbacsov találkozó tető alá hozásában.

A kilencvenes évek elején a világutazó, könyveket író, a rózsafüzért zenei aláfestéssel CD-lemezre mondó pápa népszerűségének a tetőpontjára érkezett. A Time magazin 1994-ben az év emberének választotta II. János Pált. Az évtized második fele azonban egyre több csalódást is hozott a pápa számára. Kelet-Európában a nagyarányú állami támogatások dacára sem sikerült véghezvinnie az újraevangelizálási programot. Politikailag az öbölháború elutasítása, a Fidel Castróval történt havannai kézfogás, a közel-keleti válságban való egyoldalú állásfoglalásai, végül pedig Szaddám Huszein rendszerének védelembe vétele meghidegítette az Egyesült Államokkal való kapcsolatot. Brüsszelből pedig az unió csúcsvezetői küldtek üzenetet a Vatikánnak, amikor elutasították, hogy az új páneurópai alkotmányban említést tegyenek a kontinens katolikus tradíciójáról.

A változások a világsajtó hozzáállásán is jól lemérhetőek. A Time az Év embere címlap helyett tavaly már a katolikus egyház válságáról és botrányairól közölt terjedelmes cikkeket. Az is figyelemre méltó, hogy Amerikában a The New York Times bestsellerlistáját több mint két hónapja egy élesen katolikusellenes kiadvány, a II. János Pál által rendkívüli kiváltságokban részesített Opus Dei rend állítólagos bűncselekményeit és nemzetközi összeesküvését leleplező thriller vezeti (Dan Brown: The da Vinci
Code).

Mindenestől Mária

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!