hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tele erszénnyel
Ausztrália a legek országa

2003. 07. 21.
"Figyelemre méltó, hogy szombaton este Sydney külvárosában ennyi embert voltak képesek összegyűjteni" – ezekkel a szavakkal kezdte megnyitó beszédét John Howard ausztrál miniszterelnök, a Hillsong keresztény gyülekezet új gyülekezeti épületének avatásán. A Sydney északnyugati részén felépített konferenciaközpont hivatalos megnyitójára 2002 októberében került sor, hétezer vendég jelenlétében. Ekkora épület felavatása nemcsak magyar, de ausztrál méretekben gondolkodva is jelentős eseménynek számít, különösen azt számításba véve, hogy egy keresztény gyülekezet új otthonáról van szó. Ez a különleges esemény irányította figyelmünket a távoli földrészre, amely az egyre gazdagabb kulturális és gazdasági kapcsolatok révén ma már Magyarországon sem számít elérhetetlennek.



A legnagyobb ausztráliai keresztény közösség, a Hillsong gyülekezet Sydney-ben. Új mintát kínálnak Fotó: XXX

A mintegy tizennégyezer tagot számláló Hillsong gyülekezet Ausztrália legnagyobb, és egyben leggyorsabban növekedő, evangéliumi keresztény körökben jól ismert gyülekezete. A tavalyi év végén elkészült csarnokuk azt az irigylésre méltó tényt jelzi, hogy az évek folyamán kinőtték minden eddigi istentiszteleti helyüket, így – a gyülekezet hosszú éveken át tartó megtakarításaiból és a hívők adományaiból – új épületet voltak kénytelenek emelni. 

A létesítmény, amely az eredeti terveknek megfelelően eleget tesz a hagyományos konferenciaközpontokkal szemben állított követelményeknek, és így többfunkciós használatra is alkalmas, semmiben sem hasonlít a hagyományos egyházi épületekhez. A 21. századi, funkcionális szempontok szerint épült csarnokban központi szerepet kapó 3500 férőhelyes előadóterem mellett hatalmas helyiség épült az ifjúsági összejövetelek számára, ezen kívül helyet kaptak itt a gyülekezet által működtetett főiskola előadótermei, a vasárnapi iskola és a gyermekmegőrző termei, valamint számos kiszolgáló helyiség. A csúcstechnológiájú világítás és médiatechnika a maga nemében Ausztrália egyik legfejlettebb technikával felszerelt konferenciaközpontjává teszi a Hillsong új gyülekezeti és konferenciaközpontját. Mindezek ellenére Brian Houston pásztor úgy nyilatkozott: "Az az igazság, hogy a gyülekezet mindemellett nem az épületekről szól, hanem az emberekről."

Az építkezés ugyan csak 18 hónappal korábban kezdődött el, azonban egy sokkal korábbi terv és igény eredményeként: Brian Houston és felesége, Bobbie 1983-ban egy középiskola épületében kezdték el tartani istentiszteleteiket akkor 45 főt számláló csoportjukkal, amely 14 év alatt tizennégyezer tagúra növekedett. "Csodálom az elkötelezettségüket, és azt a képességet, amellyel egy keresztény gyülekezet ekkorára tud növekedni egy egyre jobban szekularizálódó világban" – jelentette ki megnyitó beszédében John Howard miniszterelnök, elismerve, hogy a Hillsong gyülekezet munkája nemcsak a vallási előírások megtartásában következetes, de "a közösség és az egész nemzet érdekeinek szolgálatában is jelentős". 

Az Assemblies of God nevű, legnagyobb pünkösdi szervezethez tartozó sydney-i gyülekezet pásztora az emberi szükségek felismerésében látja a növekedés kulcsát. "A gyülekezetünk sikere minden tekintetben különlegesnek mondható, mivel az ausztrálok számára az egyház valami öreg, jelentéktelen, üres és unalmas dolgot jelent. A Hillsong pedig viszonylag fiatal, modern, és mindig tele van." Houston a Charisma cím? amerikai keresztény magazinnak adott nyilatkozatában kiemelte: bár gyülekezetét a keresztény világban elsősorban zenéjéről ismerik, a zene annak a tükre, ami magában az egyházban történik: "Az emberek azért jönnek el és térnek meg, mert a gyülekezetben működő különféle szolgálatok képesek adni valamit a személyes életükben és a családjukban." 

Bár a zene ilyen módon valóban nem öncélú szerepet tölt be a gyülekezet életében, nem mellékes, hogy a Hillsong lendületes dicséretei világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, és számos ország keresztényei építették be dalaikat saját gyülekezeti dicséretükbe. A Darlene Zschech vezette dicséret-zenekar eddigi talán legnagyobb eredménye, hogy tavaly nyáron megjelent, Blessed cím? albumuk egyenesen az ausztrál toplista negyedik helyén landolt, éppen eggyel a botrányairól is híres rapper, Eminem mögött. Tevékenységüket nem titkoltan az inspirálja, hogy a helyi gyülekezet ügyének felvállalása mellett sikereikkel világszerte másokat is inspiráljanak.

***

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!