hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A lelkiismeret hangja
Barna és vörös Amerika-ellenesség Európában

2003. 03. 03.
Amerikát nem szívelni tulajdonképpen eurokonform. Sőt, mostanra mindkét politikai oldal szélének aktivistái – retorika szintjén legalábbis – egymásra találtak a közös ellenség megfogalmazásában. Főbb vádpontjaik: liberalizmus, kapitalizmus, zsidó tőke és befolyás, katonai agreszszió, tömegkultúra és szektainvázió. Miközben a háborúellenes Németország egyik vezető hetilapja, a Der Spiegel Bush elnök és az amerikai nép egy részének elkötelezett bibliai hitét, illetve az ebből fakadó elhivatottság-tudatot erőteljes szkepticizmussal mutatja be, addig az európai nyilvánosság előtt tabutémának számít például az ugyancsak békepárti francia elnök boszorkányokkal és varázslókkal fenntartott kapcsolata.



Egy amerikai tábori lelkész felolvas a Bibliából Afganisztánban, a tengerészgyalogosok bázisán. Nem zavartatják magukat Fotó: Reuters

"A szélsőjobb és a szélsőbal ideológiájának mostani fura egymásra találását az Amerika-ellenességben nem is annyira Amerika külpolitikájával, hanem inkább legszebb hagyományával, a liberális demokráciával magyarázhatjuk" – véli Ludassy Mária filozófiatörténész. A 18. században ugyanis két ország két forradalma, az amerikai és a francia volt az, amelyik az emberi jogok deklarációját tette meg nemzeti alkotmányának. Ez a gesztus pedig már önmagában azt jelentette, hogy amit ők megfogalmaztak saját nemzeti alkotmányuknak, azt az egész emberiségre nézve érvényesnek tartották. Nyilvánvalóan ez már akkor mindazon nemzeteket provokálta, akik úgy vélték, hogy egyetlen magát haladónak gondoló államnak sincs joga megszabni például azt, hogy náluk is ugyanolyan vallásszabadság legyen, mint Amerikában. Ez a mozzanat – állítja Ludassy Mária – egy hagyományos motívuma annak, ahogyan a régi kontinens régi rendjei figyelik az egyéni szabadság és a személyes szabadságjogok hazáját. 



A houstoni Grace Gyülekezet, ahová Rick Husband, a Columbia parancsnoka tartozott. A
második képen özvegye imádkozik Fotók: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!