hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feltámadás most
Ryan kómából, Daniel pedig a halottasházból tért vissza

2002. 02. 10.
Orvosi kutatások témájává is vált az utóbbi időben a hit és az ima szerepe a különféle pszichikai, sőt fizikai betegségek gyógyításában. Januárban több magyar lapban is megjelent, hogy orvosi körökben "neuroteológusoknak" becézett kutatók összefüggést állapítottak meg az imádkozás és a testben lejátszódó fizikai-idegi folyamatok között. A kereszténység által évezredek óta vallott hit, miszerint Isten gyógyít, úgy tűnik, izgalmas témává vált nemcsak a nemzetközi, hanem immár a magyar kereskedelmi televíziók számára is.



Daniel Ekechukwu, kezében a saját halotti bizonyítványával. Élni jó

Népszer? beszélgetőműsorában a CNN legismertebb "arca", Larry King február 3-án olyan személyeket látott vendégül, akik hisznek az ima gyógyító erejében. Pat Boone énekes, az ötvenes és hatvanas évek amerikai sztárja, majd számos film főszereplője abból az alkalomból jelent meg az élő műsorban, hogy unokája majdnem végzetes balesetét követően az orvosok által is csodálatosnak nevezett módon halad előre a gyógyulásban. A műsorban megszólalt a család több tagja, valamint Kenneth Copeland keresztény lelkész is. 

Az énekes unokáját, a huszonöt éves Ryan Corbint az elmúlt év nyarán súlyos baleset érte: házuk tetőablakán kiesve több mint tíz métert zuhant. A helyszínre érkező mentők nem sok esélyt láttak rá, hogy túléli az esést, és ezt meg is mondták a jelenlevőknek. Öt héttel a baleset után Ryan még mindig kómában volt, ekkor mutatta be őt először a Larry King Show. Az orvosok még ekkor sem reménykedtek abban, hogy valaha is kijön a kómából, a család azonban nem adta fel. Már a baleset napján arra kérték minden barátjukat, hogy imádkozzanak Ryan felépüléséért, és maguk is ezt tették és teszik azóta is lankadatlan buzgalommal. A nagyapa népszerűsége is segített abban, hogy megszámlálhatatlan buzdító válasz érkezett a felhívásra, és Laura és George Bush is arról biztosította Pat Boone-t, hogy imádkoznak unokája életéért. A múlt vasárnapi műsorban Larry King arra volt kíváncsi, mi történt Ryan Corbinnal július óta. 

Pat Boone arról számolt be, hogy unokája minden orvosi előrejelzés ellenére kijött a kómából, mégpedig hite szerint az imáknak köszönhetően. Nyár óta a hatodik rehabilitációs intézetben kezelik, és állapota messze jobb, mint amit az orvosok valaha is reméltek. Beszélni még nem tud, de magánál van, és a jelek szerint – ezt a Larry King személyes látogatásáról készült felvétel bejátszása is igazolta – megérti környezetét. Pat Boone-nak az orvosilag nem sok eredménnyel kecsegtető kezelés elején tett kijelentése – "maguk az orvosi team, mi vagyunk a hit team, működjünk együtt" – beválni látszik. Ugyanezt erősítette meg Kenneth Copeland is, aki gyülekezete híveivel együtt részt vett a Ryanért folyó imákban. 

Ryan maga is elkötelezett keresztény hívő, akárcsak híres nagyapja – mondta pásztora, Dave Owen. De vajon befolyásolta volna-e az érte elmondott imák hatását, ha nem lenne hívő? – tette fel erre a logikus kérdést King. Kenneth Copeland annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a tény ugyan mindig előnyt jelent, de ilyen esetben, amikor a beteg magatehetetlen, és nincs eszméleténél, nincs abban a helyzetben, hogy maga gyakorolhassa a hitét. Ezért jó, hogy a körülötte levő hívők "közbenjárnak" érte Istennél. A számos hívő imájának ereje Ryan esetében akkora volt, hogy kihozta őt a kómából, és elindította a gyógyulás hosszadalmas, de biztató útján. 

"Isten nem vállal azonnali szállítást" – jelentette ki némileg tréfásan Boone arra a műsorvezetői kérdésre, hogy vajon miért nem gyógyult meg Ryan egyik pillanatról a másikra. "Nem lehet azt mondani neki, hogy szeretnék egy kis ezt, most meg egy kis azt, és azonnal kérem – tette hozzá. – Isten mindig az ember hitével működik együtt, erre van szükség akkor, amikor rájövünk, hogy magunkban nem mennek a dolgok." 



Ebben a koporsóban feküdt három napot. Kívül tágasabb Fotók: cfan

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!