hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mártírok és meghurcoltak
Ellenszélben az evangéliumi hit

2001. 06. 09.
Múlt heti számunkban Grüll Tibor és Horváth András történészek a keresztények ellen a Római Impériumban indított üldözéseket foglalták össze cikkükben (A hatalom szemében: legfőbb bűn a hit. Hetek, 2001. június 3.). A történelem tanúsága szerint minden korban a hitüket nyíltan vállaló keresztényeknek kellett leginkább attól tartaniuk, hogy meggyőződésükkel – a hatalom aktuális képviselőinek döntésétől függően – jó hírnevüket, egzisztenciájukat, személyes szabadságukat vagy éppen életüket teszik kockára. Alábbi összeállításunkból kitűnik: ma sem jobb a helyzet.



Kuwa Bashir szudáni pásztor. Iszlám katonák savat öntöttek a kezére

"Úgy kezeltek, mint az ókori Róma rabszolgáit… Hosszú időn keresztül kellett térden állnom, néha emiatt el is ájultam… Napi tizenhat órában kellett kényszermunkát végeznem… Vertek, pofoztak, rugdostak, megbilincseltek… Úgy megvertek, hogy kék-zöld lett a testem, nem tudtam leülni, lefeküdni… Vas rudakkal verték a bokánkat, és egész nap téglákat hordattak velünk… Szédültem, mert nem engedték, hogy eleget egyek…" – mondatok a Charisma cím? amerikai lapban korunk mártírjairól készült összeállításból. A vallomások a túlélőktől származnak, azonban csupán 2001 első félévében a világon 160 ezer embert öltek meg keresztény hitéért – állítja David Barrett amerikai vallásszociológus, a Virginia Beachben található Regent University professzora, aki szerint nincs még egy olyan vallás, amely olyan üldözésnek lenne kitéve, mint a kereszténység pünkösdi–karizmatikus irányzata.



Üldöztetés és csodák 



"Az ellenség 1996-ban lendült támadásba" – mondja egy ötven éves kínai pásztor, aki januárban szabadult legutóbbi, tizenhat hónapig tartó börtönbüntetéséből. "A kormány kitűzte a célt: megsemmisíti a gyülekezetünket. Úgy érezték, túl nagyok és túl szervezettek vagyunk, féltették a befolyásukat. Azt gondolják, hogy a házi gyülekezetek a kormány ellenségei, pedig mi arra tanítjuk az embereket, hogy engedelmeskedjenek a világi hatalomnak. Ezt nem értik."

A kínai kormány sorozatos támadásai ellenére a jórészt kis létszámú, úgynevezett "házi gyülekezetekből" összetevődő kínai kereszténység virágzik, naponta 25 ezer új megtérőről hallani. A bibliai csodákról és radikális odaszánásukról híres kínai hívők gyakran kézzel másolt bibliákat olvasnak, a mindig ritkaságszámba menő kínai nyelv? bibliákat pedig nyugati önkéntesek csempészik be az országba. Napjainkban több tízezer kínai hívőt tartanak börtönben a hitéért, többeket megkínoznak és éheztetnek.



Bebörtönzött pünkösdi karizmatikus keresztény Kínában Fotók: Charisma

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!