hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hamar nyúlunk a pirulához
Egyre több kedélyjavítót vásárolnak a magyarok

2019. 10. 10.
Az ősz beköszöntével különösen megnő a kedélyjavító szerek forgalma, ami összefügg az egészségügyi ellátás hiányosságaival és a természetgyógyászat növekvő népszerűségével. Valamint azzal, hogy lelki bajainkra inkább pirulákat szedünk, mintsem szembenéznénk a kiváltó okokkal

Magyarországon különösen jó üzletnek tűnik kedélyjavító, illetve nyugtatószereket forgalmazni, legalábbis erre lehet következtetni azokból az adatokból, melyet a Nielsen piackutató cég tett közzé nemrég. Ezek szerint 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között az előző év azonos időszakához képest értékben közel 50 százalékkal, mennyiségben a negyedével emelkedett a gyógynövényi alapú, kedélyjavítónak minősülő, nem vényköteles készítmények forgalma a nemzetközi kereskedelmi láncok magyarországi hálózataiban, elsősorban a drogériákban. A cikkből az derül ki, hogy legjobban a nagyobb kiszerelésű, kapszulás termékek iránti kereslet ugrott meg.

A Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője szerint ősszel jellemzően megnő a kedélyjavítók forgalma. A levertség időszaka tipikusan szeptember és március közé esik, és decemberben tetőzik.

Mivel a magyarok nemcsak regionális szinten, hanem világviszonylatban is régóta az élbolyba tartoznak gyógyszerszedés és különösen nyugtatófogyasztás terén, az ősz pedig valóban kiemelt időszak a hangulati mélypontok tekintetében, így a közölt adatokban nem lát sok meglepőt Szemelyácz János pszichiáter és addiktológus. A kedélyzavarok, szorongásos tünetek a magyar lakosság 20 százalékát érintik, és Szemelyácz is úgy látja, hogy az érintettek száma nem csökken, hanem inkább növekszik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!