Kereső toggle

Szabadulás a Manson-családból

Szektatagok, akiknek sikerült kitörni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Pont 50 éve, 1969. augusztus 8-án került sor a Manson-család által elkövetett kultikus gyilkosságokra. A kultusztagok közül többeknek igazi fordulatot vett az élete, bár a többség Charles Mansonnal együtt a börtönben fejezte be földi pályafutását, vagy még büntetését tölti.

 

A követőire szinte hipnotikus hatást gyakorló Charles Manson 2017-ben, 83 évesen halt meg a kaliforniai bakersfieldi kórházban. Követői közül azok, akikkel együtt követte el a gyilkosságokat, illetve azok, akik az ő utasítására öltek, még mindig börtönben vannak – átlagosan 18-20 elutasított kegyelmi kérelemmel fejenként.

A Manson-kultusz követői szemében vezérük Jézus Krisztus második eljövetelének számított, ezért teljes odaadással követték és szolgálták – gyilkosságokkal, prostitúcióval, rablással, hitelkártyacsalással, okirat-hamisítással és betörésekkel. Elfogásuk után a bírósági eljárás során a „Család” tagjai 35 ember meggyilkolását vallották be, akiknek a testét a sivatagban ásták el. Többet a mai napig sem találtak meg.

Manson hipnotikus erővel láncolta magához híveit, akik még arra is képesek voltak, hogy gépkarabélyokkal felfegyverezve megpróbálják kiszabadítani a börtönből – hogy aztán maguk is börtönbe kerüljenek az akció miatt. Manson maga a Beatles megszállottja volt a brit zenekar Fehér Album (The White Album) című lemeze ihlette azt a kultuszt, amitől a végén a gyilkosságokig jutottak. Manson szerint a Beatles ezen az albumon előre megjósolta a feketék lázadását a faji szegregáció ellen, viszont az üzenet kódolva van a szövegekben, és azt csak a „Család”, a kiválasztottak tudják értelmezni.

Ebből jött az is, hogy például Roman Polanski filmrendező nyolc hónapos terhes feleségének meggyilkolásakor az áldozatok vérével írták föl a hűtőszekrényre a „Helter Skelter” feliratot, ami ugyancsak a Beatles Fehér Albumáról származik. Ez volt a kódneve annak az eseménysorozatnak, amit a Beatles állítólag megjósolt az amerikai társadalomról, amely a fehérek elleni támadásban csúcsosodott ki Manson beteges elméje szerint.

A gyilkosságokat elkövető nők és férfiak közül Susan Atkins a börtönben halt meg, a vele végző agytumorra való tekintettel sem helyezték szabadlábra. Leslie Van Houten, Patricia Krenwinkle, Charles „Tex” Watson és Bobby Beausoleil a mai napig börtönben vannak, annak reménye nélkül, hogy valaha is szabadlábra helyezik őket.

Tex Watson élete a többiekéhez képest igazi pozitív fordulatot vett.

A börtönben 1975-ben megtért, és meg is nősült. A családi látogatások segítségével a börtönből is sikerült négy gyermeket nemzenie. 1981-ben felkent szolgáló lett, és a börtönben a szolgálat mellett a California Coast Egyetemen üzleti diplomát szerzett. Abounding Love (Túláradó Szeretet) néven online szolgálatot is alapított, ahol őszintén beszél arról, hogy mit tapasztalt Charles Manson mellett, és mi motiválta abban, hogy a szörnyű gyilkosságokat elkövesse. Watson volt az egyik kivitelezője Sharon Tate és vendégei, illetve meg nem született gyermeke megölésének.

Hozzá hasonlóan több kultusztag is az igazi Messiáshoz fordult, és azóta is aktívan szolgálnak. Dennis Rice nem volt ugyan jelen a „Helter Skelter” gyilkosságoknál, viszont oly mértékben a már börtönben ülő Manson hatása alá került, hogy társaival legalább 160 lőfegyvert rabolt össze, hogy azzal megtámadják a börtönt, és kiszabadítsák a „vezért”, aki előre megmondta nekik, hogy csak akkor van esélyük a sikerre, ha „elintézitek az egész börtönt, állig felfegyverkezve”. Rice idegenkedett a gyilkosságoktól, viszont a lázadó viszonyulás szimpatikus volt neki, így kötött ki három gyermekét egyedül nevelő apaként Manson követői között, a Spahn-tanyán.

A tervezett fegyverrablás és börtönostrom miatt viszont maga is börtönbe került, és miután elítélték, és feltételesen szabadlábra helyezték, többször is visszakerült a börtönbe. Itt aztán több irányból is kapcsolatba került a kereszténységgel, mert a lánya keresztszülei közben újjászületett keresztények lettek, és a cellatársa is folyamatosan Bibliát olvasott. Egy régi barátnője is újra felvette vele a kapcsolatot, és amikor meglátogatta, elmondta neki, hogy „Jézus-őrült” lett belőle. Rice sokáig ellenállt, és mindenkinek elmondta, hogy ő már ismeri Jézust, mert „ismerem Charlie-t!”, de végül, amikor a szeme előtt változtak meg a börtönben igazi kemény bűnözők, ő is beadta a derekát.

Szabadulása után csatlakozott egy olyan gyülekezethez, amely sikerrel támogatta abban, hogy ne kerüljön újra börtönbe, és szolgálni is kezdett. Az arizonai Tempében egy utcai prédikációkat tartó szolgálatba, a The Door Christian Fellowshipbe (Az Ajtó Keresztény Szövetség) lépett be, és halála napjáig aktívan szolgált. Gyermekei közül két fia is a pásztori pályát választotta.

A fegyveres támadás egy másik résztvevője, Catherine Share is a kereszténységet választotta Charles Manson kultusza helyett, és a mai napig aktívan segíti azokat az áldozatokat, akik valamilyen formában hasonló kultuszokba keverednek. Share ugyancsak nem volt érintett a gyilkosságokban, csak kisebb bűncselekmények találhatók a priuszán, viszont ő is erősen Manson hatása alá került. Amit elmondása szerint a leginkább megbánt, hogy meggyőzte egyik barátnőjét, Leslie Van Houtent, hogy csatlakozzon a társasághoz. Van Houten a mai napig rács mögött van, és több mint 20 feltételes szabadlábra helyezési kérelmét utasította el a bíróság.

Share Párizsban született magyar és német származású zsidó szülők gyermekeként, akik a 2. világháborúban a francia ellenállás tagjai voltak, és Share kétéves korában együtt öngyilkosságot követtek el. Mivel a nagyszülei a náci koncentrációs táborokban elvesztek, egy francia ügyvéd segítségével Amerikába került, ahol egy fiatal pár örökbe fogadta. Share számára viszont ez sem jelentett állandóságot, ugyanis 16 éves korában az örökbefogadó anyja öngyilkos lett, miután rákot diagnosztizáltak nála. A 60-as években a fiatal lány igazi lázadó lett, és céltalanul bolyongott Kaliforniában, amikor egy pornófilm forgatásán összeakadt Bobby Beausoleillel, aki bemutatta Charles Mansonnak is. Share ezután a „Család” tanyájára költözött, és együtt élt a kultusz többi tagjával. Nem vett részt közvetlenül a gyilkosságokban, viszont miután a bírósági ügy elindult Mansonék ellen, egy Barbara Hoyt korábbi Manson-családtag elleni gyilkossági kísérletben felmerült a neve, akit így akartak megakadályozni abban, hogy tanúskodjon a bíróságon. Ezért, illetve a tervezett szabadító akcióért 5 évet kapott. Később elmondása szerint keresztény hitre tért, és a mai napig segíti azokat, akik valamilyen formában egy hasonló kultusz áldozatai lettek.

Manson három gyermeke is igyekezett minden formában szabadulni apja nyomasztó hírétől, ezért mindannyian nevet is változtattak. Első gyermeke 1955-ben született Rosalie Jean Willistől, aki később elvált tőle, és fia nevét Jay White-ra változtatta. Manson első gyermeke nem tudta elviselni azt az iszonyú szenvedést, amit apja másoknak okozott, ezért öngyilkos lett.

Manson második feleségétől is született egy fiúgyermek, Charles Luther Manson néven, 1959-ben. Egyedül az ő sorsáról nem lehet tudni semmit, csak azt lehet megtalálni a médiában, hogy Jay Charles Warnerre változtatta a nevét. A kultuszvezér legkisebb fia, aki egy évvel a Tate-gyilkosságok előtt született, Valentine Michael Mansonról Michael Brunnerre változtatta a nevét, ami anyja lánykori neve volt. Folyamatosan kerüli a nyilvánosságot, néhány kivételes interjút leszámítva szinte teljes névtelenségben él.

Olvasson tovább: