Kereső toggle

Megállíthatatlan a „fehér járvány”?

Demográfiai csúcs Budapesten

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nemzetközi szinten példamutató, ahogy Magyarország napirenden tartja a népességfogyás és a családok ügyét, s egyben lépéseket tesz annak megoldására is – emelte ki Johannes Singhammer, a Bundestag volt alelnöke a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.

 

Harmadszor rendeztek Budapesten nemzetközi demográfiai konferenciát, méghozzá a pro family irányzatot képviselő neves politikusok és szakemberek részvételével, akik öt kontinens húsz országából – de legfőképpen Közép-Kelet-Európából – érkeztek a rendezvényre. Felszólalók sora méltatta Magyarország példamutató szerepvállalását a népességfogyás ügyének felvállalásában. Mint emlékezetes, az Orbán-kormány már Magyarország 2011-es uniós elnöksége idején is az európai népesedés és a családok ügyét helyezte a középpontba, mivel ezek a problémák égetőek, uniós szinten mégsem számítanak prioritásnak.

Azóta a helyzet nem javult, sőt épp ellenkezőleg. Gál Kinga európai parlamenti képviselő szerint ma az Európai Parlamentben és az Európai Néppártban is egyre lehetetlenebb pozitív családtámogatási törvényeket elfogadtatni. Ez egy általános értékválságot tükröz, ami tovább súlyosbítja a fejlett világot sújtó demográfiai krízist, melynek lényege, hogy a nyugati társadalmak elöregedése és csökkenő születésszáma alapjaiban veszélyezteti fennmaradásukat.

„A magyar kormány célja a hagyományos családmodell megerősítése, divatba hozása jelentős kedvezmények, anyagi támogatások révén – mi ebbe fektetünk bele. Óriási az ellenszél, nincs olyan hónap, hogy egy-egy családpolitikai intézkedésünket az EP-ben ne állítanák pellengérre” – számolt be a képviselőnő. Gál szerint Európa jövőjével kapcsolatban két nézet ütközik ma egymással: egyrészt a nemzeti megmaradás elve, méghozzá a hagyományos családmodell megerősítése révén, másrészt a bevándorlást támogató ideológia. A két szemléletmód alapvető különbsége, hogy az egyik a családot tekinti a legalapvetőbb társadalmi egységnek, a másik az egyént. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: